Nazario exposa al MAC la mostra "Art i dissidència en temps de repressió i alliberament"
27 de juny de 2024 a les 7:06L’exposició forma part dels actes del Dia Internacional per l’Alliberament LGTBI que es fan a la ciutat i es podrà visitar al Museu d’Art de Cerdanyola del 28 de juny al 29 d’octubre, fruit dels projectes de col·laboració amb la UAB. La inauguració serà el divendres 28 de juny, a les 19 h.
L'exposició 'Nazario. Art i dissidència en temps de repressió i alliberament' mostra l'obra revolucionària de l'artista Nazario Luque (Castilleja del Campo, Sevilla, 1944) i posa de manifest la continuïtat de les reivindicacions del col·lectiu queer en l’actualitat, cinquanta anys després dels seus inicis. Ha estat organitzada en el marc de la col·laboració entre el màster de Gestió i Anàlisi del Patrimoni Artístic de la UAB i el Museu d’Art de Cerdanyola, comissariada per Laia Bové, Ainoa Llàcer i Cristina Troya.
La mostra planteja una retrospectiva a l’obra i vida de Nazario a partir del context social i polític que va viure el país durant la dècada dels 70 (Transició Democràtica), els 80 (la crisi de la Sida) i fins a l’actualitat. La mostra fuig de la típica mirada de Nazario des del món còmic per tal d’obrir la perspectiva com la seva obra va estar immersa en un context històric i polític que empresonava, assenyalava i criminalitzava al col·lectiu LGTBI. No obstant això, també s’ha volgut mostrar el Nazario més actual, emmarcat en l’espai de la Plaça Reial i “sus novios”.
Les obres que es podran veure a l’exhibició estan emmarcades en tres àmbits: 'Nosaltres no tenim por, nosaltres decidim', 'De l’underground a l’overground' i 'Quotidianitat i dissidència a la Plaça Reial'. El discurs expositiu fa dialogar l'obra i les experiències de Nazario amb els fets més rellevants pel moviment queer a Barcelona. La lluita per l'alliberament del col·lectiu LGTBI, el gènere, la llibertat sexual, l'estigma de la sida o la immigració són algunes de les preocupacions que Nazario materialitza en la seva obra i que, certament, encara inquieten la nostra societat. Són vigents els seus missatges reivindicatius i representatius de la seva obra tot i formar part de la moguda underground dels anys setanta i vuitanta.
L’exposició recull documentació i originals de còmics, il·lustracions i obra gràfica de l’artista underground provinent de col·leccions particulars, del Museu de l’Hospitalet, la Biblioteca Nacional de Catalunya, la Col·lecció Nacional de la Generalitat de Catalunya i el mateix fons del museu.
L'exposició 'Nazario. Art i dissidència en temps de repressió i alliberament' s'inaugurarà el divendres 28 de juny, a les 19 h i es podrà visitar al Museu d'Art de Cerdanyola fins al 29 d'octubre.
Activitats a l’entorn de la mostra
28 de juny. 19 h
Senyals de diversitat. Mostra de petit format de la cerdanyolenca Maika Dengrà que trenca els estereotips sobre la senyalització de gènere binari que ens imposa la societat als lavabos públics, amb una obres artístiques d'impressió digital.
A partir del 28 de juny
Miratges contemporanis: Smith Roberta Marrero. A l’espai contemporani de la Sala Smith es podran veure dos collage de l’artista canària que formen part del fons del MAC: “San Sebastián” i “San Jorge”. Marrero, que va morir el passat 17 de maig de maig, és una de les artistes contemporànies més destacades del col·lectiu, amb una mirada molt personal que va desenvolupar en els camps del collage, el disseny, la música i la poesia.
3 de juliol, 19:30 h
De Tertúlia al MAC: còmic, memòria i dissidència amb Sebas Martín, Lilianna Marín i Jesús Bolinaga
21 de juliol, 18 d’agost, 15 de setembre i 20 d’octubre. 12h
Visites comentades a l'exposició
Mostra bibliogràfica de temàtica LGTBI a la Biblioteca Central de Cerdanyola