Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

Recordant el que mai s’ha d’oblidar Presos al camp de Mauhausen (Foto Francesc Boix cedida per Amical Mauthausen)

Recordant el que mai s’ha d’oblidar

31 de gener de 2023 a les 12:24

Cerdanyola recorda per segon any consecutiu les víctimes del nazisme i de l’exili i la deportació republicana en un acte que es farà a la plaça de la Pau, davant el monument dedicat als cerdanyolencs deportats als camps nazis, aquest 4 de febrer a les 12 hores.

El 27 gener de 1945 les tropes soviètiques van alliberar el camp d'extermini d'Auschwitz-Birkenau. La UNESCO va declarar el 27 de gener Dia Internacional de Commemoració de l'Holocaust. El 5 de febrer se celebra la Diada Nacional de l'Exili i la Deportació Republicana.

L’Ajuntament de Cerdanyola, amb la col·laboració de l’Amical de Mauthausen, de l’OPC de la Diputació de Barcelona i de persones i entitats de la ciutat, han organitzat un acte simbòlic que aplega dues dates commemoratives de gran significat històric el 5 i el 27 de gener, s'emmarca en la signatura d'un conveni de col·laboració amb l'Amical Mathausen per al desenvolupament d'un programa anual estable d'activitats sobre la Memòria Democràtica a Cerdanyola.

Manifest en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust

El manifest del Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust i de Prevenció de Crims contra la Humanitat subratlla que la memòria “no és sols un acte de justícia per a les víctimes sinó també un instrument d’alerta i prevenció” i denuncia que durant el règim nazi es “va universalitzar i estendre el crim, amb empremtes indelebles, es van soscavar el propis fonaments de la civilització i es destruí la Humanitat”.

El text apunta que “la ideologia assassina d’uns quants dirigents va arribar a impregnar àmplies capes socials d’homes i dones, gent corrent, que van ser elements necessaris” i la seva col·laboració va ser imprescindible per a dur a terme la barbàrie: “l’assassinat metòdic, industrialment planificat, de milions de dones i homes, també gent corrent, que el nacionalsocialisme volia excloure de la societat al ser considerats perillosos per la seva diversitat: jueus, opositors, discapacitats, maçons, gitanos, homosexuals, Testimonis de Jehovà”… Entre ells els més de 9.000 republicans espanyols, dones i homes, deportats als camps nazis i els milers més que van ser obligats al treball esclau en la indústria de guerra del Reich, per la seva condició de ser enemics polítics de Franco i de Hitler i per la seva contribució a la lluita contra l’ocupant alemany a França.

El manifest insisteix que reflexionar sobre les causes i conseqüències de l’Holocaust i la persecució de tots els col·lectius considerats enemics es converteix en un compromís de lluita contra l’antisemitisme, racisme i qualsevol forma d’intolerància, així com “contra els revisionismes i negacionismes, justament en els temps actuals en que a tot el món es manifesten tendències i es porten a terme accions que vulneren els Drets Humans i, de nou, tornem a veure com gent corrent, seguint els dictats de dirigents obcecats, es converteixen en l’element necessari per a perpetrar noves barbaritats; perseguint, empresonant i assassinant gent corrent perquè són o pensen diferent i perquè les seves vides molesten per a poder aconseguir els objectius espuris d’aquells dirigents”.

Acte a la plaça de la Pau

L'acte per recordar les víctimes de l’Holocaust i l’exili i la deportació republicana comptarà amb la presència de l’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, del president de l’Amical Mauthausen, Joan Calvo, i amb la participació d'altres institucions i entitats de la ciutat. Es farà a la plaça de la Pau aquest dissabte, 4 de febrer, a les 12 hores.

Homenatge als quatre veïns de Cerdanyola deportats al camp d’extermini de Mauthausen

Mauthausen, l’univers de l’horror. Exposició a ca n'Oliver (març de 2022)

Exposició Fugint de l'Holocaust (març de 2017)