Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Neix Empíric, el festival que vol trencar l’absurd mur entre ciència i literatur...
Neix Empíric, el festival que vol trencar l’absurd mur entre ciència i literatura

Neix Empíric, el festival que vol trencar l’absurd mur entre ciència i literatura

31 d'octubre de 2022 a les 13:06

La primera edició d’Empíric, Festival de Ciència i Literatura, es celebrarà aquest mes de novembre a Cerdanyola amb l’objectiu de tirar per terra el “mur artificial” que s’ha aixecat entre dues de les parts essencials del coneixement humà que són elements bàsics de qualsevol societat: la ciència i la literatura.

La primera edició d’Empíric, Festival de Ciència i Literatura, es celebrarà aquest mes de novembre a Cerdanyola amb l’objectiu de tirar per terra el “mur artificial” que s’ha aixecat entre dues de les parts essencials del coneixement humà que són elements bàsics de qualsevol societat: la ciència i la literatura.

El comissari d’Empíric, Salvador Macip, catedràtic de medicina molecular a la Universitat de Leicester, metge i escriptor -és autor de texts de divulgació, però també de novel·les i relats de ficció tant en castellà com en català- subratlla que el festival Empíric vol trencar aquest mur artificial perquè “estem construint una societat incompleta” quan la ciència i la literatura són essencials per a la humanitat i es complementen.

L’Empíric vol ser un aparador d’activitats multidisciplinars que s’enriqueixen de tenir un peu en cada banda amb un programa que vol ser atractiu i variat per acostar públic de totes les edats a les seves iniciatives.

La inauguració del festival serà al laboratori de llum de sincrotró Alba el dissabte 12 de novembre amb converses sobre ciència i literatura com dues cares de la mateixa moneda amb la participació de l’escriptor Martí Domínguez, la directora d’Alba, Caterina Biscari, i el comissari de l’Empíric, Salvador Macip. Continurà en la mateixa jornada un diàleg sobre les xarxes socials amb el títol “Promeses i perills d’internet” amb la presència de Belén Gopegui -autora de novel·les com La conquista del aire, Lo real o Quédate este día y esta noche conmigo, entre d’altres- i la científica i escriptora Carme Torras -Enxarxats- i moderada per la periodista Mariona Dinarès.

La responsable de Comunicació del sincrotró Alba, Ana Belén Martínez, subratlla la total implicació d’aquest equipament científic en la celebració de l’Empíric ja que, assegura, l’objectiu del festival és el mateix que té el laboratori de llum: entendre el món. Martínez recorda que el sincrotró de Cerdanyola posa l’accent en les activitats de divulgació al llarg de tot l’any.

Fins el 19 de novembre, i en diversos espais de la ciutat, com la UAB, el Parc Tecnològic del Vallès, el Centre d’Educació Ambiental Can Coll, el Parc del Turonet, el Museu d’Art de Cerdanyola o la Biblioteca Central, es realitzaran xerrades, tallers o espectacles de narració que comptaran amb la participació com d’autors i científics com Helena Guilera, que presentarà la seva novel·la L’escuma en un Cafè amb lletres on també prendrà part la psicòloga Anna R. Ximenos i que abordarà la temàtica de la salut mental; l’astrònom Antonio Bernal que s’endinsarà en les referències científiques del Quixot; la jornada sobre escriptors que han recreat vides i fets de científics com Gemma Lienas -El fil invisible-, Genís Sinca -El cavaller Floyd- o Xavier Moret -Dr. Pearson- o l’aproximació als clàssics que oferirà Carme Riera, autora de Dins el darrer blau o La meitat de l’ànima, entre moltes altres narracions.

Cerdanyola, escenari ideal

L’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, considera un privilegi comptar en la nostra ciutat amb la celebració d’aquest festival, al temps que remarca que Cerdanyola reuneix les característiques, com a Ciutat del Coneixement, per ser l’escenari idoni d’activitats com l’Empíric. Cordón explica que el festival és també fruit del treball que s’està fent des de l’Ajuntament “per reforçar les relacions entre els diferents agents estratègics de la ciutat” i alhora donar-los a conèixer entre la ciutadania “perquè sàpiga el que té Cerdanyola, una ciutat universitària, tecnològica i del coneixement”.

El comissari d’Empíric destaca que ciència i literatura s’enriqueixen sempre. Així, Salvador Macip apunta la importància de la capacitat d’observació d’un científic i de la implantació del seu mètode de treball a l’hora d’afrontar una novel·la, però també la necessitat del científic de comunicar bé el seu treball de cara al conjunt de la societat i en la pròpia comunitat científica.

L’Empíric neix amb voluntat de consolidació. En aquest sentit, Salvador Macip explica que ja es treballar per bastir pròximes edicions del Festival de Ciència i literatura amb participació de convidats internacionals i demostrant l’enorme quantitat de temes i punts de vista a tractar que faran que no es repeteixin temàtiques en les diferents edicions d’Empíric.

Inauguració al Sincrotró en un acte obert a tothom

L’acte inaugural d’Empíric serà precisament al Sincrotró Alba, el dissabte 12 de novembre a les 18h. L’aforament de l’acte serà limitat a 150 persones i per assistir-hi caldrà reserva prèvia enviant un correu a festivalempiric@gmail.com indicant nom i cognoms, DNI i edat, abans del 10 de novembre.

L’Ajuntament oferirà un servei de bus especial des de la plaça de l’Ajuntament al Sincrotró a les 17:15h. La tornada del bus serà a les 19:30h i a les 21h. El Sincrotró també disposa d’un espai d’aparcament gratuït per qui vulgui desplaçar-se en transport privat.