Obert el període de presentació de propostes ciutadanes per decidir la inversió de 150.000 euros del pressupost
23 de setembre de 2024 a les 7:45La ciutadania i entitats poden presentar les seves propostes per a millorar Cerdanyola fins a l’11 d’octubre, primera fase de la campanya de pressupostos participatius 2024-25 en què la ciutadania podrà proposar inversions amb un màxim de 150.000 euros de cost. La ciutadania també votarà el destí d’aquestes inversions, entre 15 propostes finalistes, en una fase que es farà entre març i abril de 2025.
Responsables del govern municipal han realitzat dues sessions informatives, per a entitats veïnals i de cohesió social i ciutadania en general, per aclarir dubtes sobre aquest procés que, segons explica Santi Moro, regidor de Participació i Transparència, té l’objectiu de construir la ciutat de forma més participativa perquè això suposa una construcció més justa. Moro explica que en aquesta primera edició es decidiran 150.000 euros d’inversions, però que si hi ha una bona resposta ciutadana la quantitat s’ampliarà en el futur ja que el que es vol aconseguir és “la construcció d’una ciutat millor”.
Cada proposta s’ha de presentar a través d’un formulari online al web del procés participatiu (https://pressupostosparticipatius.cerdanyola.cat/envia-la-teva-proposta) o a la butlleta que s’ha repartit per correu a totes les llars de la ciutat i dipositant-la en alguna de les 10 urnes instal·lades en llocs públics (Ajuntament, PEM Guiera, Masia Can Serraparera, Ateneu, CEM Can Xarau, Museu d’Art de Cerdanyola, Museu de Ca n’Oliver, Biblioteca Central, EMD Bellaterra i Creu Roja). Les propostes es poden presentar de forma individual o en nom d’un col·lectiu i es poden presentar tantes propostes com es cregui convenient, però només una per cada butlleta.
Un dels objectius és “generar intel·ligència col·lectiva amb la suma de diferents punts de vista” i identificant necessitats posant llum a dèficits que constata la ciutadania.
Les propostes que es plantegin han de complir alguns requisits: no superar els 150.000 euros d’inversió -no es pot plantejar la construcció d’un pavelló d’esports, per exemple-; que no tingui un cost de manteniment extraordinari -com tindria un servei de bicicletes públic-; que doni resposta a una necessitat concreta; o que sigui legal i no contradigui programes municipals -així no pot anar, per exemple, contra un Pla d’Igualtat-.
Un cop recollides les propostes, l’Ajuntament procedirà a fer una validació tècnica i la classificació en tres apartats: vàlides, ja previstes i descartades, explicant el perquè d’aquesta classificació. Al mes de gener es farà una jornada en què la ciutadania debatrà entre les propostes vàlides les 15 que es considera prioritàries, que seran aquelles entre les quals podrà votar, en línia o de forma física, les persones a partir de 16 anys que estiguin empadronades al municipi. La votació, a un màxim de tres propostes de les 15 finalistes, es farà entre els mesos de març i abril, per passar a l’execució dels projectes seguidament.
La proposta més votada s’executarà i, si no arriba als 150.000 euros, també la proposta que permeti arribar a aquesta quantitat -sense superar-la de molt- entre les altres opcions, d’acord a l’ordre marcat per la votació.
La construcció d’equipaments de dimensions reduïdes, la reforma o millora d’altres ja existents, actuacions en mobiliari o instal·lacions urbanes o la millora d’espais públics com carrers, parcs, entorn natural, zones verdes o places són alguns dels exemples a què es podran destinar aquests 150.000 euros d’inversió.