Preocupació del veïnat de Montcerdà del Bosc pel risc d'incendi
19 de juliol de 2022 a les 14:03L’Associació de Veïns de Montcerdà del Bosc expressa la seva preocupació per l’actual situació de risc extrem d’incendi del Parc Natural de Collserola i demana a l’Ajuntament de Cerdanyola que acabi de recollir les restes de poda realitzada al mes de febrer que encara “hi ha arreu del barri”, que intensifiqui el control d’accessos al Parc del seu terme municipal i que els convoqui a la sessió de prevenció d’incendis “tal com s’hi va comprometre”. Fonts municipals indiquen que es farà una reunió aquest mateix mes de juliol i comprovaran in situ si queda alguna resta, però asseguren que la Diputació va certificar com a correcte els treballs realitzats.
L’Associació de Veïns de Montcerdà del Bosc expressa la seva preocupació per l’actual situació de risc extrem d’incendi del Parc Natural de Collserola i demana a l’Ajuntament de Cerdanyola que acabi de recollir les restes de poda realitzada al mes de febrer que encara “hi ha arreu del barri”, que intensifiqui el control d’accessos al Parc del seu terme municipal i que els convoqui a la sessió de prevenció d’incendis “tal com s’hi va comprometre”.
En un comunicat fet públic, l’entitat explica que l’Ajuntament va fer una acció de poda als boscos del barri “com feia molts anys que no es feia”, però indiquen que “malauradament des del mes de febrer hem insistit reiteradament “ perquè es retirin les restes de poda, cosa que encara no s’ha fet.
L’associació remarca que el “potencial combustible” que tenen ara a la zona en plena onada de calor, amb el municipi al nivell 3 del Pla Alfa “és altíssim i aquest fet ens situa en una situació molt vulnerable a tot el veïnat”.
Treballs correctes certificats per la Diputació
Fonts tècniques de Medi Ambient de l’Ajuntament de Cerdanyola, expliquen que els treballs de poda i neteja era un projecte a càrrec d’una empresa especialitzada i amb el seguiment i control de la Diputació de Barcelona. Es va realitzar en dues fases: del mes de novembre a desembre de 2021 i del mes de gener a març d’enguany. Un cop acabats, la Diputació de Barcelona va certificar i comprovar que els treballs s’havien fet correctament.
Es va actuar també al voltant de les edificacions i en una franja de 25 metres. Els troncs procedents de la poda es van tallar i apilar ja que l’empresa no se’ls emporta, però segons remarquen des de Medi Ambient, molts veïns els van utilitzar com a llenya, la resta queda integrada en el paisatge per reforçar la biodiversitat. Pel que fa a les restes de poda, es van triturar i es deixen sobre el terreny com a adob.
Des de l’entitat indiquen que durant el passat mes de març han sol·licitat una sessió de prevenció d’incendis i d’explicació dels protocols amb tot el veïnat amb l’objectiu de saber com actuar-hi, però encara no s’ha fixat cap data. En aquest sentit, la regidora de Medi Ambient, Eulàlia Mimó, confirma que es buscarà una data aquest mes de juliol per fer la reunió i també per comprovar in situ si ha quedat alguna resta i si està dins de la franja treballada.
Sobre el control dels accessos al Parc de Collserola recorden que no està restringit l’accés, però que, per precaució, aquest cap de setmana s’han anul·lat activitats, com la Cursa dels Poblats Ibèrics per minimitzar riscos.
Per la seva banda, l’associació veïnal destaca que la preservació del medi natural “ha de ser prioritària pel govern municipal, les necessitats del veïnat han de ser escoltades a l’hora d’establir polítiques, actuacions i protocols i sempre s’ha de respondre a les demandes constructives de la ciutadania”.
Per a l’entitat, “cal actuar preventivament davant l’emergència climàtica, cercar noves fórmules de gestió forestal i cal una aliança transversal de tots els actors implicats en la cerca de solucions”.