Qui és qui entre els premiats a la Nit Empresarial de Cerdanyola
24 de novembre de 2023 a les 11:32La innovació de Nanoligent; l’empenta com a Start up de Planet Biotech; la responsabilitat social de Voronet; la projecció de Cerdanyola com a ciutat que fa el Parc de l’Alba; la trajectòria personal d’Andreu Puigfel i l’empresarial de SA Metalogràfica; el 50 anys d’un comerç a en segona generació com Bolsos Gasol i l’alta gastronomia des de la proximitat del restaurant Capicua han rebut els reconeixements de la Nit Empresarial de Cerdanyola d’aquest 2023. Academia Merceditas, un projecte dedicat a la formació de persones amb diversitat funcional, és el que ha rebut la Beca Rotary a l’Emprenedoria.
Empresaris, comerciants i hostalers de Cerdanyola omplien ahir l’hotel Exe Campus per celebrar la X Nit Empresarial de la ciutat, organitzada per Cerdanyola Empresarial, i on tradicionalment es fa un reconeixement a les firmes que han destacat per la seva excel·lència en diferents aspectes empresarials o a les persones o establiments que han mostrat una trajectòria de qualitat. En aquesta ocasió, els guardons suposaven 8 distincions.
- Innovació: Nanoligent. Recollia el premi la CEO de l’empresa, Montserrat Cano
Nanoligent és una spin-off de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i l’Hospital de Sant Pau, que es dedica al desenvolupament d’un nou fàrmac contra el càncer basat en biotecnologia d’última generació. El seu objectiu és desenvolupar un nou tractament d’elevada eficàcia i reduïda toxicitat per combatre més de vint tipus diferents de càncers en fase metastàtica.
- Start up: Planet Biotech. Les fundadores, Anna Caño i Andrea Giordano, recollien el guardó
Planet Biotech SL és la primera Empresa de Base Tecnológica (EBT) creada en el Centre d’Investigació en Agrigenòmica (CRAG) al campus de la UAB. Es va fundar a mitjans de 2023 per les doctores Anna I. Caño-Delgado i Andrea Giordano amb l’objectiu d’injectar més de 20 anys d’investigació en el desenvolupament de productes que donaran solució al problema més greu de l’agricultura: la sequera. Cerdanyola Empresarial destaca que la “jove empresa porta l’excel·lència econòmica com a bandera i ambiciona donar solució a un problema global”, tot impulsant el desenvolupament industrial des de la nostra comarca.
- Responsabilitat Social Corporativa: Voronet. Recollia el premi la directora de Persones i Seguretat Laboral, Noelia Rubio
Voronet és una empresa de 37 anys especialitzada en oferir solucions integrals i a mida en cintes adhesives, espumes tècniques i troquelats per a la indústria que es defineix no únicament per buscar l’èxit empresarial, sinó també la construcció d’un “entorn laboral que fomenti la creativitat, la innovació i, sobretot, la responsabilitat social”. Fa tres anys, Voronet va iniciar un procés de canvi cultural amb la convicció que el futur de les empreses radica en la seva capacitat de connectar amb les persones, de crear una cultura que inspiri i involucri a tothom. Els seus responsables asseguren que l’èxit del projecte rau en que “Cultura Voronet” hagi esdevingut “una filosofia que ha impregnat cada àrea de la l’empresa, ajudant-nos no només a tenir una organització més eficient, sinó també a generar un sentiment de pertinència entre els nostres col·laboradors”.
- Projecció de Ciutat: Parc de l’Alba. Recull la distinció Carlos Cordón, alcalde de Cerdanyola
El Parc de l’Alba és un gran projecte metropolità i de país que va prenent cos a la nostra ciutat, impulsat per un consorci format per l’INCASOL i l’Ajuntament de Cerdanyola. Conté una àrea residencial, equipaments i una gran zona empresarial que rep el nom de Barcelona Syncrotron Park i que ja acull empreses i institucions de primer ordre, com el mateix Sincrotró. El Parc de l’Alba ha de donar resposta a les necessitats d’habitatge i de generació de riquesa, coneixement i benestar del nostre territori i del nostre paísCerdanyola Empresarial atorga el reconeixement de Projecció de Ciutat perquè “la seva influència anirà molt més enllà dels límits del nostre terme municipal”.
- Trajectòria personal: Andreu Puigfel Bach
L’empresa Puigfel treballa des de fa més de 50 anys i Cerdanyola Empresarial fa un reconeixement especial al seu fundador, Andreu Puigfel, que “als seus 85 anys explica que ja en fa més de 70 que treballa a Cerdanyola i és encara avui dels primers en arribar a la feina i dels últims en marxar per a treballar colze amb colze amb tot l’equip humà del grup d’empreses que representa”.
- Trajectòria empresarial: Metalogràfica. El seu president, Josep Maria Déu, recollia el premi
La seva fundació es remunta a l’any 1949 amb un primer taller a Les Corts (Barcelona) per part de Josep Deu i Ricard Soler. Al 1963 inauguren els tallers de Sant Andreu, amb els millors elements productius i de seguretat de la època, i al 1976 S.A Metalogràfica inicia nova etapa amb la nova tecnologia dels tractaments tèrmics al buit. Però és al 1992 quan es fa un salt de qualitat per tal de poder donar la màxima atenció al client i es decideix unificar els esforços, aquí a Cerdanyola, amb una nova planta de més de 4.000m2 que ha permès a l’empresa millorar la producció any darrera any.
- Comerç: Bolsos Gasol. Recull el premi Cristina Gasol, segona generació a l’establiment
Fa 50 anys que la Inés va obrir la seva botiga de bosses, que va començar sent la meitat del que és ara, i on ja es podia trobar de tot: bosses, maletes, cinturons, cistells, carteres ... A poc a poc, superant dificultat, va anar creixent i va comprar la botiga del costat. Quan la seva filla Cristina va fer 17 anys, va començar a donar un cop de mà a la botiga. I des d’aleshores, fins a la jubilació de la Ines, han treballat juntes. Des de Cerdanyola Empresarial destaquen que la Inés, tot i estar jubilada, continua sent un referent per a molts clients de Cerdanyola, però també de Montcada o Ripollet, i continua estar present en el dia a dia del comerç i no és estrany escoltar-la: “falta una bossa a l’aparador!”, “canvia l’aparador de maletes”.. .
- Restauració: Capicua. Aina Gabriel i Isaac Gómez, recollien el guardó
Després de formar-se i passar per cuines com les de El Racó de Can Faves, Martín Berasategui o El Bulli, entre d’altres, al novembre del 2010 l’Aina i l’Isaac es van embrancar en l’aventura de muntar un restaurant que van batejar com Capicua. La filosofia, subratllen, és “ben simple: ser feliç fent feliç, donar bon menjar, amb un producte de qualitat, ecològic, pagant un preu just al seu productor i totes les parts de la cadena i intentant aconseguir-lo el més a prop possible al nostre establiment”. Cerdanyola Empresarial destaca que, en resum, han consolidat un restaurant km0-SlowFood, certificació que tenen des del 2013, ja fa 10 anys.
Beca Rotary a l'Emprenedoria
A més de Cerdanyola Empresarial, el Rotary Club de la ciutat presentava els finalistes i guanyadors de l’XI Beca Rotary a l’Emprenedoria que pretén impulsar el projecte més innovador i factible de joves emprenedors de la ciutat i que al llarg dels anys ha distingit propostes com les de Wear Technologies, Millor Energy Solutions, Sticos Intelligent Safety, Enchufing, Mysnoc, Global Health Home Devices o, en la darrera edició, Aerofybers.
En aquesta ocasió, el projecte guanyador ha estat el d’Academia Merceditas. La creació d’una acadèmia online destinada a persones amb diversitat funcional i altres necessitats especials. Programa de formació on line de tres mesos de durada on l’alumnat aprèn estratègies per ser més autònom en la seves tasques quotidianes.
Els projectes finalistes han estat:
- Amb menció especial, Planet Biotech. Projecte d’I+D que ha desenvolupat 3 molècules que augmenta la tolerància a la sequera i altes temperatures en plantes de conreu, demostrant fins al 90% de la supervivència davant les sequeres extremes.
- Confluyen constructores. Consisteix en fer un acompanyament a pimes i autònoms i donar solucions a mida per a mitigar el canvi climàtic i afavorir la competitivitat de les empreses mitjançant l’estudi i reducció de costos en tota la cadena de valor.
- Skinloop. Creació d’una marca que vol produir la roba mitjançant l’aprofitament circular de residus de la industria tèxtil i generar una comunitat basada en les relacions interpersonals al voltant dels valors de la cura al medi ambient i el consum responsable
- MEL. El projecte consisteix en una pàgina web, destinada a estudiants universitaris, que consta de diversos apartats centrats en diferents necessitats sentides de l’alumnat. S’utilitza la neurociència , la psicologia cognitiva i de la motivació, per entendre el punt de vista de l’alumnat, les dificultats que té actualment, durant i després de la carrera universitària, per establir estratègies que tractin aquests punts de forma eficaç.
Joaquín Gairín, president sortint del Rotary Club de Cerdanyola, destacava l’impuls a la Beca a l’Emprenedoria perquè “no pot haver desenvolupament social si no hi ha desenvolupament econòmic” i ressalta l’objectiu d’enfortir l’espai productiu de Cerdanyola al servei de la ciutadania. Per això, subratlla Gairín, la beca consisteix en una aportació econòmica i assessorament empresarial i jurídic gratuït i vol donar visibilitat a les iniciatives destacades amb criteris econòmics, però també socials, humans i mediambientals que generin bones pràctiques.
Reflexió des de l'humor
L’acte el va tancar el monòleg de Marc Buixaderas, col·laborador de la Fundació Catalonia, afectat per una paràlisi cerebral paraplègica, que, des de l’humor i arrencant rialles, va fer una denúncia de la desigualtat i dels problemes amb què s’enfronten a diari les persones amb diversitat funcional. Buixaderas va fer riure al públic assistent però també els va reclamar que siguin conscients de les limitacions personals, potser no tan visibles com les que té ell, però igual d’existents, fent una crida a la construcció d’una societat més igualitària.