Pujol defensa la inversió en recerca, però recorda que no hi ha demanda social
25 de setembre de 2002 a les 0:00El President de la Generalitat, Jordi Pujol, destaca que el govern català manté l’aposta per la Universitat i la investigació tot i que no hi ha demanda social i empressarial en aquest sentit davant la reclamació d’un millor finançament per part dels rectors. Pujol ha realitzat aquestes declaracions durant l’acte d’inauguració oficial del curs 2002-03 de les universitats catalanes celebrat avui al Rectorat de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i al que també han assistit els màxims dirigents de les universitats del país, l’alcaldessa de Cerdanyola, Cristina Real, i el conseller d’Universitat, Recerca i Societat de la Informació, Andreu Mas-Colell.
Pujol assegura que no hi ha una demanda social de més inversió al món universitari i remarca que el projecte del laborarori de llum de sincrotró –l’accelerador de partícules que està previst que s’instal.li al Centre Direccional- va tenir inicialment “l’oposició de la comunitat científica” que tenia por que l’elevada inversió en aquest projecte provoqués que es deixés de banda altres iniciatives.
El President de la Generalitat ha demanat a la comunitat universitària que “destaqui el salt endavant que ha donat el país” perquè això incrementaria “l’autoestima i la confiança de la gent” i remarca que el nivell educatiu de Catalunya “ha millorat molt però encara és insuficient perquè arrosseguem un retard” molt important a causa de la falta d’inversió en ensenyament durant dècades. No obstant, Pujol assegura que “el canvi ha estat radical” i que en poc temps Catalunya tindrà un 16 percent de titulats universitaris davant el 18 percent de França “però és que no fa gaire teníem un 12 percent de titulats només”.
Jordi Pujol, que ha negat que Catalunya perdi pes econòmic davant Madrid, afirma que la globalització “és inevitable i irreversible”, però que cal articular intents de compensar-la amb el reforçament de les identitats nacionals basades en la cultura i la llengua, però també en la cohesió social i la convivència amb exemples com el Fòrum 2004 de les Cultures.
El Rector de la UAB, Lluís Ferrer, ha destaca l’acord de construcció del sincrotró com “un fet excepcional” que serà molt positiu per la societat i que demostra l’avenç de la investigació a Catalunya i l’ambició de “jugar algun dia a la primera divisió” científica. No obstant, Ferrer reclama un millor finançament universitari perquè ""cal transmetre el convenciment que la investigació més desenvolupament és una bona inversió”.
El Rector, que va presentar l’Any de les Llengües a la UAB –un cicle d’activitats per divulgar la importància de la llengua, que “pot ser un pont o una barrera”-, també ha critica l’aplicació de la Llei Orgànica d’Universitats (LOU) que “ha obert ferides que encara no han cicatritzat” i que ha creat “impotència ja que no es necessita”.
Per la seva banda, l’alcaldessa de Cerdanyola, Cristina Real, remarca la importància de la UAB per a la nostra ciutat i defensa la necessitat que una universitat “lliure, independent i en constant innovació” vagi lligada a l’ampliació del Parc Tecnològic del Vallès i el desenvolupament del Centre Direccional. Real assegura que la Universitat ha de ser una eina per treballar en la perspectiva “d’un futur més just i igualitari”.