Psicologia punk contra el dogma del positivisme i la cultura de les receptes per a la felicitat
8 de juny de 2023 a les 7:46El psicòleg i psicoterapeuta Víctor Amat ha presentat el seu llibre Psicología Punk en un acte organitzat per La Constància Factoria Cultural i conduit per Antonia Hidalgo, treballadora social i veïna de Cerdanyola. El llibre és una càrrega de profunditat contra la banalitat dels manuals d’autoajuda.
Psicología Punk vol ser una vacuna com les d’abans que "inocula anticossos de l’autoajuda per alliberar-te per sempre de l’autoajuda, explicant una sèrie de lògiques que utilitzem les persones per romandre enfonsades i adonar-nos compte de les estratègies que utilitzem una i altra vegada per continuar enfonsats o amb malestar crònic".
Al llarg de 17 capítols, Víctor Amat aborda diverses qüestions, alertant, per exemple, sobre les paradoxes de l’autoestima que venen tants gurus, ja que "moltes vegades quan més intentes pujar-te l’autoestima més te’n adones de lo desgraciat que ets, quan el que potser hauríem de fer és anar gestionant el millor possible l’autoestima que tenim".
Amat també es mostra crític amb els apòstols de reinventar vides i es posa com exemple, un mal estudiant que va donar un gran disgust al seu pare quan va abandonar els estudis per dedicar-se a la boxa, com a púgil i com a entrenador. Una vegada retirat de la boxa van accedir a la universitat per llicenciar-se en Psicologia. El que algunes persones podrien veure com una re invenció de la vida, Amat ho veu com una simple continuïtat del que sempre ha fet, "mirar d’ajudar a les persones a sostenir el patiment i a baixar del ring de la vida havent rebut el menor càstig possible".
Víctor Amat creu que els governs, el poders polític i financer, "estan encantats amb poder disposar d’una societat amb por que no qüestioni l’establishment" i critica la venta de solucions a aquesta por "creada per generar necessitats interessades que acaben generant més insatisfacció, frustració i angoixa".
En el llibre, Amat utilitza el terme monguer, (pels habitants del planeta Mongo del malvat emperador Ming dels còmics de Flash Gordon) per referir-se a aquelles persones que "conviuen amb nosaltres amb alguns comportaments que no suportem i que ens capfiquem en fer-los canviar". Una lluita destinada generalment al fracàs. Amat considera que "la comunicació en la parella que tants pregonen com una gran virtut, en realitat està sobrevalorada, perquè quan més es parla del mateix tema, més circumloquis i més merda s’acumula".
Víctor Amat rebutja la cultura de la recepta per garantir la felicitat i defensa el dret a la tristesa en un món més procliu al consell que al consol, reivindicant el dret a passar un mal moment, "poder explicar-ho i ser escoltat sense carregar als altres amb responsabilitats que no els hi pertoquen". Compartir, escoltar, sostenir i acompanyar seria una bona resposta al dolor. Com a psicoterapeuta, Amat creu que "la teràpia pot matar la revolució i per tant el terapeuta ha d’ajudar a mantenir un grau sostenible de malestar per poder canviar el món".