Panrico Santa Perpètua, símbol de la lluita contra acomiadaments i retallades salarials
4 de març de 2014 a les 14:03El Comitè de Suport als treballadors de Panrico ha organitzat un vermut solidari a la plaça de l’Abat Oliba de Cerdanyola per recaptar fons per a la caixa de resistència de Panrico. La planta de producció de Panrico a Santa Perpètua de Mogoda està en vaga des del passat 13 d’octubre de 2013 i la caixa de resistència està destinada a ajudar a les famílies de la plantilla que pitjor ho estan passant després de quatre mesos sense cobrar.
Panrico va ser fundada l’any 1963 i actualment té uns 4.000 treballadors, entre plantilla i autònoms, repartits entre les sis plantes a Santa Perpètua, Sevilla, Còrdova, Madrid, Valladolid i Saragossa. L’any 2005, la família Costafreda, fundadora i propietària la va vendre a Apax Partners, entitat financera de capital risc que amb tot un seguit de mesures errònies, començant per l’elevat preu de compra, situa a Panrico en una pendent continuada de pèrdues. El juny de 2013, Oaktree Capital, una altra entitat de capital risc, adquireix el 100% de Panrico amb la intenció de sanejar-la, principalment via reducció de personal i rebaixes salarials.
Oaktree Capital nomena conseller delegat en Carlos Gila, que com a primera mesura deixa de pagar les nòmines de setembre per prioritzar el pagament a proveïdors i anuncia la intenció d’acomiadar 1.900 treballadors i imposar una rebaixa salarial del 35% al 45%. Les plantes voten anar a la vaga. L’empresa mou fitxa i proposa pagar les nòmines en tres tandes i un ERO amb 745 acomiadaments i rebaixes salarials del 18%. Panrico Santa Perpètua, que ja havia patit acomiadaments i rebaixes salarials al 2012, es queda sola en el manteniment de la vaga. I així continuen des del passat 13 d’octubre.
El president del comitè d’empresa de Panrico a Santa Perp0ètua, Ginés Salmerón, explicava que ningú esperava aquests més de quatre mesos de vaga, "però que és l’única resposta digna a una empresa que es nega a negociar un ERE que acomiada a 234 persones de les 351 que hi treballen, a més d’una retallada salarial del 18% per als que queden en plantilla".
Salmeron explicava com el conseller delegat nomenat per l’actual propietària de Panrico, Carlos Gila, "està actuant com a un veritable liquidador d’empreses, mantenint intactes les plantilles de Panrico a Puente Genil (Còrdova), Saragossa i Valladolid per obtenir així el sí a l’ERE en la mesa negociadora i carregar el gruix d’acomiadaments a Santa Perpètua". Salmerón assegura que el càstig a Santa Perpètua, on es carrega el 43% d’acomiadaments del total del grup, "és una represàlia per la combativitat que sempre ha mostrat la plantilla, que va iniciar la vaga pel no pagament de la nòmina al setembre i per haver assolit un conveni que podria convertir-se en tot un referent al sector".
Ginés Salmerón va agrair les contribucions a la caixa de resistència, "imprescindible per mantenir la lluita", i va dir que una vegada celebrat el judici previst per al 20 de març per impugnar l’ERO, es decidirà en assemblea el camí a seguir. Els treballadors i treballadores de Panrico a Santa Perpètua volen ser un referent de la protesta ciutadana davant el que consideren "continues mordasses que el govern del PP vol imposar a la classe treballadora".
Els treballadors de Panrico a Santa Perpètua demanen a la ciutadania que no comprin productes de la marca (pa de motlle, donuts i bollycaos) com a mesura de pressió a l’empresa. Inspecció de Treball ja va emetre un informe que afirma que l’empresa vulnera el dret de vaga per vendre a Catalunya productes fabricats a les altres plantes.