Neix Mares en la Diversitat Funcional, un sindicat per combatre la solitud en la cura
8 de setembre de 2021 a les 13:10Els fills i filles amb diversitat funcional tenen drets. Les seves mares, que són de forma immensament majoritària les seves cuidadores, també en tenen. Però tot i que les lleis ho reconeixen no sempre es compleixen. La tasca de la cura i la lluita pel compliment d’aquests drets genera esgotament, especialment si és en solitari, i la inquietud de preguntar-se “què passarà quan jo ja no hi sigui?” Un grup de dones vol visibilitzar el problema i lluitar per solucionar-ho i per això han creat el sindicat Mares en la Diversitat Funcional.
Montse Nieto és una veïna de Cerdanyola que forma part d’aquest col·lectiu -i ens comenta que no és l’única de la ciutat. Explica que el col·lectiu neix de les converses entre dones que comparteixen aquesta situació i la necessitat de visibilitzar que les cuidadores principals de persones en situació de dependència per tota la vida, “com passa amb els nostres fills”, són bàsicament dones. Ho saben, però, tot i que les han demanat reiteradament, no hi ha dades per saber “quantes som ni com estem psicològicament o emocionalment”.
Nieto apunta que el sindicat vol vetllar “pels drets dels nostres fills I filles I també els nostres com a cuidadores perquè som bastant invisibilitzades i el sistema ens ho posa molt difícil”.
La integrant de Mares en Diversitat Funcional explica que, no és el seu cas, però “moltes de nosaltres estem soles ja que molts homes quan veuen aquesta situació se’n van” i així al col·lectiu hi ha moltes “dones solteres, separades, divorciades… i volem influir en les polítiques socials perquè tinguin en consideració les nostres necessitats i els nostres drets.
En el cas de Montse Nieto, el seu fill Pep, de 17 anys, és la persona amb dependència al seu càrrec, però la cerdanyolenca subratlla que al col·lectiu hi ha fills i filles amb diagnòstics molt diferents, des de trastorn de l’espectre autista a síndromes diverses.
L’element aglutinador, apunta, és la dependència, “són les cures per a tota la vida”. Així, Nieto manifesta que “els nostres fills necessitaran cures sempre, amb tota seguretat”, i es pregunta amb inquietud, “què passarà quan nosaltres no puguem fer-ho” com es farà càrrec el sistema?” La membre de Mares en Diversitat Funcional continua interrogant-se: “quan són adults accedeixen amb normalitat al mercat laboral, a l’habitatge?” I es respon: “No, quan són drets que reconeixen les nostres lleis”. Montse Nieto creu que “hi ha un forat entre el sistema i els recursos que ofereix, que fa aigües”. I conclou que aquesta és la principal preocupació de les mares.
En aquest sentit, Nieto que és coneixedora de la realitat de l’Administració com a ciutadana, com a treballadora d’una institució supramunicipal, i com a política -és regidora d’ERC a Cerdanyola- indica que les carteres de serveis d’atenció a la dependència són totalment diferents entre els diferents municipis, cosa que considera que és “absolutament injust”. Montse Nieto apunta que en el cas de Cerdanyola “segurament seria dels darrers municipis a la llista si haguéssim de triar el municipi on viure en base a això” i mostra la seva frustració al veure que “ni sent regidora tinc capacitat d’influir realment sobre això” quan “s’està parlant de drets i de qualitat de vida”.
Montse Nieto fa una crida a altres mares de Cerdanyola que es trobin en aquesta situació, que estiguin soles o no, a incorporar-se al sindicat per compartir experiències, inquietuds i buscar solucions juntes. Per això convida a posar-se en contacte amb el col·lectiu a l'adreça electrònica sindicatmares@gmail.com o a les seves pàgines a les xarxes socials a Facebook, Twitter o Instagram.
La cerdanyolenca mostra satisfacció per la bona resposta que ha tingut el naixement d’aquest col·lectiu, tot i admetre que en ocasions les seves integrants estan desbordades per les sol·licituds que arriben per afegir-se al sindicat de dones des d’arreu de l’Estat. De moment, el sindicat treballarà a l’àmbit de Catalunya però encoratgen a dones d’altres territoris d’Espanya a mantenir-se en contacte i compartir reivindicacions.
....................................................................................
Entrevista amb Montse Nieto: cliqueu per escoltar
Foto de Valeria Ushakova en Pexels