Nuria Puentes, exposició Alma de Blues: "saps que tens una bona foto quan et fa un tomb el cor"
7 d'octubre de 2022 a les 14:1250 fotografies de les dues anteriors edicions del Festival Internacional Blues de Cerdanyola conformen l’exposició que, fins el 30 d’octubre, es mostra a la sala Arimany de la Biblioteca. Són imatges de la fotògrafa Nuria Puentes que, afirma, han sortit de la seva ànima perquè quan hi ha música i una bona il·luminació es com si balles amb la seva càmera. Al cap i a la fi, apunta, sap que ha tret una bona foto, quan li fa un tomb el cor.
50 fotografies de les dues anteriors edicions del Festival Internacional Blues de Cerdanyola conformen l’exposició que, fins el 30 d’octubre, es mostra a la sala Arimany de la Biblioteca. Són imatges de la fotògrafa Nuria Puentes que, afirma, han sortit de la seva ànima perquè quan hi ha música i una bona il·luminació es com si balles amb la seva càmera. Al cap i a la fi, apunta, sap que ha tret una bona foto, quan li fa un tomb el cor.
L’exposició Alma de Blues està integrada per la difícil selecció d’una cinquantena de fotografies de les edicions de 2020 i 2021 del Festival de Blues, les marcades per la pandèmia i les distàncies de seguretat. Però això no es nota en les fotografies realitzades per Nuria Puentes que, destaca, va aconseguir amb una bona il·luminació i sense les barreres de temps que es posen en altres concerts, cosa que la fa sentir-se una privilegiada al certamen blueser.
Tot per aconseguir una bona comunió amb el músic que permeti obtenir la millor imatge. La fotògrafa explica que a l’exposició Alma de Blues “trobem imatges que surten de la meva ànima, del que sento, en un tipus de fotografia, la de concerts, que m’apassiona”. Puentes assegura que la llibertat amb què actua al Festival de Blues de Cerdanyola li permeten gaudir d’una llibertat creativa important que al final es nota “ja que la música i una bona il·luminació em permeten ballar amb la càmera”.
De cada concert, la fotògrafa potser treu 150 o 200 fotografies; d’aquestes fa una primera selecció de 20 o 30 fotos per actuació. Això suposava triar entre unes 25 fotos multiplicades pels 40 concerts d’aquestes dues edicions del certament. Un part difícil per aconseguir seleccionar “el millor del millor”. I aquesta selecció busca la fotografia espectacular, però també la del detall que potser al públic li ha passat inadvertit, per exemple unes sabates característiques o la funda de guitarra blanca de Doug McLeod. Puentes apunta que li agrada explicar amb les seves imatges “la petita història” que passa en cada concert i que reflecteix el que està mirant.
Al final, Nuria Puentes assegura que, del que es tracta, és que en el moment de fer la fotografia “et fa un tomb el cor” perquè en aquell moment és conscient que té una bona fotografia “i que se li quedarà a la ment a algú més de dos segons”. Per a Puentes, el major repte per a un fotògraf és aconseguir que la gent recordi les imatges que ha capturat, cosa que, afegeix, de vegades s’aconsegueix perquè l’artista es compenetra amb la fotògrafa i la imatge és el resultat d’aquesta interactuació.
L’exposició Alma de Blues restarà oberta a la sala Arimany fins el 30 d’octubre amb 50 fotografies que venen acompanyades per un text de l’escriptor i periodista Toni Álvaro, company d’aquesta redacció.
.................................................................................................................................................................
Entrevista amb Nuria Puentes a Cerdanyola Ràdio (105.3 FM):