Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Paranys per intentar frenar l’expansió de la vespa asiàtica
Paranys per intentar frenar l’expansió de la vespa asiàtica

Paranys per intentar frenar l’expansió de la vespa asiàtica

21 de maig de 2021 a les 11:20

El Parc de Collserola, l’Agrupament Escolta Pau Casals i veïns del Turonet col·laboren en la caça d’aquesta espècie invasora, la vespa velutina, per intentar frenar la seva expansió. L’objectiu és evitar al màxim possible que les vespes reines puguin fer nous nius que augmenten exponencialment el creixement d’aquesta espècie que no té predador natural a la nostra zona.

La vespa velutina, popularment coneguda com a vespa asiática, va arribar a la península ibèrica, al País Basc, al 2010. Segons indiquen des del Parc de Collserola, no és una espècie més verinosa ni més agressiva que les vespes autòctones, tot i que la seva picada és més dolorosa. Això sí, és un element destructor de les espècies autòctones, especialment les abelles de la mel, de les quals s’alimenta. La presència d’aquesta espècie invasora al nostre territori produeix importants afectacions a l’apicultura, però també sobre altres pol·linitzadors de conreus i flora silvestre. 

Des del 2017 present a la nostra zona

El primer exemplar de vespa velutina a la nostra zona el detecten al 2017 a Can Masdeu, a la frontera de Barcelona amb el Parc de Collserola. A partir d’aquell moment, el Parc Natural decideix seguir l’evolució d’aquesta espècie invasora intentant frenar la seva expansió.

Francisco Javier Garcia és guarda del Parc de Collserola i s’encarrega de fer aquest seguiment des d’aleshores. Explica que en aquell moment s’instal·len els primers paranys a la serra i, ja al 2018, constaten que la presència d’aquestes vespes “van in crescendo, sobretot per la banda vostra, pujant pel Besós i la zona de Torre Baró a Cerdanyola”. Els següents anys continuen aquest seguiment, aprofitant també els controls que es fan dels apiaris d’abelles al Parc, i des de Cerdanyola tant veïns del Turonet com membres de l’Agrupament Escola Pau Casals, popularment conegut com El Cau, es posen en contacte amb els responsables del Parc per col·laborar en aquesta iniciativa.

Paranys selectius per evitar la construcció de nius

En aquest context, els veïns del Turonet investiguen com fer-ho i instal·len trampes a les seves cases i les famílies del Cau, en aquest cas amb l'assessorament del Parc, col·loquen paranys i fan seguiment de la presència de la vespa asiàtica a la zona de la Riera de Sant Cugat, frontera entre el parc i la ciutat. Francisco Javier Garcia indica que és una experiència pilot en què els guardes del Parc Natural assessoren al Cau com fer i instal·lar els paranys, selectius, que permeten la sortida d’abelles i altres insectes, però no de les vespes asiàtiques, i el seguiment els fan les famílies.

Aquests paranys permetran fer un mostreig per saber com s’està expandint la vespa velutina pel Parc, una cosa que, Garcia apunta que “ens afecta a tots a nivell de salut pública i medi ambient”, ja que les vespes perjudiquen altres insectes, com les abelles, però també fruiters -a zones urbanes poden arribar a consumir fins i tot “menjar de gos o gat perquè busquen qualsevol proteïna per alimentar les larves”, indica- , i tenen una picada dolorosa.

La vespa ja s’ha estès per tres quartes parts del Parc Natural i ara als paranys instal·lats a la Riera de Sant Cugat o al Turonet s’estan caçant vespes reines i “per cadascuna d’elles és un niu menys que tindrem”, indica Garcia que destaca que el creixement és exponencial ja que de cada niu poden sortir centenars de vespes reines i milers de vespes obreres. “És imponent”, remarca el guarda. Garcia explica que, moltes vegades, quan s’elimina un niu -que pot arribar a tenir un metre d’alçada i 80 centímetres d’amplada- “ja és tard”.

De fet, el guarda  apunta que l’expansió és pràcticament inevitable per aquest creixement exponencial i ara mateix les zones de Collserola on no hi ha presència d’aquesta vespa són les més seques, on no hi ha rius o rieres

En relació als nius, de des de l'AE Pau Casals manifesten que els "que la gent detecta penjats a les branques dels arbres són, habitualment, nius ja abandonats i que per tant no presenten cap perillositat per als veïns de les zones on es troben". El problema, manifesten des del Cau, "radica en els nius actius, que gairebé sempre són totalment invisibles, perquè es troben entre les fulles dels arbres"

Mapa de seguiment de la vespa velutina a Collserola que inclou les actuacions al Turonet i el Parc de la Riera (Parc Natural de Collserola). El podeu ampliar i fer seguiment més detallat

Caçant al Turonet i al Parc de la Riera

Al mes de setembre de l’any passat, Mercedes Quiñones va observar la presència de vespes estranyes al seu domicili del barri del Turonet, fins que va comprovar que es tractava de vespes velutines. Al desembre, les vespes van desaparèixer però Mercedes va descobrir que tornarien a aparèixer cap a finals de febrer-març, moment en què les van començar a caçar amb els seus paranys, explicant-ho a altres veïns fins que, actualment, unes 25 famílies participen en aquest trampeig al barri.

Mercedes es va posar en contacte amb la UAB -on fa anys que estudien aquesta presència i instal·len paranys al campus- i el Parc de Collserola, que han confirmat que es tracta de vespes asiàtiques i els han assessorat per fer aquesta caça.

També s’ha posat en contacte amb l’Ajuntament, des d'on indica que li han comunicat que esperaran a que finalitzi el trampeig a la UAB a finals d'aquest mes. Mercedes demana que, com a mínim, es difongui la presència d’aquest insecte, “perquè si no ho sabem no podem fer res”. Destaca en aquest sentit la col·laboració veïnal o la iniciativa de l’AE Pau Casals per veure “si entre tots podem minimitzar l’impacte” d’aquesta espècie invasora.

Una petició que comparteixen des de l’AE Pau Casals. Des del Cau, Mercè Argemí creu que seria important que l’Ajuntament fes alguna activitat informativa i de conscienciació com es realitza a d’altres municipis, com Castellar, on Ajuntament i l’Agrupament de Defensa Forestal (ADF) instal·len aquests paranys. Un comunicat de l'AE Pau Casals indica, en aquest sentit, que caldria informar "sobre si es té previst posar en marxa les mesures de prevenció que, fa ja temps, es troben penjades a la web de la Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat".

Una espècie sense depredador natural

Argemí explica que l’Agrupament Escolta -que té la seu molt a prop de Collserola i del Parc de la Riera, on han instal·lat les trampes- va decidir impulsar aquesta iniciativa per combatre una espècie invasora que no té predador a la nostra zona però que és depredadora de les espècies autòctones. Així, Mercè Argemí apunta que “cacen les abelles de la mel per donar de menjar les seves larves i delmen la població d'aquesta abella autòctona generant un desequilibri que cal controlar”.

Fa tres setmanes que les famílies del CAU -que han fet activitats educatives per informar als nens i nenes- han instal·lat els paranys selectius, trampes “casolanes però que compleixen les normatives i protocols”, amb un líquid especial que atreu les vespes. En el primer seguiment del trampeig van caçar 7 vespes però Argemí destaca que a la zona del Turonet “estan caçant a centenars” d’aquests insectes, en dues zones separades per pocs centenars de metres. Quiñones indica que els veïns han capturat 282 exemplars.

Segona campanya a la UAB

Per la seva banda, la Unitat de Zoologia del Departament de Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia (BABVE) desenvolupa, per segon any consecutiu, un estudi pràctic de la plaga de vespa asiàtica al campus de la UAB dins de la docència de l’assignatura de Gestió de Recursos Animals i Plagues (GRAP) del Grau de Biologia Ambiental. Un grup d’estudiants, dirigits pel professorat de l’assignatura, fan una campanya de detecció i captura de reines d’aquesta espècie. L’objectiu, a l'igual que a Collserola i la ciutat, és detectar la presencia de les reines i eliminar el major nombre d’individus que podrien donar lloc a nous nius al campus, ajudant així a evitar els riscos que genera la seva presència en àrees habitades i la seva proliferació.

Des del 18 de març van començar la instal·lació aal campus de diverses trampes per capturar les reines d’aquestes vespes. Aquestes trampes capturen les reines de la vespa asiàtica i no generen cap risc per a les persones, ja que un cop hi han entrat les vespes no poden sortir-ne. 

Precisament, fa només uns dies que un equip d'investigadors de la UAB ha publicat un estudi que confirma el paper de la vespa asiàtica en el declivi de les abelles. Així, el projecte UABee confirma que la vespa asiàtica suposa una gran amenaça per a la supervivència de les abelles, però demostra que és possible evitar el declivi amb un maneig adequat dels ruscos.

.......................................................................................................................................................

Declaracions de Francisco Garcia

"Per cadascuna de les reines, és un niu menys que tindrem": cliqueu

Declaracions de Mercedes Quiñones:

Col·laborant entre tots podem minimitzar l’impacte d’aquesta espècie invasora: cliqueu

Declaracions de Mercè Argemí:

Les vespes delmen la població d’abella generant un desequilibri: cliqueu

Galeria d'imatges