Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Passejar pels nostres boscos per tenir cura de la nostra salut
Passejar pels nostres boscos per tenir cura de la nostra salut

Passejar pels nostres boscos per tenir cura de la nostra salut

14 de juliol de 2020 a les 13:19

El Parc Natural de Collserola és un dels grans tresors del terme municipal de Cerdanyola. Una zona d’esbarjo i esport i també de salut i benestar. Un estudi de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB evidencia que caminar sota els arbres del bosc mediterrani reporta gens menyspreables beneficis per al nostre cos gràcies a les propietats antiinflamatòries i neuroprotectores de químics forestals com els monoterpens.

El creixent interès científic i social sobre el potencial dels boscos com a font de benestar ha propiciat nombrosos estudis que evidencien els beneficis de l'exposició als ecosistemes forestals per a la salut humana. Investigacions recents assenyalen els compostos orgànics volàtils emesos per les plantes com a principals determinants dels efectes induïts pels boscos. Un dels principals grups d’aquests químics forestals són els monoterpens, que poden interactuar amb la salut de les persones.

Un estudi de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), realitzat en col·laboració amb investigadors del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) i del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), caracteritza per primera vegada la variabilitat d'aquests compostos durant el pic d'emissió anual de les plantes, de juny a novembre, en un bosc mediterrani.

Els resultats de la investigació indiquen que sobretot durant els mesos de juliol i agost, les persones que caminen per aquest tipus de boscos estarien subjectes a una major absorció potencial de monoterpens en el seu torrent sanguini, especialment a primera hora del matí i a partir del migdia. Els monoterpens són emissions de químics forestals amb els quals els arbres es comuniquen entre ells i amb destacades propietats antiinflamatòries, antitumorogèniques i neuroprotectores per a nosaltres.

Els resultats mostren una gran variabilitat estacional i horària de les concentracions de monoterpens, amb pics d'emissions durant els mesos de juliol i agost. La recerca recull concentracions màximes de 6 a 8 hores i de 13 a 15 hores.

Les conclusions de l’estudi són especialment rellevants perquè milloren la comprensió de la dinàmica dels monoterpens sota la coberta forestal i fomenten el desenvolupament de recerca aplicada sobre els efectes dels boscos en la salut humana, especialment de la regió de la Mediterrània.