Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Pau, un Pierolapythecus Catalaunicus, o la baula perduda de l'evolució humana
Pau, un Pierolapythecus Catalaunicus, o la baula perduda de l'evolució humana

Pau, un Pierolapythecus Catalaunicus, o la baula perduda de l'evolució humana

26 de novembre de 2004 a les 0:00

L’Espai Enric Granados va aplegar ahir al vespre veïns i veïnes interessats en conèixer dades sobre les investigacions dels arqueòlegs arreu del món, amb una especial atenció al nostre país. Una conferència de Robert Sala, comissari de l’exposició Humans! Els primers pobladors de Catalunya, actualment a l’Espai Enric Granados, va permetre al públic interessat conèixer les darreres dades sobre el tema, amb informacions tan recents com la troballa i documentació d’en Pau, l’avantpassat comú de les 4 grans branques de primats: orangutans, goril·les, humans i ximpanzés.

El ponent va ressaltar en el seu discurs les investigacions i coneixements adquirits pels científics en un país que assegura és ric en jaciments i troballes tan importants com les d’en Pau, un avantpassat nostre que va viure fa 13 milions d’anys.

Robert Sala és professor de Prehistòria de la Universitat Rovira i Virgili i investigador del Projecte d'Atapuerca. L'expert constata que, tot i la importància d’en Pau, les restes del qual van ser trobades als Hostalets de Pierola, encara queden moltes baules de la cadena evolutiva per investigar.

Els recursos econòmics són cabdals per a permetre el treball dels científics. Actualment hi ha a Catalunya dos equips capdavanters en el món de l’arqueologia, ubicats a Sabadell i Tarragona. Paradoxalment, s’ha passat d’unes grans reticències a investigar l’evolució humana, constatable en l’actitud del món universitari dels setanta, a la recerca actual, molt important a jaciments com el d’Atapuerca, el Camp dels Ninots, de Girona o els Hostalets de Pierola. Els factors propicis a la recerca arqueològica milloraran properament, amb la creació a Tarragona de l’Institut d’Evolució Humana.

Humans!

L’exposició Humans! Els primers pobladors de Catalunya és una producció de La Caixa i està ubicada a l’Espai Enric Granados. S’organitza en sis àmbits. El primer fa una aproximació al que va ser l'establiment humà i l'ocupació del territori a casa nostra. El segon, tercer, quart i cinquè ambit tracten de l'aprofitament de l'entorn, les estratègies de subsistència, el desenvolupament tecnològic i els costums culturals dels primers habitants del que avui és Catalunya. Finalment, el darrer àmbit es dedica a explicar quina ha estat la historia de la recerca del paleolític català i quins han estat els seus propòsits i mètode.

L'exposició es podrà visitar fins al 5 de desembre, de dilluns a divendres de 17.30 a 20.30 hores, els dissabtes d'11.30 a 13.30 hores i de 17.30 a 20.30 hores. Els diumenges està oberta d'11.30 a 13.30 hores.