Nadia Ghulam exposa la situació de les dones a l'Afganistan dels talibans a la Tardor Solidària del MAC
30 d'octubre de 2024 a les 9:05L’escriptora i activista afganesa Nadia Ghulam ofereix avui, 30 d’octubre, una xerrada sobre la situació de la dona a l’Afganistan dels talibans en el marc de la Tardor Solidària de Cerdanyola. El testimoni de Ghulam es farà al Museu d’Art de Cerdanyola a les 18 hores, un espai que també acull, fins el 7 de novembre, una exposició fotogràfica que denuncia la discriminació patida per la dona al país asiàtic.
La presidenta de l'Associació Ponts per la pau i refugiada afganesa Nadia Ghulam oferirà aquest dimecres una conferència -18 hores al Museu d'Art de Cerdanyola- que complementa l’exposició fotografia La situació de la dona a l’Afganistan dels talibans que es mostra des del passat 22 d’octubre al pati del MAC. Aquesta exposició reflecteix el context polític i social de l'Afganistan. Amb la dona com a protagonista, es mostra la vulneració dels seus drets fonamentals i la resposta de les dones de Ponts per la Pau, que malgrat les dificultats extremes que pateixen, aconsegueixen organitzar-se per rescatar els drets manllevats.
Nadia Ghulam va ser ferida greument durant la guerra civil de 1992 a l’Afganistan. Després de la victòria dels talibans, com a filla major d’una família on el seu únic germà havia mort, la Nadia es va haver de disfressar d’home perquè els seus pares i germanes poguessin sobreviure i va mantenir aquesta disfressa durant els següents 10 anys. Als 21 anys, la Nàdia es va traslladar a Espanya per rebre atenció mèdica a través d’una ONG, obtenint, més tard, asil polític.
Des del 2010, la Nadia fa conferències i taules rodones sobre educació per la pau i drets humans tant a escala nacional com internacional i al 2016 va crear Ponts per la Pau, una ONG sense ànim de lucre i no confessional, dedicada a fomentar la pau i la justícia.
Com a escriptora, Nadia Ghulam és autora de diverses publicacions sobre la cultura afganesa, les experiències de les dones i els reptes enfrontats en la seva terra natal. Entre elles hi ha la seva autobiografia “El secret del meu turbant”, coescrita amb Agnès Rotger, “Somiant la Pau: Una mirada femenina al nou Afganistan dels talibans”, amb Adriana Oltra i “El país dels ocells sense ales”. També és coautora i actriu en l’obra de teatre “Nadia/Kabul/Barcelona”.
Tardor Solidària 2024
La Tardor Solidària continuarà a Cerdanyola amb el lema Tots els mons al MAC i exposant especialment la lluita pels drets de les dones a diferents indrets del món i posant en valor la tasca local i internacional de les entitats locals de cooperació.
Una de les activitats destacades del programa serà la representació de 'Black Side Story' el diumenge 17 de novembre a les 18.30 h tindrà lloc al Teatre Ateneu. A l’espectacle, Miquel Ripeu, Elias Torrecilla i Xavi Quero surten a l'escenari amb un pla agosarat: posar fi a tot el racisme en una hora. Mostraran realitats habituals amb un llenguatge fresc i proper, amb molta interacció amb el públic, música original, cant, ball i molt humor. L’entrada és gratuïta. L’entrada es pot retirar a https://teatre.cerdanyola.cat/
L’organització del programa ha comptat amb la participació de la Fundació Roser de Maig, l’Associació per al Desenvolupament de la Infància a l’Àfrica i Creu Roja, principalment.
Altres entitats del Consell de Solidaritat i Cooperació proposen diverses activitats vinculades a la seva experiència en l’àmbit de la cooperació al desenvolupament i els drets humans.
- Mostra fotogràfica 'ACAU: 25 anys de solidaritat a Burkina Faso'
A càrrec de l’Associació Coordinadora d'Ajuda Unida (ACAU)
De l’1 al 15 de novembre
Lloc: Ateneu de Cerdanyola (Carrer de la Indústria, 38-40)
Les fotografies que s'exposen mostren la tasca que ACAU ha acomplert a Burkina Faso a través del seu programa de cooperació al desenvolupament.
- CANTDEFINE.ME
A càrrec de l’Associació d’Amics del MAC (AMAC)
Del 8 de novembre al 31 de desembre
Lloc: Museu d’Art de Cerdanyola (Carrer de Sant Martí, 88)
Mostra d’art emergent vinculada als conflictes bèl·lics, la preservació de la identitat i la transculturalitat.
- Exposició 'Destí Igualtat'
A càrrec de la Fundació Vicente Ferrer
Del 15 al 30 de novembre
Amb aquesta exposició coneixeràs la història de Nagalakshmi, una de les primeres dones conductores de rickshaw (bicicleta-taxi) a l’Índia, i d’altres dones que han trencat barreres contra les desigualtats.
Lloc: Biblioteca Central de Cerdanyola (Plaça Enric Granados, 1)
- Projecció i col·loqui del documental 'La Kafala, esclaves del segle XXI'
A càrrec de la Fundació Pau i Solidaritat - CCOO de Catalunya
19 de desembre a les 18 h
Lloc: Museu d’Art de Cerdanyola (Carrer de Sant Martí, 88)