Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • Municipals CDV. La relació Cerdanyola-Bellaterra centra el debat de presidenciab...
Municipals CDV. La relació Cerdanyola-Bellaterra centra el debat de presidenciables de l'EMD

Municipals CDV. La relació Cerdanyola-Bellaterra centra el debat de presidenciables de l'EMD

22 de maig de 2019 a les 8:53

El debat de candidats a la presidència de l’EMD celebrat ahir a Bellaterra va girar a l’entorn de les relacions amb l’Ajuntament i l’encaix a Cerdanyola o l’annexió a Sant Cugat, amb el trànsit com a altre eix de discussió. Hi van participar quatre dels presidenciables: Ramon Andreu, de Gent per Bellaterra; Abel Moreno, de Junts per Bellaterra; Quim Oltra, d’Esquerra Republicana de Catalunya; i Jordi Macarulla, de Convergents. La candidata de Ciutadans, Beatriz Duran, va excusar la seva absència.

El debat, organitzat pel portal d’internet Bellaterra.cat, girava a l’entorn de tres blocs: relació amb Cerdanyola; annexió amb Sant Cugat; i Trànsit. Tots els torns d’intervenció els va obrir Macarulla o Moreno i sempre el va tancar l’exposició de Ramon Andreu.

Cerdanyola

El candidat de GentxB i actual president de l’EMD, Ramon Andreu, indicava que la relació amb l’Ajuntament és bona però hi ha discrepàncies i l’EMD es veu obligada a anar als Tribunals per defensar els drets dels bellaterrencs. Andreu preguntava “quin contenciós no posarieu? i subratllava que aquesta judicialització afecta a qüestions que els bellaterrencs consideren bàsiques com les pilones a la via pública, la instal·lació de càmeres que en altres indrets de Cerdanyola s’han col·locat o l’infrafinançament que té una EMD “amb més de dos milions de dèficit fiscal”. Andreu és taxatiu: tenir bona relació amb l’Ajuntament és fàcil “només cal fer el que volen”: instal·lar un abocador i que el municipi cobri 9 milions o abaixar pilones i posar ràdars que no reduirien el trànsit.

Abel Moreno, de JuntsxB, indicava que després de quatre anys “de xoc frontal” amb l’Ajuntament que “ha perjudicat a la gent de Bellaterra”, el que cal és potenciar al màxim el diàleg entre institucions. “Si l’única solució és posar denúncies” es demostra que no s’ha treballat bé, assegura Moreno.

Quim Oltra, d’ERC, apunta la necessitat de potenciar unes relacions de mutu respecte i col·laboratives perquè “això no suma, multiplica” i apuntava mesures que Esquerra ha plantejat a l’Ajuntament que suposarien millores importants per a Bellaterra en qüestions co zona verda, càmeres a les entrades de tot el municipi o millora de la Policia Local. Oltra insisteix en la proposta de nou conveni per a l’EMD similar, “que no idèntic perquè cadascú té les seves característiques”, al de Valldoreix. Oltra conclou que “per aconseguir coses diferents, cal fer coses diferents”.

Jordi Macarulla, de Convergents, creu que s’ha de buscar el consens i l’equilibri en les negociacions entre institucions i “no tirar a la brava” perquè això no suposa assolir objectius. En aquest sentit, apunta que, mentre no es finalitza la tramitació de la possible annexió a Sant Cugat, cal un nou conveni que permeti gestionar amb eficàcia dos milions d’euros més per a les competències de l’EMD.

Sant Cugat

Un segon capítol d’aquest debat és el de la tramitació de l’annexió de Bellaterra a Sant Cugat. Andreu insisteix que “no som part de Cerdanyola i Cerdanyola no ens sent part d’ella: som dues societats diferents”, mentre que Bellaterra, per les seves relacions, sí forma part de la societat santcugatenca. El presidenciable de GentxB denuncia que els partits de Cerdanyola “no respecten” el dret a decidir del veïnat de Bellaterra com creu que sí ho fan els partits de Sant Cugat.

Abel Moreno subratlla que le moviment veïnal per a l’annexió és “totalment lícit” però admet que no li han agradat ni la realització d’una roda de premsa sobre el tema en plena campanya electoral, al temps que destaca que “no se sap què donaria Sant Cugat que no doni Cerdanyola”. Per al candidat de JuntsxB, el que cal fer és “potenciar Bellaterra” i que els seus veïns no hagin de marxar a d’altres poblacions per fer compres, activitats o serveis.

Des d’ERC, Quim Oltra apunta que aquest moviment és “una claríssima expressió de malestar”, però creu que el que cal fer és treballar al màxim complicitats per assolir un conveni per a l’EMD que suposin el màxim d’avantatges possible per als bellaterrencs.

Jordi Macarulla insisteix que s’ha de respectar “la voluntat del poble de Bellaterra” plasmada en el 60% de firmes de suport a l’annexió a Sant Cugat recollides en aquest procés. El presidenciable de Convergents indica que “la història demostra que Cerdanyola és un risc”, però manifesta que Bellaterra continuarà sent part del municipi de Cerdanyola durant messos -no se si 12, 18 o 20”, diu- i per això cal aconseguir un bon conveni per gestionar amb eficàcia el màxim de competències possible des de l’EMD.

Trànsit

En el bloc de trànsit, Ramon Andreu insistia que les pilones són “l’únic element que separa el trànsit de pas de l’intern”, al temps que dificulta l’actuació de delinqüents per entrar i sortir a Bellaterra. El candidat de GentxB indica que els carrers i l’aparcament han de ser per a la gent de Bellaterra i per això reclama la titularitat de la carretera BV1414, actualment de la Diputació, per evitar el pas de vehicles al màxim i que no es creï aparcament a la zona de l’estació que suposi un efecte crida per a municipis que no són Zona 1 tarifària, com Sabadell o Sant Quirze.

Abel Moreno creu que la instal·lació de pilones o semàfors ha de ser un dels elements en la gestió del trànsit, però sempre de forma controlada i limitada, aposta perquè les mesures de pacificació a la BV1414 les costegi la Diputació abans del traspàs a l’EMD i la seva conversió en carrer i planteja un model de bicing elèctric per anar de l’estació a les cases.

El presidenciable d’Esquerra també considera que primer s’ha de pacificar la BV1414 i després demanar la titularitat i reduir el trànsit de pas, però també l’intern. Per aconseguir-ho planteja la instal·lació de cercles concèntrics d’aparcament de curta, mitja i llarga durada a l’entorn de l’estació i l’establiment de transport en semidemanda. Oltra destaca que des de 2015 es treballa en un Pla de Mobilitat a l’EMD sense que s’hagi fet realitat quatre anys després. 

Jordi Macarulla també reclama la titularitat de la carretera BV1414 i la seva conversió en carrer però apunta que cal fer un canvi de direccions de carrer per dissenyar dos eixos de direcció única, un en sentit Sant Cugat i un altre en direcció Sabadell. Això, remarca el candidat de Convergents, reduiria el trànsit doble que hi ha ara i tindria un efecte dissuasori ja que suposa fer una circulació menys directe entre autopistes.

En el torn de preguntes, van sorgir temes com el centre mèdic, destacant Oltra que Andreu el va prometre al 2011 i 2015 i que no existeix i replicant Andreu que es negociaven serrellls amb el CATSalut quan l’alcalde de Cerdanyola va impedir l’acord, però que ara hi havia l’opció del centre mèdic amb el CAT Salut o anar a Sant Cugat. Macarulla va assegurar que al 2020 hi hauria aquest centre a Bellaterra, però recomanava no tenir enfrontat a l’Ajuntament en aquest procés.

Podeu veure el debat a la pàgina de Facebook de Bellaterra.cat