Parc de Recerca UAB, 10 anys ajudant a crear empreses i riquesa
14 de desembre de 2011 a les 0:00El Parc de Recerca UAB (PRUAB) celebra els seus 10 anys ajudant a crear empreses en sectors tan diversos com el de les Tecnologies de la Informació i Comunicació, Intel·ligència Artificial, Biomedicina i Biotecnologia, Nanotecnologia, Mediambient i Canvi Climàtic, entre d’altres.
El PRUAB ha ajudat a crear 56 empreses i un total de 305 llocs de treball, dels quals un 25% corresponen a perfils altament qualificats, i facturen al voltant dels 19 milions d’euros anuals. Un 60% de les empreses estan ja internacionalitzades, exportant tecnologia dissenyada i desenvolupada aquí a països de tot el món. A més a més, el percentatge d’èxit en matèria de viabilitat de les empreses creades és del 93%.
El director general del Parc de Recerca, Jordi Marquet, fa un balanç positiu d’aquests 10 anys de trajectòria, iniciats amb la creació de la primera empresa vinculada a projectes de recerca sorgida a la UAB i continuats amb la constitució del Parc de Recerca el 2007. Han estat 10 anys marcats pel canvi de mentalitat dels propis investigadors universitaris que "s’obren a la societat des de la recerca associada a la docència a la transferència de coneixements a la societat associada també a la creació d’empreses". Segons Marquet, el model de les tres F, friends, fools and family, amb investigadors joves i emprenedors recolzats per investigadors sèniors, ha estat una de les claus de l’èxit en la creació de noves empreses altament especialitzades.
El PRUAB contempla la creació d’empreses com una de las vies principals per transferir coneixement a la societat, aportar noves sortides als mercats professionals i construir país projectant-lo a l’exterior. El PRUAB és una fundació privada sense ànim de lucre, creada per tres entitats capdavanteres en recerca: la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA). Actualment, el PRUAB compta amb 30 centres i instituts d'investigació i més de 4.000 investigadors. Els requisits per que el projecte sigui impulsat des del PRUAB són bastant estrictes, és necessari que l’empresa estigui basada en coneixement o tecnologia, i tingui una vinculació amb l’ecosistema de recerca creat al voltant de la UAB. Actualment, però, hi ha un problema físic d’espai per encabir més empreses, que es podria solucionar amb el creixement del Parc de l’Alba.
El professor Jordi Marquet es mostra "sorprès i decebut" pel poc compromís dels diversos governs de la Generalitat en matèria de nova economia del coneixement, amb "uns discursos de complicitat que no es tradueixen en apostes decidides i que acostumen acabar en res".
Entre els serveis que ofereix el PRUAB per ajudar a crear i consolidar empreses, s’inclouen l’avaluació de la idea de negoci, el recolzament en l’elaboració del pla de negoci, l'assessoria legal, fiscal, comercial i de promoció, assessoria en marketing i comunicació, ajut en la recerca de socis externs, ajut en el desenvolupament de l’activitat comercial, tramitació de ajuts de I+D, a més dels avantatges que ofereix l’entorn de la Universitat a nivell d’accés a contactes i serveis científic - tècnics. El PRUAB disposa també d’espais d'incubació per a empreses de nova creació, adaptats a les necessitats dels emprenedors en les diferents etapes de creixement.