Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Neix a la UAB la Càtedra per a la salut dels professionals de la salut
Neix a la UAB la Càtedra per a la salut dels professionals de la salut

Neix a la UAB la Càtedra per a la salut dels professionals de la salut

16 de maig de 2024 a les 11:37

El projecte té com un dels principals objectius donar resposta a la necessitat de formar professionals competents en la promoció i l’atenció de la salut de tots els professionals de la salut

La Càtedra per a la Salut dels Professionals de la Salut, un projecte pioner al món, impulsat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Fundació Galatea, el Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB) i Mutual Mèdica, neix amb l’objectiu de cuidar els professionals que vetllen cada dia per la salut de les persones, una necessitat que s’ha fet especialment evident arran de la pandèmia de Covid-19. Des de la universitat cerdanyolenca consideren que es tracta d’un repte per al qual resulta indispensable impulsar la recerca sobre prevenció i assistència i, sobretot, apostar per la formació específica de professionals de la salut que estiguin preparats per oferir una atenció i resposta adequades a les necessitats de salut concretes d’altres professionals de la salut.

La nova Càtedra per a la Salut dels Professionals de la Salut està adscrita al Departament de Psiquiatria i Medicina Legal de la UAB, que dirigeix el catedràtic de Psiquiatria Antoni Bulbena, qui assumeix també la direcció de la càtedra. Segons Bulbena, “la creació de la càtedra suposa un salt qualitatiu molt important per a la recerca i la formació en l’àmbit de la salut dels professionals de la salut, ja que ha de permetre donar-li la rellevància i els recursos que es mereix aquesta qüestió”.

Protegir la salut dels professionals per garantir la qualitat assistencial

Fonts de la UAB remarquen que protegir la salut dels professionals de la salut és “una condició necessària per garantir, també, la qualitat assistencial i, per tant, la salut dels pacients”. Els professionals de la salut s’enfronten, en el seu exercici diari, a situacions d’elevat estrès i a diversos factors de risc que fan que presentin indicadors de patiment emocional i de problemes de salut mental més elevats que la mitjana de la població.

A la UAB afegeixen que disposar d’informació rigorosa sobre l’estat de salut dels professionals de la salut, identificar factors de risc i factors protectors o quines són les millors estratègies preventives i assistencials, entre d’altres qüestions, és fonamental per dissenyar i posar en marxa intervencions efectives, tant terapèutiques com preventives. Generar aquest coneixement i traduir-lo en programes de formació específics adreçats a professionals de la salut que han de cuidar altres professionals de la salut és el principal objectiu de la Càtedra per a la Salut dels Professionals de la Salut.

De fet, la Càtedra ja disposa d’un volum de dades molt important que Fundació Galatea ha recollit al llarg de 25 anys i que ara es podran explotar i gestionar de manera més eficient, amb l’objectiu de crear un sistema d’informació actualitzat i dinàmic sobre la salut dels professionals de la salut.

Des dels seus inicis, Fundació Galatea ha atès més de 13.000 professionals de la salut de tot l’Estat, la majoria de Catalunya, a més de fer formació i intervencions en equips i en organitzacions sanitàries. Compta, a més, amb els recursos de Clínica Galatea, l’únic centre assistencial dedicat de manera monogràfica a l’atenció de la salut mental dels professionals de la salut.

Per la seva banda, Mutual Mèdica, la mutualitat de metges dedicada a la protecció i el benestar del col·lectiu des de fa més de cent anys, continua sumant esforços i col·laborant en iniciatives per a l’atenció en la salut mental dels metges, tal com ha fet des del naixement del PAIMM, així com a través del programa CUIDAR(me) de la seva Fundació, participant en la creació, l’any 2022, del Servei d’Atenció Psicològica per a Estudiants de Medicina (SAPEM) i en l’Estudi anual d’impacte de la Covicen la salut dels metges a Espanya.