Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Economia

  • Portada
  • Economia
  • Presenten un catàleg amb l'oferta immobiliària dels polígons industrials de la c...
Presenten un catàleg amb l'oferta immobiliària dels polígons industrials de la comarca

Presenten un catàleg amb l'oferta immobiliària dels polígons industrials de la comarca

29 de maig de 2013 a les 12:05

El Consorci per l’Ocupació i la Promoció Econòmica del Vallès Occidental ha publicat la primera edició d’un catàleg on-line on es fa difusió de l’oferta immobiliària que està disponible als polígons industrials de la comarca.

La creació d’un catàleg d’aquestes característiques respon a la necessitat de fomentar l’ocupació dels espais industrials i terciaris existents als polígons a través de la localització d'empreses. L’objectiu és fer un inventari de sòl disponible als polígons per fomentar que es puguin instal·lar empreses perquè, del contrari, “hi ha risc que es buidin els polígons”, segons explica Montserrat Capdevila, vicepresidenta del Consorci.

Es tracta de disposar d’un recurs que permeti fer una millor difusió i promoció del territori i dels seus espais d’activitat econòmica, ja que actualment no hi ha cap portal o recurs que aglutini tota aquesta informació.

Les empreses i persones interessades en conèixer l’oferta disponible a un polígon poden consultar el catàleg on hi trobaran una primera informació bàsica: règim (venda o lloguer), metres, preu i breu descripció. Per a cadascuna de les ofertes es disposa de l’empresa immobiliària de contacte per tal de sol·licitar més informació. La finalitat és que la demanda existent tingui més facilitat per accedir a l’oferta disponible i a les empreses que les gestionen. Es pot consultar tota la informació a www.copevo.cat/poligons/oferta-immobiliaria.html

En la primera edició del catàleg, que tindrà una periodicitat trimestral en entorn web, s’ofereixen un total de 753 ofertes ubicades a 17 municipis de la comarca: 556 naus en lloguer, 170 naus en venda, 19 solars industrials i 8 naus en venda o lloguer. La informació s’ha recollit amb la col·laboració d’immobiliàries de la comarca i del portal empresarial especialitzat Interempresas.

És la primera vegada que es fa una experiència d’aquestes característiques a la comarca i per a la seva elaboració, prèviament s’ha fet una tasca d’informació i sensibilització amb reunions de treball amb el Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària (COAPI) i empreses del mateix sector. A part de valorar la manera més pràctica de visualitzar i difondre les ofertes per facilitar la instal·lació d’empreses, també s’ha treballat l’estandarització dels noms i límits dels polígons amb l’objectiu que el conjunt d’agents que hi interactuen utilitzin la mateixa informació.

Les empreses que han col·laborat en aquesta primera edició són: CPO Vallès, Forcadell, Gestinmobil, Naus Immobiliària, Finques Masachs i Fincas Puigfel, i el portal Interempresas, que ha facilitat ofertes d’onze empreses més, la gran majoria de fora la comarca.

S'ha recollit el 30% de l'oferta

En el marc del grup de treball de seguiment del projecte, configurat pels ajuntaments i agents socials i econòmics de la comarca, es va valorar que aquesta primera edició hauria recollit al voltant del 30% de l’oferta disponible. Així doncs, un dels primers objectius és incrementar el volum d’ofertes publicades en les pròximes edicions -la propera prevista a finals del mes juny- a partir de la participació de més empreses immobiliàries. Les empreses interessades poden posar-se en contacte amb el Copevo a través de l'apartat previst en el catàleg.

Una de les notes més destacades de l’elaboració d’aquest catàleg és el treball en xarxa entre agents públics i privats per a la localització empresarial. La publicació permanent forma part d’un treball més ampli de dinamització dels polígons i de l’activitat econòmica de la comarca. Actualment, també s’impulsa el treball en xarxa per a localització empresarial entre agents públics i privats, accions de promoció i manteniment de l’activitat empresarial als polígons o s’elabora informació estratègica i productes de promoció i dinamització territorial. Properament, es preveu la millora dels continguts del portal de polígons www.copevo.cat/poligons amb l’actualització de l’inventari i informació bàsica de cadascun d’ells i la incorporació de nous apartats com el cens d’empreses.

Montserrat Capdevila explica que l’important era fer una primera radiografia sobre els polígons d’activitat econòmica i com estan dotats. Ara cal seguir treballant per saber quines són les seves necessitats, per exemple, pel que fa a mobilitat.

D’altra banda, una de les primeres fites assolides és l’establiment d’un sistema de coordinació entre els ajuntaments de la comarca davant una petició de demanda empresarial. L’objectiu essencial és no perdre cap oportunitat d’instal·lació o relocalització empresarial. Copevo, a través de la seva pàgina web, de la xarxa de contactes o d’accions de promoció rep una demanda específica i mitjançant un referent tècnic de cada ens municipal afectat, es valora i gestiona conjuntament la demanda rebuda i, si és el cas, s’inicien les tasques per enviar la informació i fer els tràmits necessaris.

En aquest sentit, les organitzacions empresarials CECOT, CIESC i PIMEC desenvolupen un paper molt important al tenir un contacte permanent i directe amb el teixit empresarial, detectant possibles demandes de localització o reubicació intracomarcal de les empreses.

Per completar l’impuls d’aquest treball en xarxa, des de l’últim semestre de l’any passat, i a partir de reunions bilaterals amb les empreses implicades, s’ha fet un procés d’apropament amb el sector privat per generar un entorn de cooperació, principalment, amb les immobiliàries i les prestadores de serveis bàsics als polígons. En el primer cas, l’edició del catàleg d’oferta immobiliària és un primer exemple d’aquesta cooperació, però també s’ha establert un canal de comunicació àgil i directe perquè davant d’una petició de localització empresarial, en el qual no es troba oferta immobiliària publicada, es pugui derivar la demanda rebuda.

En el segon cas, s’han realitzat reunions de treball amb empreses com Fecsa Endesa, Gas Natural o institucions referents com l’Agència Catalana de l’Aigua i de Residus per valorar la informació estratègica a difondre dels serveis bàsics dels polígons, detectar mesures que facilitin la instal·lació d’empreses i l’impuls d’accions futures per a la millora de la gestió dels serveis bàsics els polígons. Una de les primers conclusions de les reunions és que, malgrat algunes dificultats específiques, la comarca, per la seva tradició industrial, disposa d’uns serveis bàsics als polígons molt competitius i de qualitat en comparació a d’altres territoris de Catalunya i del conjunt de l’estat.