Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Pérez Bouza: 'homenatjar Avilés suposa que hi ha un canvi a Galícia'
Pérez Bouza: 'homenatjar Avilés suposa que hi ha un canvi a Galícia'

Pérez Bouza: 'homenatjar Avilés suposa que hi ha un canvi a Galícia'

20 de maig de 2003 a les 0:00

La Irmandade O Botafumeiro realitzava dissabte el seu primer acte públic a la nova seu de l'entitat al barri de Fontetes amb un reconeixement a l'escriptor homenatjat en l'edició d'enguany del Día das Letras Galegas Avilés de Taramancos en què el filòleg Xosé Antón Pérez Bouza destacava que l'elecció de l'autor d'Última fuxida a Harar per commemorar aquesta jornada suposa que hi ha canvis importants a Galícia.

Pérez Bouza manifesta la importància d'un poeta força desconegut entre els gallecs i sense traduccions a altres llengües. Antón Avilés Vinagre Avilés de Taramancos, ja desaparegut, és un autor vocacional que va passar bona part de la seva vida com a emigrant a Colòmbia i que no va començar a ser conegut fins que no va tornar a Galícia als anys 80. D'un contingut poderosament telúric defineix Pérez Bouza algunes de les obres d'Avilés, com ara Cantos Caucanos o As torres no ar.

Pérez Bouza, que realitzava dissabte una conferència sobra la vida i obra d'Avilés de Taramancos al local de la Irmandade O Botafumeiro, destaca que l'autor de Noia és un intel.lectual d'esquerres i la seva elecció per l'Acadèmia de la Llengua com autor a homenatjar al Día das Letras Galegas és una demostració que a Galícia "alguna cosa s'està movent i per bé, que ja no cal esperar 50 anys després d'una mort per reconèixer la profunditat de la creació" d'un poeta, narrador i dramaturg com Avilés de Taramancos.

Pérez Bouza, que qualifica Avilés de Taramancos com un bohemi, destaca que el Día das Letras Galegas serveix també revitalitzar figures literàries des de fa 40 anys en un país "on es venen pocs llibres".

Antón Avilés Vinagre, Avilés de Taramancos, compta amb obra narrativa i teatral, però destaca molt fonamentalment per la seva obra poètica. La seva producció literària té dues parts marcades pels 20 anys que va romandre com a emigrant a Colòmbia. Torna a Galícia definitivament al 1980 i realitza una important activitat cultural i política -va ser regidor del Bloque Nacionalista Galego (BNG) al seu poble natal de Noia i president de l'Asociación de Escritores en Língua Galega. De la seva producció poètica cal destacar el seu Premi Nacional de la Crítica al 1985 amb Cantos Caucanos o el Premio da Crítica Galega al 1993 amb Última fuxida a Harar.