Pimec reclama l'aposta per la indústria per evitar la pèrdua de teixit productiu
27 de gener de 2022 a les 9:31Pimec Vallès Occidental ha tornat a demanar una aposta ferma i decidida per la indústria amb l’objectiu d’evitar la pèrdua de teixit productiu i fer créixer les petites i mitjanes empreses (pimes). La patronal subratlla que el 99,5% de les empreses locals són pimes que generen un 68,3% dels llocs de treball a la comarca.
Josep M. Catalán, president de Pimec Vallès Occidental -patronal en la que participen entitats de la nostra ciutat com Cerdanyola Empresarial i Cerdanyola Comerç i Serveis-, reafirma que moltes empreses han vist afectada la seva activitat pels efectes de la pandèmia, “sumant problemàtiques com la manca i l’encariment de les matèries primeres i la pujada dels preus de l’energia”.
Catalán destaca que el 2021 ha estat un “any complicat” en que “la construcció ha anat funcionant, els serveis i la restauració segueixen afectades per les restriccions, i l’oci nocturn pateix els danys més importants per les mesures a l’hora de contenir el virus”.
A l’hora de fer una radiografia de les pimes del Vallès Occidental, Catalán destaca l’important pes del sector industrial de la comarca a Catalunya, espanya i el sud d’Europa com a un dels motors principals de l’economia ja que el 99,5% de les empreses locals són pimes que generen un 68,3% dels llocs de treball a la comarca.
El president de Pimec Vallès Occidental destaca la necessitat de treballar també pel comerç de proximitat, el petit autònom o la millora dels polígons locals.
Catalán afegeix que, entre els reptes econòmics d’enguany, cal ajustar l’oferta d’FP a les demandes del mercat de treball, donar un impuls al sector de l’automoció i els serveis auxiliars, aconseguir que els fons europeus arribin a les pimes del territori, donar passes cap a la sostenibilitat empresarial amb energies renovables i autoconsum i protegir el model de comerç de proximitat.
Pacte Nacional per la Indústria
En aquest sentit, el secretari general de PIMEC, Josep Ginesta, ha explicat que el Pacte Nacional per a la Indústria ha de resoldre problemes com el de la mobilitat de les persones i el transport de mercaderies al Vallès Occidental al temps que es modernitzen les infraestructures i els polígons industrials, avançant cap a la indústria 4.0 a través de la digitalització, i impulsant la innovació amb retorn.
A més, Ginesta considera que ha de suposar l’impuls definitiu de l’energia renovable en l’àmbit industrial, desencallant projectes específics de transició energètica i apostant per les tecnologies de les pimes locals i la cadena de valor d’aquest àmbit.
Reforma laboral i Next Generation
A més, Josep Maria Ginesta critica la reforma laboral ja que considera que “no ha estat democràticament pactada perquè no ha comptat amb la veu pròpia de les pimes”, i ha lamentat que no és una reforma profunda ni estructural. D’altra banda, sobre el nou sistema de cotitzacions dels autònoms plantejat pel Govern espanyol, el secretari general de PIMEC considera que dificulta la competitivitat i la viabilitat del col·lectiu en ple context de crisi econòmica, al temps que destaca que la patronal està treballant en fer aportacions a la reforma que “hauran de ser considerades”.
Pel que fa als fons Next Generation, des de Pimec alerten del risc que les petites i mitjanes empreses quedin fora del seu repartiment perquè, segons indica Catalán, la manera d’accedir-hi són convocatòries públiques que sovint no estan acostumats a concórrer les pimes.
En la roda de premsa, Josep M. Catalán també ha destacat l’activitat que la patronal realitza per dotar les empreses d’eines per donar continuïtat a la seva activitat, amb la donació de “material sanitari, l’impuls d’una Oficina d’Ajudes i Subvencions, un Pla de Viabilitat Empresarial i programes com l’Accelera el Creixement o Comerç21, a més d’organitzar trobades informatives i de networking”.