Municipals 23. Albert Turon (ERC): “tenim l’equip per fer realitat el nostre projecte de canvi i la disposició a liderar aquesta alternativa a la ciutat”
24 de maig de 2023 a les 11:13ERC s’obre a pactes que facin possible encapçalar un govern que dugui a terme un canvi de model a la ciutat i aparqui tot el que representa la gestió del PSC, aprofitant la maduresa assolida al llarg del mandat del 2015 al 2019 i assumint que tot canvi social requereix temps i treball constant.
El candidat a l’alcaldia de Cerdanyola per ERC, Albert Turon, diu que el model de ciutat del seu partit i el del PSC no són compatibles, "com va demostrar l’actual govern davant la proposta de mà estesa d’ERC per abordar temes com la recollida de residus o l’organització interna, una oferta que el PSC va rebutjar a canvi d’una estabilitat estèril".
El primer que faria Albert Turon en cas de ser investit alcalde el 17 de juny seria "parlar amb el rector de la UAB, Javier Lafuente, i establir una agenda de treball amb les institucions i entitats més rellevants de la ciutat". Per a Turon és imprescindible "establir una nova relació amb una institució tan potent com la UAB per tal d’aparcar les picabaralles i establir vincles de benefici mutu".
Albert Turon denuncia el fet que "encara estem encallats amb el contracte de neteja i recollida de residus, caducat fa tres anys, i continua sense resoldre’s el tema del model de recollida que cal, ja que no es compleixen ni de lluny els percentatges de recollida selectiva marcats per les directrius europees". Turon alerta que el canvi de model és urgent perquè no tardaran a arribar les multes de la UE per incompliment i que "per començar caldran uns mesos de molta interacció amb a la ciutadania sobre la necessitat i les bondats de disposar de nous models de recollida adaptats a les característiques de cada barri per tal d’apropar el servei als veïns i veïnes".
ERC ha trepitjat tos els barris de la ciutat per copsar necessitats i demandes, i més enllà de les particularitats de cada zona, "es requereixen actuacions generals d’arranjament de voreres, arbrat i il·luminació". En el cas concret de Bellaterra, a més d’un conveni que millori el finançament, ERC exigeix una millor gestió de l’EMD i "la creació d’una línia d’un bus enllaç que uneixi les estacions de ferrocarril de Cerdanyola, des del centre al PTV, Centre Direccional i UAB, i que permeti acostar Bellaterra als serveis que ofereix el nucli urbà".
Sobre la possibilitat d’un túnel d’Horta ferroviari, Turon recorda que "les grans inversions en infraestructures s’encareixen i eternitzen, i potser caldria fugir una mica del Barcelona centrisme i veure que hi ha una gran demanda d’un transport transversal que ens connecti als Vallesos, el Baix Llobregat i els polígons industrials".
Quant al Centre Direccional, Turon recalca que "és un projecte nascut a una altra època i amb moltes servituds econòmiques, i admetent que ja no es pot aturar demanem poder modular-lo en temes com poder disposar d’una mobilitat sostenible, un creixement limitat i tenint en compte les energies renovables".
ERC espera poder afrontar una renovació de la Relació de Llocs de Treball en el seu conjunt i començar una modernització de l’administració d’un Ajuntament que "va créixer molt arrossegant inèrcies des de fa anys". Des d’ERC parlen d’orientar el servei a la ciutadania aprofitant el potencial d’eficiència i agilitat que generen les noves tecnologies.
ERC proposa projectes com una o dues escoles bressol, habitatge assistit, un hotel d’entitats, i sobretot anar a buscar ajuts i finançament i deixar de veure passar els trens i perdre subvencions una rere l’altra. En matèria cultural i esportiva veuen imprescindible anar de la mà de les entitats i facilitar la seva tasca.
Albert Turon afirma que les dades demostren sobradament que no vivim en una ciutat insegura, i que "més enllà dels possibles delictes, la seguretat és convivència i per tant requereix d’un treball global que passa per una via pública pensada amb mentalitat del segle XXI, amb agents cívics, serveis de mediació, neteja, disseny urbanístic, una plantilla de policia local com toca i tot allò que ajudi a generar espais públics pensats per facilitar la convivència i les relacions socials".
.............................
Perfil personal
Albert Turon té 49 anys i una família que dona suport a la seva candidatura a l’alcaldia, però ell mateix dubta de si són conscients del desgast que suposa la responsabilitat d’aquest càrrec. L’Albert si que n’és de conscient; de fet, si li preguntes per una bogeria confessable, et confessa que això de presentar-se a l’alcaldia.
Mosso d’Esquadra de professió per vocació de servei a la ciutadania, li encanta passejar pel camí que voreja Collserola entre el bosc i els horts de la riera de Sant Cugat, el seu racó preferit de Cerdanyola. Segur que moltes vegades ho fa amb el Bruc, el seu gos. No seria tampoc estrany si algun dia anés acompanyat d’algun membre d’altra candidatura perquè afirma que té una relació correctíssima amb tots i amb algun fins i tot fa més de 30 anys que es coneixen. Quasi des d’aquell temps en què era l’últim en ser esmentat quan passaven llista perquè amb la T de Turon, estava al final dels 40 alumnes que hi havia aleshores, quan jugar no tenia límit de temps.
Aquesta cançó que escoltem, un dels primers himnes de l’ecologisme, una lloa a la natura i una alerta al risc que pateix que no se si hem escoltat gaire, Pare, de Joan Manel Serrat el va marcar tant a la infància que continua sent la seva cançó favorita. Però si hi ha un esdeveniment a la vida que li ha marcat va ser patir un càncer limfàtic i superar-lo; i bé que ens alegrem d’això. L’últim viatge que ha fet ha estat a Londres, però el veureu més sovint per la seva ciutat favorita, que per sort per a ell li queda bastant més a prop: Barcelona, que fa ben poc que ha visitat el seu músic preferit per obrir gira europea i tornar a enamorar el país: Bruce Springsteen.
La pizza és el seu menjar favorit i la seva afició és tallar llenya. Forma part de diverses entitats locals -culturals, ambientalistes, esportives, el Cau, on va ser cap i ara porta els fills- i utilitza xarxes socials amb diferents usos, més personals o més d’àmbit públic.
No li agrada que alguns confonguin fer política amb fer màrqueting polític i acaba de llegit un llibre que explora els canvis que haurà de viure la política en una època de canvis, La política que vindrà, d’Elisenda Alamany. Ara està amb un llibre que també té una lectura política, Ciutadà Canalda, d’Isidre Grau, on, curiosament es parla d’unes eleccions municipals en una ciutat que recorda molt a Cerdanyola.
Després que passin les d’ara, mirarà Borgen, la sèrie que dissecciona el món polític resseguint la figura d’una política danesa, Birgitte Nyborg, i on es viuen escenes amb missatges com aquest que, de fet, l’altre dia també li recomanava algú: envoltat de persones amb criteri que siguin crítiques.
No suporta la mentida, i aclareix, la mentirà deliberada, no l’error. I per això si tingués un superpoder li agradaria que fos escoltar el que els interlocutors pensen, no el que diuen, sobretot quan menteixen.
Es considera una persona amb força capacitat d’empatia a la que agrada sentir-se útil, cosa que provoca que es senti bé quan ajuda als altres. Admet que accepta i rectifica errors, però no d’avui per demà, necessita temps per aprendre i generar el canvi.
L’Albert Turon creu que pot ser un bon alcalde perquè és la cara visible d’un equip molt potent que fa anys que treballa un projecte molt rigorós per posar Cerdanyola en marxa.