Nova campanya de seguiment de la migració de les aus rapinyaires al Parc de Collserola
15 de setembre de 2021 a les 8:43Des del Parc Natural de Collserola es poden observar durant els mesos de setembre i octubre diferents espècies de rapinyaires i ocells planadors mentre migren cap a terres africanes. Experts en la seva identificació fan el seguiment i el web del parc ofereix les dades actualitzades minut a minut de les espècies observades. També s’hi poden descarregar diferents materials divulgatius i un mapa amb la localització del turó.
L'observació, que començava el passat dia 11 i finalitzarà el 3 d'octubre, es fa al mirador del Turó de la Magarola (a la Collserola barcelonina -prop del revolt de la Paella de la Rabassada-) i és oberta a les persones interessades -amb compliment de les mesures de seguretat sanitària- durant els caps de setmana, amb presència d'un equip d'observació que ajuda a identificar les aus.
Degut a la pandèmia, durant els dies de màxima afluència, un membre de l’equip Guies del Parc s’afegirà al punt per informar i gestionar l’accés i l’aforament a la plataforma d’observació. En aquest sentit, també s’han implementat altres mesures per fer d’aquesta proposta tan especial, una activitat segura. Així, si es vol accedir al Turó, caldrà tenir present les restriccions següents:
- Si no es pot mantenir la distància de seguretat de 1,5 m entre persones usuàries, serà imprescindible l’ús de mascareta.
- La plataforma del mirador serà per a ús exclusiu de l’activitat
- L’aforament queda limitat a 8 persones i el temps de permanència màxim serà de 30 minuts
- No es cediran prismàtics ni altres aparells òptics. Cadascú haurà de portar el material propi d’observació.
Campanya que es realitza des dels anys 80
Aquesta campanya científica i divulgativa arriba a la seva 33a edició ja que va començar a finals dels anys 80 desprès de constatar que un petit grup de joves ornitòlegs pujaven al punt geodèsic del turó de la Magarola i sempre que podien feien observacions de la migració post-nupcial de rapinyaires. Les espècies que acumulen més observacions són l’aligot vesper, l’arpella, l’esparver i el xoriguer. L’any 2020 es van comptabilitzar 2.622 ocells durant els dos mesos del seguiment.
Quan s’inicia la tardor els ocells migradors deixen les àrees de cria del centre i nord d’Europa per anar a buscar la bonança hivernal al continent africà. El pas majoritari dels rapinyaires a Collserola es produeix cap a la segona quinzena de setembre.
Les rutes de migració estan ben definides i aprofiten els corrents tèrmics que permeten als ocells enlairar-se i fer grans distàncies sense gaire esforç. Les rutes son sempre continentals i travessen les serralades per colls determinats. Quan han de salvar els mars ho fan sempre pel pas més curt. La ruta que passa per Collserola es coneguda com a via litoral de migració.
..............................