Ramon Andreu demana que s’escolti la veu dels veïns de Bellaterra abans de cap posició política
17 de desembre de 2018 a les 14:09El president de l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Bellaterra, Ramon Andreu, lamenta que els grups municipals de Cerdanyola expressin la seva oposició al procés d’annexió al municipi de Sant Cugat abans que s’hagi fet la recollida de signatures veïnal. El procés de recol•lecció de firmes s’iniciava dissabte en el decurs d’una reunió de la comissió promotora amb veïns de la zona.
Audios
17-12-2018 Entrevista amb Ramon Andreu
Ramon Andreu insisteix que la falta de vinculació entre els veïns de Bellaterra i la ciutat de Cerdanyola és la raó que explica aquest procés.. El president de l’EMD manifesta que “la mare dels ous és la cohesió social i aquí no hi és perquè als 3.000 veïns de Bellaterra no els veus a Cerdanyola i a l’inrevés tampoc”. Per a Andreu, aquesta falta de vinculació no és pot obviar si no es vol entrar en “un escenari de confrontació que no porta enlloc”.
El president de l’EMD recorda que un estudi d’hàbits entre els veïns de Bellaterra va concloure que el 60% de la seva població està vinculada amb Sant Cugat mentre que només un 9% ho està a Cerdanyola i recorda que el 94% dels participants a la consulta ciutadana de 2015 van ser favorables a la independència de Bellaterra.
Andreu, en tot cas, lamenta que els grups municipals hagin manifestat la seva oposició a la proposta d’annexió a Sant Cugat sense conèixer la voluntat dels veïns de Bellaterra expressada en la recollida de signatures, com indica ha fet l’Ajuntament de Sant Cugat. Per a Andreu, això suposa optar per una via més sentimental que racional. Les firmes es van començar a recollir en la reunió veïnal de dissabte passat, 15 de desembre, però a partir de demà es podrà fer la signatura de dimarts a divendres, fins el 31 de gener, de 9 a 13 hores a la seu de l'EMD i de 19 a 21 a la plaça del Pi.
Bellaterra vol la independència, però legalment és inviable
Ramon Andreu insisteix que “Bellaterra encara vol ser municipi” però subratlla que la legislació actual “ho fa inviable” després d’una sentència del Tribunal Constitucional que va fer marxa enrere a l’efímera independència municipal de Medinyà, un procés que volia seguir Bellaterra.
Davant d’això, l’opció que es planteja ara és l’annexió al municipi al qual els veïns es senten més vinculats en base a un decret de la Generalitat. El president de l’EMD manifesta que una comissió promotora de veïns recollir`pa les signatures i farà la memòria que es presentarà a l’Ajuntament de Cerdanyola, altres administracions i sobre la que la Generalitat haurà de fer una resolució “en base a arguments tècnics”. Aquesta resolució pot ser objecte de recurs davant els jutjats.
No hi ha cap cerdanyolafòbia
Ramon Andreu nega cap “cerdanyolafòbia” ni que l’EMD sigui responsable del fracàs en les negociacions per assolir un nou conveni de competències i finançament de l’entitat descentralitzada. De fet, apunta que l’únic aprovat en aquest període de negociacions ha estat la proposta de conveni de l’EMD i una invitació a que l’Ajuntament de Cerdanyola fes la seva pròpia proposta que després seria presentada a consulta veïnal. El president de l’entitat bellaterrenca indica que “això segueix així, no s’ha tancat cap porta”, però manifesta que en tot cas no s’aturarà la recollida de signatures, donat que és una iniciativa veïnal.
Pel que fa a les propostes de nou conveni de màxims plantejada per algunes forces polítiques com ERC o el PDeCAT, Andreu manifesta que seran tema destacat de la campanya de les eleccions municipals, al maig vinent.