Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Prospeccions arqueològiques al Cementiri Vell de Cerdanyola
Prospeccions arqueològiques al Cementiri Vell de Cerdanyola

Prospeccions arqueològiques al Cementiri Vell de Cerdanyola

18 de maig de 2021 a les 10:23

Entre el 21 i el 27 d’abril s’han dut a terme treballs de prospecció arqueològica a l’entorn de l’església vella de Sant Martí, ubicada al vell mig del cementiri municipal. El Museu d'Història de Cerdanyola coordina els treballs per tal de localitzar antics enterraments i que han estat duts a terme per l’empresa d’arqueologia ROCS, SCP, i el cost ha estat assumit per l’empresa Truyols.

Coincidint amb la reforma i ampliació del cementiri i aprofitant l’enderrocament del bloc de nínxols adossat al mur de ponent de l’església, s’ha sondejat la zona afectada amb un doble objectiu. Per una banda s’ha intentat ubicar i identificar els possibles enterraments anteriors a la construcció dels nínxols i que correspondrien a la fase més antiga d’ús del cementiri formada per tombes excavades al terra. Per una altra banda, s’ha volgut documentar els fonaments del traçat original d’una de les sagristies de l’església, que va ser modificada durant la remodelació d’aquesta part del cementiri entre finals del XIX i principis del segle XX.

També s’ha aprofitat per excavar una zona situada entre els contraforts de l’absis on es creia tradicionalment que havien estat enterrats individus fora de l’ortodòxia de l’església catòlica. De fet, en algun cas, la memòria popular identificava aquest espai com el “racó dels jueus”.

La recerca ha fet evident que la construcció del bloc de nínxols adossat a l’església no només va modificar la planta del temple, escapçant una part de la sagristia situada a ponent, sinó que l'anivellament del terreny va tenir com a conseqüència que la sabata dels fonaments de temple quedés al descobert. Per altra banda, no s’ha trobat cap indici dels antics enterraments fets a terra i que correspondrien a la fase més antiga d’utilització del clos del cementiri.

Pel que fa a la banda de llevant a tocar de l’absis, la suposada existència d’enterraments en aquesta zona no s’ha documentat. Un cop excavat tot el sector, s’ha pogut constatar que no hi ha tombes en aquesta zona i tot apunta que no n’hi ha hagut mai.