Persones Amigues de Mossèn Rosell decidirà sobre la seva dissolució en l'assemblea del dia 22
16 de febrer de 2022 a les 13:40L'associació Persones Amigues de Mossèn Rosell celebrarà el pròxim 22 de febrer una assemblea en què els seus integrants hauran de ratificar la proposta de la junta actual de dissoldre l'entitat després que el seu projecte principal, el menjador social, hagi deixat de funcionar arran de la pandèmia.
L'ordre del dia de l'assemblea de l'entitat presenta aquestes dues qüestions com les més destacades a debatre pels socis de l'entitat: el cessament del menjador social -que va aturar el seu funcionament a l'inici de la pandèmia i que ja aleshores s'enfrontava a la manca de relleu del grup de persones voluntàries que el feien tirar endavant- i la proposta de dissolució de l'entitat per part de l'actual junta, un cop consideren que les principals activitats que ha impulsat l'associació des dels seus inicis han deixat de funcionar. Des de l'entitat, els actuals responsables han declinat fer declaracions públiques fins que no s'hagi celebrat l'assemblea de socis. Un cop abordat el debat sobre aquesta proposta de dissolució, l'ordre del dia, que prèviament haurà debatut l'estat de comptes dels últims anys, inclou la renovació de càrrecs de la Junta.
Menjador solidari i premis Josep Rosell
L'associació Persones Amigues de Mossèn Rosell ha estat una de les entitats capdavanteres des del punt de vista social i de la solidaritat a la nostra ciutat des de fa més d'una dècada i, entre les seves activitats, ha destacat per la posada en marxa del menjador solidari i de l'organització del premi Josep Rosell per reconèixer la tasca de les persones i associacions de Cerdanyola dedicades a ajudar a qui més ho necessita, en moltes ocasions de forma anònima i voluntària.
El menjador obria les seves portes l’1 de desembre de 2010 al carrer de les Vinyes, a les conegudes com a cases dels mestres. En aquells moments l'espai disponible era molt reduït. Tot i així es va començar a desenvolupar una tasca social, per part de l'Associació de Persones Amigues de Mossèn Rosell, que cada cop va tenir més demanda d'uduaris derivats de Serveis Socials, Càritas, Creu Roja o l’Església Evangèlica. Aquest fet que va obligar a traslladar-se a un nou espai més ampli situat al carrer de les Canàries. Les persones voluntàries sempre van ser l'ànima del servei fent possible que durant anys no faltès un plat a taula cada dia. Moltes d'aquestes persones eren jubilades i fa anys que la falta de relleu va ser una de les dificultats per tirar endavant el funcionament del menjador. La irrupció de la pandèmia va obligar a aturar el funcionament d'aquest servei solidari.
Pel que fa al premi Josep Rosell, que consistia en en un ajut de 1.500 euros, una reproducció de l'escultura Al germà que ajuda al germà, de Josep Garriga, i una obra d'art -l'autor de la qual era diferent en cada edició-, va nèixer l'any 2009 amb l'objectiu de fer un reconeixement públic a la tasca de lliurament als altres realitzades per persones o entitats de la ciutat. La germana Carmen Gómez, de la congregació de les Reparadores, va ser la guanyadora de la primera edició per la seva dedicació voluntària i altruista als altres, participant, entre d’altres programes, a la casa d’acollida, el projecte home i atenent a persones que són a la presó, i la darrera edició, l'onzena, celebrada al 2019, reconeixia el treball d'Albert Roma, veí de Cerdanyola i membre de l'ONG Proactiva OpenArms que es dedica a la vigilància i salvament de les embarcacions de persones que necessiten auxili al mar Egeu i Mediterrani Central, així com a la denúncia les injustícies que que pateixen. Altres persones i entitats guanyadores del premi al llarg de la seva història han estat el Rebost Solidari; Mercè Burguès,de l’Associació Coordinadora d’Ajuda Unida (ACAU); l'Associació de Familiars Cuidadors de Malalts d'Alzheimer (ACFA); Amics del poble d'Oukout; Veus sense fronteres; o Noemí Aldabó, voluntària de l'església envangèlica baptista; entre d'altres.
Ja l'any 2019, els responsables de Persones Amigues de Mossèn Rosell presentaven l'onzena edició destacant la incertesa sobre el futur dels premis perquè cada any es presentaven menys candidatures ja fos perquè en la seva gran majoria ja havien guanyat el premi, bé perquè algunes altres havien desaparegut com a entitat o perquè ja no realitzaven la tasca solidària. Pocs mesos després, en el decurs de la Nit Solidària organitzada pel Rotary Club i abans que la pandèmia interrompís també la celebració d'aquesta iniciativa, s'anunciava que el premi Josep Rosell s’uniria a la Nit Solidària i s’atorgaria un sol guardó amb el nom de Josep Rosell.
Mossèn Josep Rosell
L'entitat ret homenatge en el seu nom i les seves activitats a la figura de Josep Rosell i Ramonet. Nascut a Organyà (Lleida), Josep Rosell va passar per diverses parròquies, entre elles la de la Pobla de Segur, abans de recalar al 1970 a la parròquia de Sant Martí de Cerdanyola, en una etapa, la fase final de la dictadura i els inicis de la transició política, en què mossèn Rosell va destacar pel seu tarannà obert i pròxim a les iniciatives que lluitaven per la democràcia, convertint l'església en un espai de trobada. Mossèn Rosell, però, va destacar durant tota la seva trajectòria per ser una figura humanista i solidària, tant de consens que al 1995 va ser nomenat Fill Adoptiu de Cerdanyola per unanimitat de l'Ajuntament, l'única persona que ha rebut aquesta distinció. Josep Rosell es va jubilar al setembre de 2006 després de 36 anys de servei a la ciutat i moria a l'agost de 2007 als 78 anys, moment en què va rebre un nou homenatge de la seva ciutat d'adopció.