Rafael Bellido defensa la necessitat de signar el conveni per descontaminar l'abocador de Can Planas
3 de novembre de 2006 a les 0:00
La retirada del Ple del conveni per a la descontaminació de l’abocador de Can Planas va deixar sobre la taula un dels punts més destacats de la sessió municipal d’octubre després d’un llarg i intens debat. El portaveu municipal d'ICV/EUiA i regidor de Territori, Rafael Bellido, troba imprescindible signar el conveni per a garantir el desenvolupament de la Plana del Castell.
A les reticències sobre el contingut del conveni mostrades pels grups de l’oposició es van sumar les d’ERC, soci de l’equip de govern, que deixava en minoria la posició d’ICV/EUA i CiU, que defensaven la necessitat d’arribar a un ràpid acord sobre el tema per tirar endavant amb el projecte de la Plana del Castell i no sumar més retards innecessaris.
El portaveu d'Iniciativa, Rafael Bellido, explicava que en els darrers quatre anys s’han fet diversos estudis sobre el comportament de la perifèria de l’abocador de Can Planas i que "ja és hora d’elaborar el projecte executiu per, posteriorment, adjudicar les obres de restauració de l’abocador". En aquest sentit "és important l’aprovació del conveni, perquè el tret de sortida en les actuacions a la Plana del Castell passa per la descontaminació i restauració de l’abocador". Bellido assegura que l’abocador de Can Planas no és un cas aïllat a Catalunya i que s’esmerçaran els recursos que faci falta per restaurar-lo i deixar-lo en les millors condicions, garantint la seguretat de la població
Rafael Bellido es mostrava desconcertat davant l’actitud d’ERC, ja que pensa que "confonen el tema de responsabilitats sobre la situació a la que s’ha arribat amb l’abocador". Pel regidor de Territori hi ha dos tipus de responsabilitat, la institucional, que obliga a l’Ajuntament, com a co responsable, a fer tot el necessari per restaurar l’abocador; i la responsabilitat penal, que ha de marcar qui són els responsables individuals que amb la seva gestió directe van infringir les normes en matèria d’abocament de residus.
Conveni amb AGBAR
El Ple va votar la firma d’un Conveni amb la Societat d’Aigües de Barcelona (AGBAR) per a la distribució d’aigua a la Plana del Castell. Rafael Bellido explica que el conveni amb AGBAR fixa un cànon que representa més ingressos per l’Ajuntament i s’inscriu en la filosofia municipal de realitzar actuacions a la Plana que comportin beneficis per a tota la ciutat. Així, el nou conveni assegura la millora de la xarxa hidràulica de la ciutat, ja antiga i bastant malmesa, i necessitada d’una forta inversió per a evitar pèrdues. També es contempla l’enderrocament del dipòsit del Turonet i la integració en el paisatge del dipòsit del Turó de Ca n’Oliver.
Un altre tema vinculat al territori va ser la proposta de creació i constitució del Consorci per a la promoció i el desenvolupament econòmic de l’eix B-30, que agrupa els municipis de Cerdanyola, Sant Cugat i Rubí. Rafael Bellido pensa que la B-30 "pateix un dèficit greu d’inversions" i suporta problemes de trànsit a l’inici i final del seu recorregut. El consorci busca captar inversions per perllongar la via i així poder descartar la construcció del Vial Interpolar.
La B-30 és un dels eixos de comunicació més importants de Catalunya, vertebrat en torn a la economia del coneixement que té com a principals motors la UAB, el Parc de la Ciència i el Sincrotró.