Rafael Bellido assumeix les crítiques fetes sobre el procés de participació
6 de maig de 2004 a les 0:00El portaveu del grup municipal de ICV-EUiA i regidor de Territori de l’Ajuntament de Cerdanyola, Rafael Bellido, reconeix que part de les crítiques fetes pel PSC sobre el procés de participació ciutadana endegat des del govern municipal tenen la seva raó, però es mostra convençut que en poc temps ja no tindran raó de ser, “assumeixo la crítica del PSC, tot just estem iniciant aquests processos de participació i es poden produir algunes distorsions. Les estructures orgàniques de l’Ajuntament són molt formals i esdevenen insuficients, i s’han d’habilitar espais de reunió amb els grups de l’oposició, s’han de fer reunions amb ells abans de fer-les amb els veïns. L’oposició no ha de dubtar de la nostra voluntat de fer-los arribar la màxima informació, però és que tot just ara acabem de començar els processos i és normal en aquestes fases inicials cometre algunes imprecisions que volem corregir”.
La intenció de l’equip de govern és establir un protocol de participació, Bellido explicava que “volem establir un mètode de participació per fer-la àgil i que no s’eternitzin els debats. La idea és que quan, per exemple, ens trobem davant la necessitat de fer una obra a la via pública, encarregar un avantprojecte als tècnics i quan aquest avantprojecte estigui fet convidar a la gent interessada i als grups municipals, fent debats separats. Preferim no barrejar veïns amb polítics per no perdre la frescor que té el debat quan ve gent que no participa habitualment en la vida pública i es pot sentir coaccionada per la presència dels polítics. Quan es fa la convocatòria amb els veïns ja disposen d’una informació bàsica i poden intercanviar opinions amb els autors de l’avantprojecte. S’aixeca acta administrativa de tots els temes tractats i de les propostes que s’han recollit. L’acta s’envia a la gent que ha participat a la reunió i es deixa un temps perquè puguin fer més aportacions i passats uns dos mesos s’encarrega el projecte executiu a aprovar en el ple. Un cop aprovat es fa exposició pública i entra en el procés administratiu normal”.
Un exemple d’aquest procés seria la remodelació que es farà a la zona del mercat de Fontetes, emmarcada dins el pla de centre que Bellido vol diferenciar de les actuacions fetes en el darrer mandat, “es continuen les accions però han canviat les coordenades. L’anterior govern treballava una proposta de remodelar alguns carrers propers a la plaça de l’Abat Oliba i nosaltres volem entrar a abordar el que és l’anomenat eix central, la zona del carrer de Sant Ramon, de Sant Martí i la plaça de Sant Ramon. S’ha encarregat un avantprojecte a un equip d’arquitectes que estarà llest a finals de maig i es lliurarà als veïns de la zona perquè facin le seves aportacions. També s’ha encarregat un avantprojecte per a l’eix Fontetes, a la zona del mercat, i no ens oblidem d’altres barris, com Banús-Bonasort, on tenim previstes diverses actuacions, amb la reforma del mercat, la remodelació de la plaça de Valle Inclán i volem fer una proposta de pla integral del barri, contemplant, evidentment, el tema de l’aparcament soterrani”.
Sobre la recuperació de l’empresa municipal Cerdanyola Opcions, Bellido aclareix que l’empresa “conserva el seu nom però amb uns objectius molt diferents dels que va tenir anteriorment. Cerdanyola Opcions es reflota per gestionar el tema dels aparcaments soterranis i de l’habitatge de protecció oficial. És una eina molt útil per afrontar aquests reptes de la ciutat. Nosaltres vam ser molt crítics amb l’anterior gestió de Cerdanyola Opcions, perquè gestionava uns objectius que no compartíem, però no volem matar la idea de disposar d’una empresa municipal que faci més àgils les tramitacions i faci més flexible el desenvolupament dels projectes”.
L’equip de govern assegura que farà tot el possible per aconseguir que Collserola sigui declarada Parc Natural i que s’acabi construint un nou recinte hospitalari a la comarca que atengui bona part de la demanda generada per la nostra ciutat.