Papallones liles contra les Violències Masclistes
22 de novembre de 2023 a les 12:26El 25 de novembre, Dia Internacional contra les Violències Masclistes, tindrà lloc l'acte central a la plaça Abat Oliba, però durant aquesta setmana són diverses les activitats que se celebren en el marc de la diada internacional
La campanya ‘Papallones Liles’ ja és visible a la plaça Francesc Layret a on una xarxa penjada dels pals de banderes recull totes les papallones liles elaborades per les escoles i ciutadania amb els desitjos contra les violències masclistes. Han participat en l’elaboració de les papallones les escoles Saltells, Collserola i Xarau, els instituts Banús i Jaume Mimó i persones a títol individual que han despositat les seves papallones liles en les bústies que hi havia en diferents emplaçaments de l’Ajuntament. Aquesta activitat està inspirada en el projecte 'El latido de las mariposas'.
Les germanes Patria, Minerva i Maria Teresa Mirabal, anomenades les Papallones, van ser assassinades a la República Dominicana el 25 de novembre de 1960 per oposar-se a la dictadura de Rafael Leónidas Trujillo. Nacions Unides commemora cada any el Dia Internacional per a l’Erradicació de la Violència contra la Dona en la data del seu assassinat. Molts anys després, el 25 de setembre de 2018 el cor de dues nenes, Nerea i Martina, de nomes 6 i 2 anys, deixava de bategar en un altre cas de violència masclista. Les havia matat el seu pare que després es va suïcidar. Isabel Gallardo va quedar esglaiada per la notícia i es va posar en contacte amb la mare de les nenes, Itziar Prats, i van voler posar en marxa un efecte papallona: si la teoria del caos diu que el simple aleteig d’una papallona pot canviar l’univers perquè no es pot conscienciar a la societat que es pot acabar amb la violència de gènere? Així naixia el projecte del Batec de les papallones subratllant que depèn de l'actitud de tots nosaltres que les coses canviïn..
Programa 25N 2023
Durant aquesta setmana, les activitats al voltant del Dia Internacional contra les Violències Masclistes s’intensifiquen. Algunes de les que es realitzaran són:
· Dimecres 22 de novembre de 16 h a 19 h és duran a terme diverses activitats participatives. A les 16 h a la plaça de l'Abat Oliba s'elaboraran dos murals col·lectius (Mural iceberg de la violència i Mural mans per la memòria) i un taller de polseres. Organitzat per Creu Roja Cerdanyola – Ripollet – Montcada. I a les 18 h es farà la xerrada a la Biblioteca Central de Cerdanyola, 'Les cares del tràfic de persones amb finalitat d'explotació sexual' a càrrec de Jorge de Ory, responsable de projectes internacionals, i Goretti Arana, responsable de la lluita contra el tràfic de persones a l'entitat Sonrisas de Bombay. Organitzat per la Regidoria de Cooperació i Solidaritat i Entitat Sonrisas de Bombay.
· Dijous 23 de novembre de 9:30 h a 14 h se celebrarà la jornada de formació per a professionals i entitats 'Com abordem les violències sexuals en infants i joves'. A les 18:30 h es realitzarà la xerrada a càrrec d'Arual Suárez, presidenta de Dones per la Igualtat, anomenada 'Las mujeres en el emprendimiento'. Tindrà lloc a la Caseta de Dones per la Igualtat. A les 20:30 h es durà a terme la projecció de 'Slalom' de Charlène Favier, 2020 al Teatre Ateneu de Cerdanyola, organitzat per Cineclub Xiscnèfils.
· Divendres 24 de novembre a les 12:30 h tindrà lloc una xerrada respecte a les dones a la menopausa, a càrrec de Rous Collado i organitzada per Dones per la Igualtat. Es realitzarà a la Caseta de Dones per la Igualtat. A les 18 h s'efectuarà, al mateix espai, una xerrada a càrrec de Noa Garcia respecte a 'La història del 25N i els tipus de violències masclistes'.
· Fins el 4 de desembre, estarà disponible l'exposició 'Les cares del tràfic de persones' organitzada per Sonrisas de Bombay a la Biblioteca Central de Cerdanyola. I fins l'1 de desembre n'hi haurà una mostra documental disponible a la Biblioteca Central de Cerdanyola 'Tria de documents referents a l'erradicació de les violències masclistes', organitzat per la mateixa Biblioteca Central de Cerdanyola.
Acte central
El dissabte 25 de novembre de 10 h a 14 h es farà l'Acte Central contra les violències masclistes. L'esdeveniment, que s'ha organitzat de la mà de diverses associacions feministes de la ciutat, inclou diverses activitats per commemorar la diada durant tot el matí a la plaça de l'Abat Oliba. Hi haurà un Punt Lila amb la informació dels serveis municipals especialitzats en violències masclistes.
Durant el matí també es realitzarà el mural 'Ni una més: prou feminicidis. Aturem les violències masclistes', a càrrec de l'entitat Cerdanyola Educació Feminista (CEF). Hi haurà un taller de Pintacares amb dissenys feministes de la mà de @somriuresdecolors i fotografies de record fetes per Arual Suárez, a càrrec de l'entitat Dones per la Igualtat. L'esplai Cu-Cut realitzarà un Mural col·laboratiu i altres activitats infantils dinamitzades. I a les 11:45 h tindrà lloc una representació teatral a càrrec de l'Aula de Teatre de l'Ateneu.
A les 12 h es farà la lectura del manifest. I a les 12:15 h començarà el Concert participatiu 'Ni una més. Prou feminicidis' amb cançons participatives, a càrrec de Georgina Ivaseta. També actuarà la Coral de Dones per la Pau de l'Associació aCordeDones (Lletres i músiques per cantar-les) i la soprano Alèxia Vázquez. Aquesta activitat anirà a càrrec de Cerdanyola Educació Feminista (CEF), com la cloenda que serà a les 13 h
Implicació de moltes entitats de la ciutat
El programa ha estat elaborat per l’Ajuntament de Cerdanyola amb la implicació d'entitats de la ciutat i serveis municipals: Dones per la Igualtat, Cineclub Xiscnèfils, Cerdanyola Educació Feminista, Club Social DinamiCS, Esplai CuCut, l'Associació d'Artistes Plàstics i Creu Roja Cerdanyola-Ripollet-Montcada. També hi han col·laborat diversos serveis de l'Ajuntament com són el Servei de Cultura, el Servei de Cooperació i Solidaritat, el Servei de Comunicació i el Protocol d'Abordatge de les violències masclistes de la ciutat.