Pla de contigència de víctimes de violència COVID19 dels Mossos d'Esquadra amb novetats
24 d'abril de 2020 a les 8:44Els Mossos d’Esquadra ha elaborat un Pla de contingència de víctimes de violència COVID19, que presenta com a novetats una guia de consells de seguretat i la creació d’una bústia de correu electrònic per a informació i assessorament.
Tot i el confinament, els serveis d’emergència continuen actius i en el moment que es necessiti hi seran per acompanyaren la denuncia i el seu seguiment. Aquesta Guia de consells de seguretat abasta diferents àmbits com ara: per a possibles víctimes de violència masclista; altres violències menors; persones grans amb discapacitat; situacions de conflicte civils; què poden fer les víctimes que tenen ordre de protecció i, fins i tot, també va adreçada a les persones agressores.
Consells en casos d'emergència
- trucar al 112 i els Mossos d’Esquadra activaran els serveis que siguin necessaris
- davant una situació de perill, en cas que no es pugui realitzar una trucada, intentar comunicar-se per missatgeria instantània amb familiars, amics, companys de feina per alertar a la policia.
- Si és possible, cridar per demanar ajut i sortir de l’edifici perquè, tot i estar en estat d’alerta, sí és pot sortir per demanar ajuda.
- Si la persona agredida no pot sortir, cal tancar-se en una habitació i demanar ajuda als veïns perquè contactin amb el telèfon d’emergències o per demanar ajuda i denunciar la situació. Sempre s’ha de tenir el mòbil a mà.
- Si es té una ordre de protecció i l’agressor l’està trencant, cal informar a l’advocat o a l’agent policial que està portant el seguiment del cas. Trencar un ordre de protecció és un delicte i s’ha de denunciar davant les autoritats policials i judicials.També s’ha de guardar al dispositiu mòbil el registre de les seves trucades o missatges com a prova del trencament, ja que qualsevol contacte és un delicte per saltar-se la prohibició de comunicació.
- En cas de necessitar atenció i/o assessorament per a situacions de violència masclista, l’Institut Català de les dones posa a disposició la línia telefònica 900 900 120. És un servei d’atenció permanent, gratuït i confidencial que funciona cada dia de l’any, les 24 hores del dia i atén en diferents idiomes.
- L’Institut Català de les dones també disposa d’un servei de Whatsapp al mòbil 671 778 540. Si és una urgència, es posaran en contacte amb la policia.
- Si s’és menor el servei infància Respon no s’atura. Es pot trucar al 116 111
D’altra banda, una altra novetat és que també s’ha creat una bústia de correu electrònic per a informació i assessorament: mossos.atenciovictimes@gencat.cat
i atendrà qualsevol dubte sobre si s’està patint una situació d’abús o maltractament.
Consells a les persones agressores
- El confinament no significa impunitat
- L’únic responsable de la violència ets tu, si veus que pots perdre el control , tanca’t en una habitació i espera a que la ira desaparegui.
- La policia continua donant servei tot l’any. Si creus que no et pots controlar i que acabaràs fent mal a algú, anticipa’t i truca al 112
- La violència en línia o a través de les xarxes socials es persegueix de forma activa i l’agressor serà denunciat.
- Si et trobes en aquesta situació es pot trucar al PrevenSI (900 440 443), de dilluns a divendres, de 9 a 20 hores. O bé al xat online www.prevensi.es/ca o al correu info@prevensi.es
Durant aquest temps de confinament, tu pots ser la clau. La teva col·laboració és indispensable per aturar la violència. L’abús no es pot permetre