Mutar o morir, Fantosfreak torna més fort en temps de pandèmia
5 de juliol de 2021 a les 12:17Les edicions XXI i XXII del Festival Internacional de Curtmetratges Fantàstics i Freaks, el popular Fantosfreak, torna al Parc del Turonet del 12 al 16 de juliol després de la cancel•lació l’any passat a causa de la pandèmia. En aquesta doble edició es projectaran 25 curtmetratges que es van presentar el 2020 i 15 presentats el 2021.
L’edició d’enguany del Fantosfreak s’instal•la a un Parc del Turonet condicionat per les circumstàncies sanitàries, amb un recinte tancat i amb quatre accessos a quatre zones diferents per garantir les distàncies i evitar les aglomeracions. A partir de les 16 hores d’avui dilluns ja es poden reservar els seients al web fantosfreak.com, dos per persona, per assistir a les sessions programades, amb un aforament màxim de 700 localitats cada dia.
El director del Fantosfreak, Rafa Dengrà, destacava “la importància de recuperar un festival presencial, i més encara quan Cerdanyola s’ha quedat sense els Cinemes El Punt”. Durant cinc dies, els espectadors podran gaudir de 40 curtmetratges a concurs, 26 internacionals arribats de 14 països, destacant una quinzena de treballs d’animació, “segurament a causa de la pandèmia que ha restringit els rodatges a exteriors”.
Entre els curts seleccionats, Dengrà destaca la presència per primera vegada al festival d’un curtmetratge iranià i la presència d’un director cerdanyolenc, Isaac Mainar, que presentarà el treball Luego te llamo, que es projectarà el dimarts 13 de juliol. El Fantosfreak sempre ha estat un precursor de la moguda audiovisual a la ciutat, despertant vocacions cinematogràfiques que moltes vegades debuten al festival.
Dengrà reconeix que temia un allau de curts centrats o marcats per la pandèmia, però es mostrava molt satisfet la descobrir que no ha estat així i que “s’ha demostrat que unes circumstàncies tan difícils com les viscudes han servit per potenciar la creativitat”.
Rafa Dengrà assegura que “el Fantosfreak és una rara avis entre els festivals del gènere freak per la gran quantitat de públic que arrossega, la qual cosa el converteix en un esdeveniment cultural amb un enorme potencial de futur que passa per esdevenir un punt de trobada de professionals i aficionats del món del curtmetratge, un sector sovint oblidat però amb molt mercat”.
La creadora del cartell del Fantosfreak, Maika Dengrà, explicava que “he volgut reflectir la petjada de la pandèmia amb una màscara de gas, captant l’esperit del festival en un marc post apocalíptic però sense renunciar a certa esperança, simbolitzada en un estrany signe que al•ludeix a certa energia de canvi interior”.
El regidor de Joventut, David González, remarcava que “Fantosfreak és un festival adreçat a tots els públics que situa a Cerdanyola en el mapa, i que més enllà de la seva importància cultural és també un potent dinamitzador econòmic i de l’oci saludable que l’Ajuntament vol potenciar”.
El Fantosfreak 2021 es presenta com un espai de cultura segura, lliure de fums i de LGTBIQ+ fòbies. Atès que caldrà la reserva prèvia per assistir a casa sessió, els organitzadors demanen un ús responsable de les localitats, reservant només quan es tingui segur que es podrà assistir i alliberant entrades quan no es pugui per tornar a posar-les a disposició del públic. Enguany s’han suprimit les actuacions musicals i altres espectacles previs a les projeccions per raons de seguretat sanitària.