Nit de ratpenats a Collserola
8 de juliol de 2021 a les 8:04El Centre d'Educació Ambiental de Can Coll acollirà el divendres 9 de juliol una xerrada tècnica i una passejada nocturna per descobrir i identificar ratpenats amb detectors d'ultrasons. Integrants del Museu de Ciències Naturals de Granollers seran els introductors en aquesta experiència.
Es tracta d'una activitat per conèixer el món d’aquests petits mamífers i saber per què cal protegir-los i conservar-los i comptarà amb una demostració dels recursos que s’utilitzen per a l’estudi d'aquesta espècie. En aquesta iniciativa s'utilitzen detectors d'ultrasons, una mena de prismàtics auditius, com una gravadora que permet sentir els ratpenats, a través dels seus ultrasons. Aquests ultrasons es descodifiquen amb la gravadora i es fan audibles a l’oïda humana.
Els ratpenats són uns bioindicadors de l’estat de conservació del medi ambient, uns animals molt sensibles a possibles canvis o evolucions del clima. Especialistes del Parc de Collserola expliquen que no només algunes espècies són indicadores de l’estat de conservació dels boscos, sinó també de l’evolució del canvi climàtic per l’efecte que té sobre els mateixos animals, que estan veient trastocades les seves possibilitats de cria o de migració. El conjunt dels ratpenats donen una visió molt clara de l’evolució dels diferents paràmetres de canvi climàtic i de l’estat de conservació dels sistemes naturals.
Tot i la seva vàlua des del punt de vista ecològic, els ratpenats són uns desconeguts per la majoria de la població pels seus hàbits nocturns i perquè els mètodes d’estudi abans eren complicats.
La masia de Can Coll restarà oberta a partir de les 19 hores amb aforament limitat i en ella es podrà visitar l'exposició Paisatges nocturns i una mostra sobre ratpenats.
Per assistir cal inscripció prèvia trucant a Can Coll, Centre d’Educació Ambiental: 936920396 (laborables de 9.30 a 14.30 h) màxim 4 places per trucada.