PSC i Estat aposten pel Quart Cinturó
22 d'agost de 2006 a les 0:00
El conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, ha assegurat que la comissió d'infrastructures Estat - Generalitat per a l'aplicació de l'Estatut apostarà pel Quart Cinturó i el ferrocarril. Aquesta nova comissió s'ha creat com a conseqüència de l'entrada en vigor de l'Estatut i ha de definir on s'han d'invertir els diners que l'Estat ha de destinar a infrastructures a Catalunya.
La comissió es reunirà al setembre i començarà la recerca de solucions a allò que fins ara es denomina Quart Cinturó per comunicar el Vallès Oriental, l'Occidental, el Baix Llobregat i el Penedès, amb l'objectiu de crear una via que afavoreixi la mobilitat entre aquestes comarques.
La comissió estudiarà també, en l'apartat de carreteres, tots els grans eixos, amb els desdoblaments de la N-II, la N-340, la N-230 i la continuació del quart cinturó en la part ja adjudicada Abrera - Terrassa. De fet, a hores d'ara, l'Estat només ha posat a licitació el tram entre Viladecavalls i Terrassa i no és clar què passa amb la resta fins a Granollers, ja que es va arribar a l'acord que seria la Generalitat, la que decidiria què calia fer i ho comunicaria a l'Estat.
Segons Nadal “en aquest afer hi ha hagut una polèmica interessada perquè tots els que políticament ho havíem d'acordar havíem escrit en el Pacte del Tinell que el tram entre Abrera i Terrassa era imprescindible”. Tot i aquesta interpretació del Pacte del Tinell, compartida pels alcaldes socialistes del Vallès, tant ERC com ICV interpretaven just el contrari, que el Tinell enterrava definitivament el quart cinturó quan parlava de potenciar noves formes de comunicació entre el Vallès Occidental i el Baix Llobregat.
Pel que fa a la continuïtat de la via cap a les comarques de l'Alt Penedès i el Vallès Oriental, Nadal ha explicat que “és indiscutible que en l'àmbit del Penedès i fins a Abrera s'ha de trobar una solució específica per connectar la N-340 amb el tram del quart cinturó que s'executarà a Abrera”. I pel que fa a la ruta cap al nord el conseller de Política Territorial ha afirmat que “s'han de trobar alternatives al traçat inicial, alternatives que ja s'han començat a dibuixar”, en referència a l'estudi que ha elaborat l'enginyer de la UPC Manuel Herce. Aquest estudi està acabat, però Política Territorial no el vol fer públic per separat ja que l'ha incorporat en el pla de mobilitat de la regió metropolitana, que encara s'està elaborant. En tot cas, Nadal ha avançat que “serà una infrastructura que garantirà els nous corredors nord - sud pensats en termes del segle XXI i no de fa 25 anys”.
Per la seva banda, el portaveu de la Campanya Contra el Quart Cinturó, Toni Altaió, creu que l'objectiu de les declaracions de Nadal és evitar el desgast del govern en el tram final del mandat. Segons Altaió, “no s'entén per què, ara de sobte, la continuació de l'autovia orbital entre el Vallès, el Baix Llobregat i el Penedès és una prioritat quan el pla d'infrastructures del transport especificava que la futura via estava encara pendent d'estudi”. El portaveu de les més de 250 entitats que s'han adherit a la campanya, va mostrar el seu dubte de si el conseller Nadal havia fet l'anunci en qualitat de portaveu del govern. El portaveu d'ICV, Joan Boada, va reafirmar el seu rebuig al quart cinturó. En canvi, Boada creu que “seria perfecte crear una connexió ferroviària entre Mataró i Vilafranca, a més d'habilitar carrils específics pel transport públic a les entrades de Barcelona”.