Recuperar la memòria per construir un món nou amb el nou llibre de Toni Álvaro
21 d'abril de 2022 a les 15:09L'escriptor i periodista cerdanyolenc Toni Álvaro ha presentat el seu últim llibre, Llevamos un mundo nuevo en nuestra memòria, que recupera de l'oblit persones normals que van fer coses extraordinàries, en aquest cas principalment dones i homes llibertaris que desmunten la interessada visió de l'anarquisme com un moviment violent,
L'escriptor i periodista Toni Álvaro ha presentat el seu últim llibre, Llevamos un mundo nuevo en nuestra memòria, que recupera de l'oblit persones normals que van fer coses extraordinàries, en aquest cas principalment dones i homes llibertaris que desmunten la interessada visió de l'anarquisme com un moviment sempre violent.
Des de Louise Michel i la Comuna de Paris de 1871 a les activistes del Kurdistan Seve Demir, Pakize Nayir i Fatma Uyar, assassinades l'any 2016, Llevamos un mundo nuevo en la memoria retrata la figura de 33 dones, 31 homes i 5 col·lectius, especialment vinculats al moviment llibertari -molts d'aquests retrats, a més, il·lustrats amb dibuixos d'Azagra i Revuelta. Biografies que, destaca l'autor, desmunten l'estereotip de l'anarquisme com un moviment violent, sinó que, com diu l’epiloguista del llibre, el també escriptor cerdanyolenc Guillem Martínez, aposta per la passió per viure. En aquest repàs per les vides d'aquestes persones apareixen figures molt conegudes, com Juan Garcia Oliver, però d'altres que no ho són tant i tenen biografies apassionants, com Alejandro Finisterre, del que quasi es podria dir que la menor aventura de la seva vida va ser l'invent del futbolí perquè juguessin els seus companys de l'hospital de la colònia Puig durant la Guerra Civil. Álvaro recorda la frase d'Edmund Burke que diu que l'únic que necessita el mal per triomfar és que els homes bons no facin res i recorda així figures com les de Melchor Rodríguez que va acabar amb les "saques" a les presons de Madrid de 1936 perquè "matar no és revolucionari".
L'autor, redactor de Cerdanyola.info i Cerdanyola Ràdio, posa èmfasi en el llibre en el paper de la dona en les lluites socials i polítiques, retratant figures com Rosa Laviña, Julia Hermosilla, Concha Liaño o Ada Martí, entre moltes. Álvaro explica que al moviment llibertari moltes vegades la dona era menystinguda pels seus propis companys de lluita, homes revolucionaris que en moltes ocasions actuaven contra la igualtat.
Retrats tots ells en què l'autor fuig tant com pot de l'èpica per abordar en moltes ocasions situacions i figures marcades pel drama pel punt de vista de l'humor, ja que per ser un heroi cal ser persona amb conviccions i no sempre s'ha de ser un "torner-fresador de ferro".
La gent com nosaltres poden ser herois
Així ho subratlla també Iñaki Garcia, responsable de El Lokal, que ha editat també anteriors treballs d'Álvaro com Catalogo de decisiones y debilidades o La revuelta de las mujeres. Barcelona 1918, que destaca que un dels elements més importants de l'obra de l'autor cerdanyolenc és la seva capacitat per rescatar de l'oblit persones que ens demostren que "nosaltres també podem fer coses extraordinàries". Per a Garcia, l'últim llibre de Toni Álvaro conté exemples "d'aquests herois que estan entre nosaltres".
Figures totes elles que, remarca Guillem Martínez, tenen en moltes ocasions biografies que acaben malament, però que deixen el llegat de la passió per viure, una alegria vital que porta a associar-se i compartir, virtuts que s’han de transmetre entre generacions.
................................
Presentació de Llevamos un mundo nuevo en nuestra memoria a l'Ateneu Enciclopèdic de Barcelona: