Recta final de l'exposició commemorativa del centenari de la Creu Roja amb visita guiada
13 de gener de 2022 a les 13:41Aquest dissabte, 15 de gener, a les 12 hores, es farà una visita guiada a l’exposició commemorativa dels 100 anys d’història de la Creu Roja a Cerdanyola. La mostra ‘100 anys al teu servei’ afronta ja la recta final de la seva estada al Museu de ca n’Oliver abans de començar la itinerància a les altres dues poblacions de l’assemblea comarcal de l’ONG, Ripollet i Montcada i Reixac.
L’exposició està fa un reconeixement al paper social de la Creu Roja de Cerdanyola-Ripollet-Montcada i Reixac al llarg de l’últim segle i durant la visita guiada un explicarà històries i anècdotes de les primeres dècades de la Creu Roja a la ciutat.
La mostra inclou informació sobre els orígens de la Creu Roja, el seus principis fundacionals i la història d’un moviment internacional que a la nostra ciutat s’arrelava fa 100 anys. L’acte de constitució de l’assemblea cerdanyolenca l’11 de setembre de 1921 és un dels documents més especials que conformen aquesta mostra amb carnets de socis de diferents èpoques passant per uniformes, vehicles, objectes, l’experiència de la Guerra Civil, el paper de la banda de música, o les activitats de l’actualitat, com el Pla Respon per atendre les persones vulnerables o amb necessitats en temps de la pandèmia de la Covid.
Persones que ajuden persones
La mostra constata la voluntat de permanència que manté una associació que compta amb 3.000 socis i 400 voluntaris, el gran actiu de la Creu Roja: persones que ajuden persones. Aquest és l’esperit fundacional de la Creu Roja, creada al 1863 per Henri Dunnant, que uns anys abans havia estat testimoni esgarrifat de la Batalla de Solferino: ajudar les persones.
César Martínez, coordinador local de la Creu Roja, recorda que l’associació es va fundar per la necessitat d’ajudar els ferits en una guerra, però també que al llarg dels anys continua amb la tasca dels voluntaris ajudant persones amb suport d’altres persones, els socis. Els principis fundacionals són inamovibles, però Martínez apunta que l’entitat s’ha anat adaptant als canvis socials. Martínez insisteix en el fet que l’entitat sempre està allà on ho necessita la societat i un exemple ha estat la seva actuació en els moments més durs de la pandèmia de la Covid.19.
L’entitat va començar amb 25 persones voluntàries i actualment disposa d’unes 400 -no sempre són les mateixes i el número és oscil·lant-, a les que s’ha de sumar la col·laboració d’unes 3.000 persones que són sòcies de la Creu Roja en el que és una tradició que passa de pares a fills. A Cerdanyola, el soci més antic és una persona que manté aquesta col·laboració des dels anys 40 del segle passat.