Reconstruir la història per viure el temps que ens ha fet com som
13 de setembre de 2021 a les 6:36Una exposició sota el títol de Reconstruint la Història es mostra al museu de ca n’Oliver com una proposta del programa "Fons ocult" que té com a objectiu presentar objectes del fons del Museu d'Història que no s’exposen habitualment i explicar-ne el seu context històric. En aquesta ocasió es tracta de material de vestuari i impedimenta romana que han cedit al museu Juan José Muñoz i Antonella Hernanz.
Juan José Muñoz i Antonella Hernanz han format part del grup de recreació història de "Hispània Romana", integrat per una cinquantena de membres d'arreu de la Península Ibèrica. Juan José era un dels membres de la “Legió Nona Hispana” que es dedicaven a la reconstrucció, des del rigor històric. Històricament, aquesta antiga unitat militar romana, la Legió nona, es va crear cap el 60 aC i va participar, per exemple, a la guerra de les Gàl·lies o a les guerres Càntabres.
Aficionats a la història, Juan José i Antonella han col·laborat en diverses ocasions en activitats al Museu i Poblat de Ca n'Oliver relacionades amb l'època romana i ara han cedit tota la impedimenta militar d'un legionari i un vestuari civil de dona i un de senador.
El conjunt està format per 33 reproduccions fidedignes, entre les quals destaquen per la seva espectacularitat, les armes (espasa, punyal curt i pilum), la cota de malles, les sandàlies clavetejades o la capa de l'hivern d’un legionari.
Precisament, és aquesta part més espectacular de la donació la que es mostra al Museu de ca n’Oliver, mentre altra part continua formant part del Fons Ocult de l’equipament. El Museu d’Història de Cerdanyola exposa aquesta mostra fins el 14 de novembre.
El seu director, Joan Francès, remarca que les persones que, com Juan Jose Muñoz i Antonella Hernanz, reconstrueixen la història el que fan és una experiència total, la viuen en primera persona. Francès apunta que aquest tipus d’iniciativa és habitual al món anglosaxó, com aquestes reproduccions de batalles que hem vist a moltes pel·lícules, i cada cop més a les nostres contrades, com la recreació de la Batalla de l’Ebre que es fa a Miravet. El director del museu cerdanyolenc comenta que alguns dels que creuen el riu ara vestits de soldat pot ser net d’algun dels joves que va viure aquell mateix combat a la Guerra Civil i, per tant, el que està vivint és una sensació única:
Reconstruccions que són rigoroses perquè són resultat d'un llarg procés d'investigació interdisciplinar en el que hi col·laboren grups de recreació històrica integrats per persones interessades en el coneixement i la divulgació de la història, museus, universitats, professionals i centres de la recerca.
És el cas de Juan Jose Muñoz, que va començar a apassionar-se pel món romà quan era un nen fins participar en el grup de recreació històrica Hispania Romana. Muñoz explica que no som conscients de l’enorme llegat que ens ha deixat el món clàssic, al que devem des de la llengua a l’art passant per avenços d’enginyeria que arriben als nostres temps:
Ara que ha decidit deixar de portar la pesadíssima càrrega que suposa la indumentària d’un legionari de l’Imperi Romà, Juan Jose Muñoz se la tornarà a posar un cop més, al voltant de Sant Martí, en una demostració que es farà al museu de ca n’Oliver com a activitat complementària de l’exposició. Posteriorment, el material quedarà al museu per ser preservat i per posar-lo a disposició de la ciutadania de Cerdanyola.
L’alcalde de Cerdanyola del Vallès, Carlos Cordón, i el regidor de Cultura, Oscar Pons, van agrair a Juan José Muñoz, la cessió del material romà al Museu. Cordón destaca que la col·laboració de la ciutadania en les activitats del museu permeten parlar de “família” al voltant d’aquest equipament, mentre Pons assegura que donacions com les de Juan José Muñoz i Antonella Hernanz donen “forces per seguir amb la tasca que es du a terme a ca n’Oliver”.
........................................................................................
Declaracions: