Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Neix el grup d'escriptors de Cerdanyola per visibilitzar la diversitat d'obra de...
Neix el grup d'escriptors de Cerdanyola per visibilitzar la diversitat d'obra dels autors locals

Neix el grup d'escriptors de Cerdanyola per visibilitzar la diversitat d'obra dels autors locals

13 de març de 2020 a les 10:20

Els autors locals Robert Álvarez, Luis Ezquerra, Eva Esther Pérez i Tessa Barlo han presentat a l’Ateneu el grup d’escriptors de Cerdanyola amb l’objectiu de divulgar les obres literàries que es fan a la nostra ciutat. Assaig, poesia, novel•la, narració breu, llibres d’història... els autors locals –que inclouen un Carles Morata absent per malaltia- destaquen la diversitat de gèneres i estils que impulsen uns escriptors per vocació.

Robert Álvarez. Llibres d’història

Robert Álvarez és el traductor i principal responsable de la publicació del llibre Gestes dels Comtes de Barcelona i Reis d'Aragó, un text en llatí que ressegueix la història de la família comtal des dels seus orígens fins a la data en què fou escrit, als anys 1277 - 1280. Un text importantíssim sobre els orígens de Catalunya que s'afegeix a les Quatre Grans Cròniques medievals catalanes.

Igualment és l’autor d’Història de Cerdanyola del Vallès (956-1837) en què, amb transcripcions dels manuscrits originals, escrits en llatí, iens ofereix una versió acurada dels principals trets de formació del poble: pagesos, masos, parròquies, monestirs i castells protagonitzen aquesta història.

Álvarez indica que ha bussejat en molts arxius a la recerca de documentació que després tradueix i ordena per acostar la història real a la gent.

Eva Esther Pérez, una de pirates

Eva Esther Pérez presentava al 2018 la seva primera novel•la, Océanos de sangre, una història de pirates del segle XVI protagonitzada per una dona. Océanos de sangre, sorgida després de la visió de Pirates del Carib i la fascinació que li va provocar el personatge d'Elizabeth Swann, narra la història de Catalina que passa de ser una esclava dels pirates a una dona que accepta ser lliure en un món d'homes.

Un any després arribava la seva continuació: Redención.

Eva Esther Pérez destaca que es tracta tant de novel·les d’aventures com d’empoderament femení i subratlla que, amb elles, ha complert el seu somni “des de que tenia 13 anys: escriure. El que demostra que els somnis es fan realitat i que no t’has de deixar vèncer”. Pérez indica que “tothom pot escriure, només cal proposar-s’ho”.

Luis Ezquerra: dels llibres de dret a la poesia eròtica

Luis Ezquerra és jurista, especialista en dret laboral, matèria a la que es dedica professionalment i a la que ha destinat bona part de la seva vida, i sobre la que ha publicat diversos llibres. Però per vocació i sentiment és poeta amb publicacions a diverses revistes literàries i dos reculls poètics al carrer: Tarde de grises i l’eròtic Íntimos y tocamientos on vol deixar clar que som cossos d’ànimes apassionades i que una persona que se sent desitjada sempre és bella.

Ezquerra destaca que practica una poesia visceral i vehement, amb mètrica lliure, i on l’objectiu és aconseguir impactar amb un vers.

A punt de publicar està la seva incursió en la prosa literària amb Noche de barrio húmedo, una narració sobre uns joves existencialistes en el popular barri de la ciutat de Lleó.

Carles Morata: la literatura i el record en les venes

No fa gaire temps. Contes d’una guerra, un recull de 10 relats que transcorren durant la guerra civil i arriben fins als anys 50 és el llibre que té publicat Carles Morata que té ultimat un nou volum: Coses que passen.

No fa gaire temps reuneix fets reals, altres purament novel·lats i altres que són històries que havia escoltat a casa o als llocs més insospitats i que ha completat amb la seva imaginació. L’autor té l’objectiu que en aquests relats el lector trobi l’angoixa, la tristor, la fam, la traïdoria d’uns temps cruels i foscos marcats per la por.

Morata destaca que aquest grups d’escriptors són gent que porta la literatura dins les venes i demana als lectors de la ciutat que preguntin a les llibreries locals sobre els autors cerdanyolencs perquè segur rebran una bona recomanació.

Tessa Barlo: de l’assaig a la poesia, de la novel·a als articles

Dels escriptors d’aquest grup, Tessa Barlo és, tot i ser una autora tardana, la més prolífica de tots. Al 2009 va començar a publicar, el poemari Quédate en mi memoria, al que va seguir un assaig, ¿Es fiable la Biblia? I la seva primera novel·la, una narració on denunciava el drama que suposa l’assetjament laboral: La mujer serpiente. Tornava al vers amb I tu vas arribar, per obrir un nou camí amb una novel·le negra ambientada a Cerdanyola, Experiència mal aplicada, en un 2019 en què també ha publicat els relats curts de La oscuridad del alma humana i El procés, un recull d’articles escrits per la revista La Vall.

Barlo destaca que, per sobre de tot, un autor ha de tenir un missatge per llençar a l’hora d’escriure i a partir d’aquí construir la complexa estructrura d’un llibre i de les personalitats d’uns personatges que seran, al final, els que transmetran aquest missatge. En uns llibres que sempre són esperançats. L’autora admet que li agraden els finals feliços, perquè “de drames ja en tenim prou” a la vida diària.

Barlo destaca la importància del treball constant a l’hora d’escriure perquè “no hi ha muses, hi ha hores”, però també assegura que el moment més feliç del dia és el dedicat a l’escriptura.

La presentació del grup es va realitzar a l'Ateneu el passat 11 de març en un acte presentat per Josep Milan.