Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

Reaccions contraposades a l'ocupació de l'Ajuntament

Reaccions contraposades a l'ocupació de l'Ajuntament

18 de juny de 2018 a les 10:32

L’ocupació de l’Ajuntament pel CDR de divendres a la nit i l’actuacio policial durant el desallotjament provoca posicions oposades entre grups polítics municipals. PSC, C’s i PP han criticat l’actitud del govern municipal i de l’alcalde de Cerdanyola per irresponsable i partidista i defensen la Policia Local, mentre el partit de govern, Compromís, lamenta l’actuació policial i demana que es depurin responsabilitats. El CDR insisteix en denunciar una actuació policial desproporcionada i violenta.

L'ocupació de l'Ajuntament per part del CDR es va produir durant la tarda-nit de divendres. A la tarda la primera ocupació va acabar amb el desallotjament per part de la policia, que el CDR denuncia violenta, mentre que la segona ocupació es va produir amb un acord de l'assemblea del col·lectiu amb l'alcalde de Cerdanyola amb el compromís que abandonessin la sala de plens el dissabte a les 11 del matí, com van fer. Les reaccions a la notícia no s'han fet esperar. 

PSC: preocupació per l’ocupació d’un espai que és de tothom

Així, el PSC de Cerdanyola manifesta la seva “preocupació i malestar” per l’ocupació i apunta que a la ciutat “conviu gent d’ideologia diferent i l’edifici de l'Ajuntament ens representa a tots i a totes per igual” i per això demanaven al govern municipal i a l'alcalde “que facin les accions que consideri oportunes per garantir la normalitat en aquest espai, que és de tothom”.

D’altra banda, el PSC vol mostrar públicament el seu recolzament a tota la plantilla de la Policia Local manifestant que al llarg d’aquests fets “ha viscut moments complicats per la irresponsabilitat de l'alcalde Carles Escolà i el seu equip de govern”.

C’s: pacte inadmissible de l’alcalde amb el CDR

El portaveu del grup municipal de Ciutadans (Cs), Pau Ortolà, ha qualificat "d'inadmissible"  el pacte de l’alcalde amb els CDR per permetre l’ocupació de la sala de plens municipal durant la nit de divendres i ha manifestat que "les dependències municipals són patrimoni de tots i no es poden usar amb finalitats partidistes". Ortolà insisteix que el govern municipal "té l'obligació de vetllar per la neutralitat i el respecte a la diversitat ideològica a la casa de la democràcia, igual que a l'espai públic de la ciutat".

El portaveu de la formació taronja assegura que Ciutadans "es va oposar des del primer moment a permetre aquesta acció i va reclamar a l'alcalde que es desallotgés als ocupants”. Ortolà lamenta "la permissivitat" de l'equip de govern i confia que no hagi calgut lamentar danys a l'edifici municipal .

PP: estudien accions legals contra l’alcalde i la regidora de Seguretat Ciutadana

Un posicionament molt similar és el de Manuel Buenaño, portaveu del grup municipal del Partit Popular (PP), que ha condemnat “la passivitat de l'equip de govern davant la ocupació il·legal l'Ajuntament” per part del CDR.

El PP estudia prendre mesures legals contra l'alcalde “per no fer complir la llei a les persones que van ocupar il·legalment la Sala de Plens”, així com contra la regidora de Seguretat Ciutadana, Conxti Haro. El portaveu popular ha sol·licitat la compareixença urgent del màxim responsable de la policia local de Cerdanyola, José Miguel Abdelkader, tant a la Junta de portaveus com a la Comissió de Presidència, “perquè expliqui de manera detallada què va succeir i quines ordres va rebre de l'alcalde i de la regidora de seguretat ciutadana, perquè permetessin deixar dormir a aquestes persones a la Sala de Plens i sense respectar el mobiliari que forma part de la mateixa". Un cop escoltades aquestes explicacions deidicaran sobre les possibles mesures legals.

No obstant això, Buenaño ha mostrat tot el seu suport a la plantilla de la policia local i ha denunciat que “van ser colpejats per diversos membres dels CDR, sense rebre cap suport institucional per part de l'alcalde”. El PP convida els agents a aixecar acta dels fets ocorreguts i que els traslladin al Jutjat de Guàrdia.

Buenaño no s’estranya de l'actitud de l'alcalde ja que considera que Carles Escolà “no respecta les institucions” i recorda que l’alcalde ja va ocupar la sala de plens al novembre de 2012 quan estava a l’oposició.  

Compromís: si s’escau depurar responsabilitats policials

Valoració molt diferent dels fets és la que ha realitzat a les xarxes socials el grup de govern,  Compromís per Cerdanyola (CompromisxC), que “lamenta profundament l'actuació policial” i demana al govern de la ciutat que “investigui perquè es va arribar a aquesta situació i, si s'escau, es depurin responsabilitats dins del cos”.

CompromísxC considera que s’ha “d'aprendre d'errors com aquest per no repetir-los i garantir sempre el dret de manifestació” i recorden que totes les accions efectuades pel CDR Cerdanyola “són de caire totalment cívic i pacífic.”

Pel que fa a les negociacions i l’acord final entre alcalde i CDR, des de CompromísxC ho celebren ja que van permetre reprendre l'acció prevista i que s'hagi pogut ocupar l'Ajuntament fins dissabte al matí.

CDR Cerdanyola: la policia va actuar de forma violenta i el govern ho ha de denunciar

El Comitè de Defensa de la República (CDR) de Cerdanyola ha fet un comunicat després de l'ocupació en què denuncien l'actuació de la Policia Local com "totalment desproporcionada i violenta" i que va ser "per iniciativa pròpia, sense rebre cap ordre de l'alcalde", el seu màxim responsable. El CDR exigeix al govern "que denunciï l'actuació policial, prengui mesures per identificar els responsables i realitzi les funcions necessàries perquè això no torni a passar". 

El CDR insisteix que a l'Ajuntament es prenen decisions que afecten tota la ciutadania i "pertany al poble" i no ha estat la primera veda que s'ha ocupat "amb demandes legítimes" sense que mai hi hagués hagut "una actuació d'aquestes característiques" amb una entrada "sobtada però pacífica" i l'arribada dels agents de Policia Local i Mossos d'Esquadra "a cops i empentes i agressions a les persones grans que estaven a les portes donant suport" als que havien entrat. 

El CDR insisteix en el comportament pacífic dels assistents a la protesta, dins o fora de l'Ajuntament, i demana que les persones identificades "no rebin notificacions ni represàlies pels fets que es van donar".

Pel que fa a les crítiques de partits polítics, el CDR els demana que "abans de criticar informeu-vos, perquè ni tan sols sabeu el que es va demanar en aquesta acció". El comitè insisteix a demanar els polítics que "no mentiu, perquè no hi éreu i no sabeu el que va passar" i els reclama que deixin de fer un "ús partidista de tot el que passa" a Cerdanyola. 

El CDR conclou que "ens volen callades, amb el cap cot i a casa, i respondrem alçant la veu davant la injustícia, amb el cap ben alt i ocupant" els carrers, places i espais públics perquè "pertanyen al poble".