MunicipalsCDV. L'únic debat amb les 10 candidatures escenifica més coincidències que divergències
16 de maig de 2019 a les 13:39Les 10 candidatures que concorren a les Eleccions Municipals 2019 a Cerdanyola han participat en un debat organitzat per Cerdanyola Ràdio, Cerdanyola Info, Tot Cerdanyola i Cerdanyola al Dia, per exposar els seus principals eixos programàtics i quines propostes pensen tirar endavant si tenen la possibilitat de governar.
Audios
16-05-2019 Carlos Cordón (PSC)
16-05-2019 Carles Escolà (Guanyem Cerdanyola)
16-05-2019 Helena Solà (ERC)
16-05-2019 Sonia Rodríguez.(C's)
16-05-2019 Manuel Buenaño (PP)
16-05-2019 Joan Sánchez (JxC)
16-05-2019 Cecilia Collado (ECP)
16-05-2019 Chus Cornellana (GxB)
16-05-2019 Jordi Haro (Som Alternativa)
16-05-2019 Jordi Macarulla (Convergents)
Aprofitar les potencialitats d'un territori amb la UAB, PTV i Parc de l'Alba, plans d'inversions als barris, dignificació dels polígons industrials, un espai públic endreçat, net i accessible, nous equipaments per a l'esport i el teixit associatiu, i posar la gent al centre de les polítiques municipals. Aquests són els punts en el quals totes les candidatures semblen estar d'acord per fer una ciutat amb la qualitat de vida que mereix. A partir del 26 de maig tocarà posar-se d'acord de veritat per fer-ho possible.
PSC. Diàleg, moderació i proximitat.
El candidat a l'alcaldia pel PSC, Carlos Cordón, proposa un gran pla de manteniment de la via pública i un pla de manteniment i actuació als barris de la mà dels seu veïns, a més de créixer amb responsabilitat al Centre Direccional desenvolupant el PDU al proper mandat. Els socialistes volen millorar les zones esportives existents i els centres cívics i recuperar edificis emblemàtics com la Torre Vermella i Ca n'Altimira. Cordón demana processos participatius efectius i un govern estable i seriós per afrontar tots els projectes de ciutat amb garanties.
GUANYEM CERDANYOLA. Un instrument útil per millorar les condicions de vida de la gent de Cerdanyola.
El candidat de Guanyem Cerdanyola i actual alcalde, Carles Escolà, va presumir de les coses fetes durant aquest mandat, com l'ampliació del contracte de neteja, l'inici de diagnosis dels barris per actuar-hi després de molts anys sense inversions, la fiscalitat progressiva, la remodelació de la Zona Esportiva Xarau i dels mercats municipals, el pla de millora dels parcs infantils o el procés participatiu per definir els usos de Ca n’Altimira; deixant per al proper mandat la construcció del nou pavelló i la reforma integral dels centres cívics. Per a Escolà, a les properes eleccions es tracta d'escollir entre el passat que representa el PSC o apostar pel futur de les polítiques socials i el canvi que representa Guanyem Cerdanyola.
ERC. Liderar un projecte ambiciós i realista.
La candidata d'ERC, Helena Solà, va exposar alguna de les 350 propostes del seu programa, com un pla de xoc de millora de les escoles, la construcció d'una residència universitària a la ciutat, un gran parc urbà a la zona de Josep Pané, el tanatori sense crematori, la dignificació de Polizur, començar a treballar en la construcció del pavelló, la piscina i la pista d'atletisme, una nova línia de bus per unir quatre les estacions ferrocarril i una residència per a la gent gran amb pisos tutelats vinculats. Solà es compromet a impulsar un pla de xoc als barris en els primers 100 dies de govern, pacificar la carretera de Barcelona i recuperar riu Sec enllaçant-lo amb el Besòs amb carril bici.
CIUTADANS. Estar a l’alçada dels problemes reals de la gent.
La candidata de Ciutadans, Sonia Rodríguez, va lamentar els temps i subvencions perdudes durant aquest mandat, sense gairebé inversions en espai públic i esports. Ciutadans aposta per l'elaboració d'un pla local d’habitatge i destinar els terrenys públics que hi ha al terme municipal per construir habitatge públic. Rodríguez també proposa un pla de xoc als barris i recorda que també hi ha eleccions europees i que Europa és el nostre marc jurídic, i allà es decideixen lleis que poden suposar solucions a temes que patim a Cerdanyola com els abocadors, l'amiant o les radiofreqüències de les antenes de telefonia mòbil.
PP. Neteja, equipaments i seguretat ciutadana.
El candidat del PP, Manuel Buenaño, creu que la ciutadania està cansada de pagar impostos sense veure un retorn als barris en una ciutat cada vegada més malmesa per la falta d'inversions i l'incivisme, amb l'exemple clamorós de les pistes de tennis i pàdel. Buenaño proposa una regidoria específica d'Espai Públic, policia de proximitat, una ordenança de civisme, recuperar el CAP Fontetes, convertir Ca n'Altimira en el centre social de la gent gran i destinar les cases del mestres a habitatge social, traslladant a les entitats que les ocupen a la Torre Vermella.
JUNTS PER CERDANYOLA. Un programa transversal per fer possible un canvi de paradigma.
El candidat de Junts per Cerdanyola, Joan Sánchez Braut, proposa crear els consells de barri i començar a relligar una ciutat desarticulada amb un Centre Direccional que s'ha de convertir en la nostra gran oportunitat com pol d'atracció econòmica i creació d'ocupació. La prioritat de Junts per Cerdanyola és no deixar ningú enrere en una ciutat amb una població que envelleix i que acabarà col·lapsant els centres per a la gent gran si no es prenen les mesures adequades amb el temps suficient i no s'aposta per facilitar l'envelliment actiu.
EN COMÚ PODEM. La gent al centre de les polítiques.
La candidata d'En Comú Podem Cerdanyola, Cecilia Collado, té com prioritat l'habitatge social i la lluita contra la segregació escolar, sense oblidar que cal assegurar els subministraments bàsics, municipalitzar l’aigua i crear una empresa energètica. Algunes propostes dels comuns serien disposar d'un dentista municipal, fer una auditoria del servei de neteja, apropar els serveis als barris escoltant el que vol la gent, replantejar la funció i dotació dels centres cívics i disposar d'un institut escola a Fontetes.
GENT PER BELLATERRA. Bellaterra ha de tenir vot i veu al plenari.
La candidata de Gent per Bellaterra, Chus Cornellana, es proposa obrir una etapa d’acords amb l'Ajuntament, demanant un nou conveni que permeti solucionar el tema de manca de recursos propis per a que Bellaterra pugui abordar uns problemes molt similars als de la resta de la ciutat, amb especial menció als problemes de mobilitat i de manca d'assitència sanitària. Cornellana va dir que pensen continuar amb el procés administratiu per l'annexió a Sant Cugat ja que així ho reclamen un 60% dels veïns.
SOM ALTERNATIVA. L’única alternativa de l’esquerra.
El candidat de Som Alternativa, Jordi Haro, va denunciar quatre anys de paràlisis i inversions sense executar. Som Alternativa són partidaris de la creació de regidors districte per agilitar comunicació entre barris i Ajuntament, ja que l’administració s’ha d’apropar a la gent per fer-li la vida més fàcil. També parlen de construir un segon Ateneu autogestionat per les entitats, una passera de vianants per unir Montflorit i Canaletes i començar a impulsar promocions d'habitatge social, si cal amb col·laboració del sector privat.
CONVERGENTS. Defensar els interessos de Bellaterra.
El candidat de Convergents, Jordi Macarulla, també defensa la creació de la figura del regidor de barri, amb certa capacitat d'autofinançament i gestió als propis barris. Macarulla vol convertir en grans oportunitats el PDU del Centre Direccional i el riu Sec, que de cicatriu podria esdevenir en un centre atractiu de passeig i esbarjo. Convergents volen un nou conveni per a Bellaterra, disposar d'un CAP i solucionar els problemes de mobilitat de la gent gran quan vol anar al centre ciutat.