Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Records de Cerdanyola a l'ambaixada espanyola a Washington
Records de Cerdanyola a l'ambaixada espanyola a Washington

Records de Cerdanyola a l'ambaixada espanyola a Washington

8 d'octubre de 2004 a les 0:00

Avui divendres, a les 18.30h, s’inaugura a l’Art Space de l’embaixada espanyola a Washington l’exposició Still Lives-Sketches Vallvidrera and Cerdanyola 1944 and 1945. La mostra se centra en els esbossos i les natures mortes que l’artista sevillà Javier de Wintthuysen (1874-1956) va pintar al llarg de la seva estada a Can Cerdà, a Cerdanyola, després de la Guerra Civil.

Javier de Winthuysen va néixer a Sevilla i es va formar artísticament en aquesta ciutat. Entre 1903 i 1917 va fer diverses estades a París participant de les tendències i estils pictòrics de l’època. Al 1918 es va instal·lar a Madrid, on entrà en contacte amb la generació del 98. Un any després, va rebre una pensió del l’estat per investigar els jardins espanyols i, en pocs anys, es consolidà com el gran especialista en paisatgisme, disseny i restauració de jardins. Fundà la Comisión para la protección de Jardines Históricos i publicà, el 1930, “Jardines Clásicos de España”. Amb l’esclat de la Guerra Civil es traslladà a València i, després, el 1939, al barri de Les Corts de Barcelona, on va recuperar la seva faceta de pintor. Posteriorment, s’instal·là a Cerdanyola, a la urbanització de Can Cerdà. Aquí, Winthuysen va pintar diversos paisatges de les valls de la serra de Collserola i escenes familiars i quotidianes de la vida rural. Després de la postguerra va reprendre laboralment el camp del disseny de jardins, i va ser el responsable de la restauració d’importants jardins històrics i la creació de nous dissenys, tant a Espanya com a Amèrica.

La comissària de l’exposició i filla del pintor, Teresa de Wintthuysen, es va traslladar a Cerdanyola al llarg del procés d’investigació previ a la mostra. Va consultar a l’Arxiu Municipal i al Museu de ca n’Ortadó-Maymó per tal d’obtenir informació sobre el lloc concret on s’havien pintat aquells paisatges. A partir de les memòries inèdites de l’artista, i de descripcions i fotografies i amb l’ajut del personal del Museu i d’alguns veïns del barri, com ara la Núria Martínez, es va localitzar la casa on havia residit el pintor, a la urbanització de Can Cerdà. Es tracta de la masoveria de Can Benages, un edifici construït als anys trenta per l’arquitecte Eduard Maria Balcells i que apareix en alguns dels quadres.