Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • Ordenances fiscals i CEM Riu Sec destaquen al Ple d'estrena de Marian Navarro
Ordenances fiscals i CEM Riu Sec destaquen al Ple d'estrena de Marian Navarro

Ordenances fiscals i CEM Riu Sec destaquen al Ple d'estrena de Marian Navarro

24 de setembre de 2020 a les 11:47

La proposta d’Ordenances Fiscals -els impostos, taxes i preus públics municipals, la part més destacada dels ingressos de l’Ajuntament-, l’aprovació definitiva de la modificació del Complex Esportiu Municipal Riu Sec -les pistes de tennis i pàdel del sector Adam i Eva- i la incorporació al Consistori de Marian Navarro prenent el relleu al grup socialista de Víctor Francos amb la informació sobre els canvis al govern que va comportar aquesta renúncia seran els punts més destacats d’un Ple de setembre en què els grups presenten fins a 6 mocions. Serà un Ple telemàtic a les 17 hores a travès de YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=LY6kUNyZOXQ.

Audios

24-09-2020 Carlos Cordón Ordenandes Fiscals

24-09-2020 Carlos Cordón CEM Riu Sec

24-09-2020 Carlos Cordón Canvis al govern

Les ordenances fiscals són el conjunt de normes que regulen les taxes i impostos vigents a l’Ajuntament i conformen, per tant, un dels elements destacats de l’economia municipal sent la part més important dels ingressos que permetran fer el pressupost de l’Ajuntament. El govern presenta en aquest ple de setembre la seva proposta reguladora dels impostos municipals -com l’IBI, l’IAE o l’Impost de Circulació-, les taxes -com la de residus o guals- i  els preus públics -com l’entrada als museus, als equipaments esportius o el preu de les classes a centres educatius com l’escola de música-.

L'alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, apunta que la proposta es fonamenta en la voluntat de "no pujar impostos a les famílies" i en dos canvis en qüestions que venien demandant altres grups municipals com són el recàrrec de l'Impost de Béns Immobles (IBI) als pisos buits i l'augment de l'Impost d'Activitats Econòmiques (IAE) per a empreses que facturen més d'un milió d'euros en una ciutat on l'IBI ha estat de vegades "desproporcionat" en relació a poblacions veïnes, però on l'IAE no seguia aquesta línia. Cordón afegeix que aquest augment servirà també per a la millora dels polígons industrials de la ciutat "que es troben en un estat que no hauria de tenir una ciutat com Cerdanyola".

ERC i PP han criticat la falta de negociació d'aquesta proposta. Carlos Cordón indica que de les modificacions sobre l'IBI i l'IAE es ve parlant amb els diversos grups des de fa temps, que encara s'està dialogant amb grups i que estan oberts a parlar d'altres modificacions en els pròxims mesos. L'alcalde indica que els grups que donen suport a les modificacions en l'IBI i l'IAE, "com a mínim", no haurien de votar en contra. 

Les pistes de tennis del riu Sec

La modificació del projecte d'establiment i del reglament del servei públic del CEM Riu Sec tirava endavant al Ple municipal de novembre de forma inicial. En aquell moment, ERC i Guanyem van votar en contra i Junts es va abstenir, en un debat sobre un projecte que està envoltat de polèmica i que no s’ha posat en marxa mentre les pistes s’han anat degradant, obligant a la seva reparació. Ara, el plenari haurà de debatre la seva aprovació definitiva. El debat sobre aquesta instal·lació ve de llarg, però. Aquest establiment de servei es va aprovar al Ple per primer cop al març de 2015 -amb govern de PSC i ICV-EUiA- i el Club de Tennis es presentava a la seva licitació, però renunciava mesos després. El govern de Compromís va plantejar una modificació d’aquest establiment de servei al febrer de 2019 que va rebutjada per l’oposició en Ple.

Carlos Cordón indica que el projecte que va avui a Ple no difereix molt de l'aprovat inicialment al novembre: un servei amb gestió indirecta amb una concessió que es redueix de 15 a 12 anys i on l'Ajuntament es fa càrrec de les obres de reparació de les pistes de tennis i pàdel. Aquesta reparació va tenir una primera valoració de 225.957 euros, xifra que pujarà amb una segona valoració que encara s'està calculant. L'alcalde indica que aquesta reparació ja s'ha iniciat i es realitza després de 5 anys d'un abandonament "que mai s'hauria d'haver fet", sense que les pistes es possessin en marxa i que ha deixat la instal·lació en un estat "lamentable". L'alcalde es congratula de la posada en marxa d'un servei que servirà també per "dignificar" el barri de La Farigola i una de les entrades estratègiques de la ciutat i on està previst fer també un nou pavelló i piscina.

Incorporació de Marian Navarro

El nomenament de Víctor Francos com a cap de gabinet del ministre de Sanitat, Salvador Illa, va provocar la dimissió del regidor del PSC. Això suposa canvis tant al grup socialista com al govern. El primer d’ells va ser la remodelació del govern municipal per distribuir les responsabilitats que tenia Francos en altres regidors. Així, a principi de mes Eulàlia Mimó se'n feia càrrec de la regidoria d'Espai Públic, Serveis Urbans i Manteniment de Proximitat; Javier Sánchez assumia Secretaria, Patrimoni i Serveis Jurídics; David González les Relacions amb l'EMD de Bellaterra; i Glòria Urbano la de Mobilitat i Ciutat Accessible.

En el Ple d’aquesta setmana s’informa oficialment al Plenari d’aquesta resolució d’alcaldia i també van els nomenaments per rellevar Francos a organismes on estava present, com el Consell Metropolità de l’AMB, on el substitueix Javier Sánchez; l’ Agrupació de Municipis Titulars del Servei de Transport Urbà de la Regió Metropolitana (AMTU), on el relleva Glòria Urbano; o en el Consorci per a la gestió de residus del Vallès Occidental, del qual forma part ara Eulàlia Mimó.

El plenari d’avui també serà el de la substitució de Francos com a regidor, com a membre del Consistori. Prendrà el relleu al grup del PSC Marian Navarro, la següent en la llista socialista a les passades eleccions municipals. Aquesta incorporació suposarà canvis en el govern municipal. Segons ha confirmat Carlos Cordón, demà signarà la resolució per la qual Marian Navarro s'incorpora com a regidora de Moviments Veïnals i es fan dos canvis a l'actual cartipàs ja que Pepi Rivera deixa Cultura i s'encarregarà de Recursos Humans i l'actual regidor d'Esports, Óscar Pons, assumirà també la delegació de Cultura.

Pel que fa a d’altres punts, el Ple aprovarà els dos festius de la ciutat per al 2021, 3 de maig, Roser de Maig, i 11 de novembre, Sant Martí, i els dos festius addicionals per al comerç local, que es proposa que siguin el 5 i el 12 de desembre.

Sis mocions de tres grups municipals

Pel que fa a les mocions, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) presenta tres propostes, Ciutadans (Cs), dues mocions, i Junts per Cerdanyola (Junts) en planteja dues més.

ERC planteja que s’insti a Àrea Metropolitana i Generalitat a crear un sistema d’aparcaments d’intercanvi metropolitans adequat que compti amb la construcció d’un Park & Ride intermodal, com a mínim, en el municipi de Cerdanyola ja que ara només està disponible en 6 municipis metropolitans -Castelldefels, Cornellà, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, el Papiol i Cervelló-. Això, defensa Esquerra afavoriria l’intercanvi entre vehicle privat i transport públic.

Una segona moció d’Esquerra reclama suport actiu a la nova llei dels lloguers, llei de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d'arrendament d'habitatge, i que el govern impulsi la tramitació perquè Cerdanyola sigui declarada com a "àrea amb mercat d’habitatge tens“.

La tercera moció d’Esquerra demana la retirada del títol d’alcalde honorari als reis Alfons XIII i Victòria Eugènia atorgat per l’Ajuntament al 1925 i reprovar “la fugida del Rei Emèrit” Joan Carles I constatant que “la monarquia espanyola és actualment successora del règim franquista”.

Ciutadans planteja una moció per demanar que la revista municipal Riu Sec reflecteixi en el seu redactat “fidelment la diversitat política de Cerdanyola i el conjunt d'activitats de rellevància municipal realitzada pels partits polítics locals, evitant l'ús partidista per part de l'Equip de Govern a cada moment”. La formació taronja reclama que es reafirmi el compromís del Ple de l'Ajuntament amb “la pluralitat política i la neutralitat dels mitjans públics”.

Cs també presenta una moció per a la millora de l’atenció als Centres d’Atenció Primària de la ciutat que reclama a la Generalitat, entre d’altres coses, garanties d’un “procediment àgil de sol·licitud de cita prèvia amb els CAPS, especialment per a aquelles persones que tenen dificultat per a l'ús de mitjans informàtics i electrònics” i prou professionals per atendre les patologies Covid-19 i no relacionades amb el coronavirus.

Junts per Cerdanyola presenta per la seva banda una moció per a la suficiència financera dels Ajuntaments que insta el govern de l’Estat a aprovar una nova proposta que reculli les reivindicacions financeres dels ens locals i garanteixi el crèdit extraordinari per a la recuperació econòmica i social de les entitats locals amb una dotació mínima a fons perdut de 5.000 milions d’euros i uns fons addicional per afrontar els dèficit generats en el transport públic a causa de l'aturada de la mobilitat durant l'estat d'alarma.

La moció reclama també que es flexibilitzi la regla de despesa i es modifiqui la llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració amb l’objectiu de “donar més marge a les administracions locals en la resposta a la present crisi”.

La retransmissió del Ple municipal de setembre es farà pel canal YouTube de l'Ajuntament de Cerdanyola, a l'adreça electrònica https://www.youtube.com/watch?v=LY6kUNyZOXQ, a partir de les 17 hores.