Municipals CDV. Guanyem presenta un llibre sobre l'experiència dels governs municipals de transformació
13 de maig de 2019 a les 11:21El llibre "Transformar des de la política", de Joan Cuevas, organitzada per Guanyem Cerdanyola, explica com se n’han sortit els anomenats governs municipals de transformació que van accedir al poder el 2015, en què han fallat i en què l’han encertat i per què uns han tingut més impacte que d’altres.
Audios
13-05-2019 Joan Cuevas
13-05-2019 Carles Escolà
Reconfigurar les institucions públiques i les organitzacions polítiques i aprendre a generar consensos que situïn la inclusió, la democràcia i la igualtat al centre de tot, són alguns dels factors clau per abordar els reptes que ens planteja el futur immediat.
Aquesta és una de les conclusions de la presentació del llibre Transformar des de la política, de Joan Cuevas, organitzada per Guanyem Cerdanyola i que va comptar amb la presència del cap de llista de la formació i actual alcalde, Carles Escolà, i la número 5 de la llista, Concep Miró.
Al llibre (en el que es recull el testimoni entre altres d’Escolà) s’explica com se n’han sortit els anomenats governs municipals de transformació que van accedir al poder el 2015, en què han fallat i en què l’han encertat i per què uns han tingut més impacte que d’altres.
L’autor indica que el seu objectiu era investigar com s’han d’estructurar les organitzacions per abordar la resolució dels reptes actuals d’una societat en canvi continu i molt ràpid. Segons remarca, el futur immediat planteja reptes enormes perquè la tecnologia ens ha donat molt de poder i això té els seus riscos.
Entre els reptes que s’han d’abordar Cuevas cita el del canvi climàtic, que segons indica, podria arribar a costar-nos el 10% del PIB per pal·liar els seus efectes. A més, incidirà sobretot a l’Àfrica, la qual cosa provocarà migracions massives.
També fa referència a les previsions dels economistes que asseguren que no hi hauran períodes de creixement sostingut i que la tecnologia prendrà llocs de treball i la feina s’haurà de repartir.
Joan Cuevas explica que l’important increment de les desigualtats i els baixos nivells de creixement econòmic estan augmentant la pobresa cronificada, provocarà alts nivells d’atur i grans dificultats per accedir a l’habitatge.
Per abordar aquests problemes la política hauria d’aprendre a transformar l’impacte o, sinó, l’alternativa pot acabar sent l’autoritarisme. L'autor remarca que gran part d’aquests reptes els governs del canvi els han intentar abordar des de diferents àmbits: la qualitat democràtica, les polítiques del benestar, les municipalitzacions i escoltant els problemes de la societat.
Reconfirgurar les institucions i les organitzacions polítiques
Per això, manifesta que cal reconfigurar les institucions públiques i les organitzacions polítiques a mig termini perquè els canvis actuals s’estan produint molt ràpid i van per sobre de la nostra capacitat d’adaptació.
Joan Cuevas creu que quan més complexos són els problemes, més difícil serà per a l’administració solucionar-los perquè no està dissenyada per abordar problemes, sinó per donar ordres senzilles i al peu de la lletra. Per això, s’ha d’intentar dissenyar projectes concrets i senzills que puguin ser executats per l’administració.
També destaca que cal aprendre a generar consensos que situïn la inclusió, la democràcia i la igualtat al centre de tot i cal aprendre a concentrar esforços en polítiques que tinguin impacte. La voluntat de transformar és, diu, només el primer pas.
Adaptar l'administració a la nova política
Per la seva banda, Carles Escolà, remarca que aquella sacsejada de 2015 va ser "un shock" per a molts partits, sobretot per als més tradicionals, i pensa que políticament no s’ha acceptat i això explica moltes de les dificultats que han tingut.
Les polítiques transformadores dels seus programes, comenta, plantegen una transformació "importantíssima", que xoca amb la realitat quan s'arriba als ajuntaments on hi ha una estructura pensada només "per tirar endavant determinades polítiques". Per això, destaca que s’ha d’anar fent una feina estructural per adaptar l’administració a la nova política i abordar les polítiques per emergències socials, amb l’increment de partides.
Escolà admet que a Cerdanyola les dificultats que ha tingut el govern, han estat més grans que en altres municipis, però assegura que en tots n’hi ha hagut. L'actual alcalde, recorda que en aquest mandat s’ha treballat fent tasques de planificació, perquè no n’hi havia afegint que també s’ha intentat fer coses noves com invertir en els barris i s’han teixit aliances entre els diferents municipis del canvi treballant col·lectivament per aconseguir els objectius de recuperació de serveis públics o la gestió pública de l’aigua, per exemple.
El cap de llista de Guanyem afirma que han hagut de fer equilibris entre donar resposta a la urgència de la ciutadania per actuar i la importància de planificar per no anar posant pegats. I reconeix que han après una lliçó perquè la ciutadania ho viu de manera subjectiva i ells no volen ser una avantguarda que s’ha desconnectat de la gent.
Després de la presentació del llibre, es va obrir un torn de preguntes entre les que van destacar si hi ha una esquerra que no sigui transformadora, el paper de la plantilla municipal en la implementació de polítiques transformadores i la participació ciutadana en la presa de decisions.