Redescobrir el passat històric i artístic de la mà dels museus de Cerdanyola
14 d'abril de 2023 a les 11:41Els amants de l’art i de la història podran gaudir aquest cap de setmana de diverses activitats que s’organitzen als museus de Cerdanyola, el Museu d'Art i el Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver. L'agenda cultural també inclou activitats musicals, teatrals i moltes altres propostes per a grans i petits.
Vespres Literaris, amb la col·laboració de l’Ajuntament, organitza una aproximació multimèdia a la relació de dos grans creadors del segle XX, Dora Maar i Picasso.
L’acte, que es realitzarà al Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver a les 19h d'avui divendres, vol destacar el compromís social i humà dels artistes amb els més desafavorits, especialment les dones, i la seva lluita contra tota mena de totalitarismes, feixismes i guerres.
Els organitzadors destaquen que Dora Maar va influir especialment en la implicació de Picasso a la Guerra Civil, que va lliurar diners per ajudar els refugiats o a les dones perseguides per les seves idees o actuacions durant el conflicte. També indiquen que va inspirar la creació del Guernica, treball que va documentar des de la seva gènesi i fins a la finalització del quadre amb infinitat de fotografies.
El Museu d’Art de Cerdanyola, per la seva part, proposa una visita guiada en anglès a la seva exposició permanent per descobrir les obres d’autors com Ismael Smith, Josep de Togores i els vitralls de les Dames de Cerdanyola al mateix temps que el visitant pot practicar la llengua anglesa.
La visita, organitzada per la Thomas English School, tindrà lloc avui a les 19.30h.
Passat històric i artístic
El patrimoni històric i els museus serà l’eix temàtic d’una activitat organitzada dissabte per Vespres literaris, CRAC (Col·lectiu de Recerques Arqueològiques de Cerdanyola) i el suport de l'Ajuntament. El passat i jo: experiències viscudes proposa als assistents explicar una experiència personal o familiar que els va impactar, emocionar, riure... per mitjà d'un petit relat o un dibuix. I si els participants no són d'escriure, podran llegir un fragment d'un llibre on es parli d'algun lloc que els hi hagi agradat o no. També es pot assistir simplement per escoltar. Posteriorment, es farà una estona de tertúlia comentant els relats o altres petites històries que puguin sorgir.
L’acte es farà a la Feixa Baixa, al Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver a les 18h i cal inscripció prèvia a: crac.cerdanyola@gmail.com o bé trucar al telèfon 93.580.45.00.
Com cada tercer diumenge de mes, l'Església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes obrirà les seves portes de 10 a 14h i es podrà participar en les visites comentades en petits grups a l'exterior a l'església mil·lenària Serà un bon moment per descobrir com va canviar al llargs dels segles aquest temple a mida que els habitants de la parròquia de les Feixes adoptaven noves formes de viure.
I altra visita guiada, en aquest cas al Museu d’Art de Cerdanyola, servirà per conèixer el passat del municipi com a centre de producció artística, des del modernisme a l’art deco. Serà a les 12h.
Altres activitats de l’agenda
El Festival Primavera Cinedansa portarà aquest cap de setmana diverses activitats a Cerdanyola amb dos escenaris principals, el Museu d’Art de Cerdanyola i el Teatre Ateneu. El festival, que compta amb col·laboracions tant locals com internacionals, comença avui divendres però es perllongarà fins el 30 d'abril.
L’entitat Plat Artístic organitza aquest festival en el que destaca especialment la premier de la producció tarragonina En(re)cordar, un curtmetratge de Marta Arjona i Maite Blasco. A més, també comptaran amb les col·laboracions internacionals dels curts guanyadors del Lens Dans Festival (Bèlgica) i una sessió especial co-comissariada amb la mostra de videodansa Breaking8 (Itàlia) on es barreja dansa i literatura, i que es podrà gaudir el dia de Sant Jordi.
En algunes de les sessions organitzades hi haurà col·loquis després d'algunes projeccions i dansa en viu.
Les activitats per aquest cap de setmana dins el festival tindran lloc aquesta tarda a les 18h al Museu d’Art amb produccions catalanes i continuarà dissabte a les 13h al restaurant Kanagawa amb una selecció d’origen asiàtic, a les 17h al MAC i a les 19h a l’Ateneu. Diumenge, l’escenari triat serà el del Museu d’Art a partir de les 12h. L’entrada és gratuïta.
I de la dansa i el cinema passem al teatre perquè Encara hi ha algú al bosc, de la dramaturga Anna Maria Ricart, és el títol de l’obra que aquest vespre arriba a l’Ateneu.
Interpretat per Ariadna Gil, Montse Esteve, Òscar Muñoz, Magda Puig, Judit Farrés, Pep Pascual i Erol Ileri i dirigit per Joan Arqué, el text dona veu a les dones que van patir violacions durant la guerra dels Balcans i els fills que van néixer dels embarassos forçats.
L’obra tindrà lloc a les 20 h i les entrades ja es poden adquirir anticipadament a www.cerdanyola.cat/teatre.
Adreçat a la gent gran del municipi, el dissabte s’organitza un scape room al Museu i Jardí de Ca n'Ortadó. Hi haurà dos torns, a les 16h i a les 17.30h. És una activitat adreçada a persones majors de 60 anys i cal inscripció prèvia a través del telèfon de la gent gran activa 603620214.
I per al públic infantil, diumenge s’oferirà l’espectacle familiar On vas, Moby Dick?, una adaptació lliure del clàssic d'Herman Melville, escenificat per la companyia Centre de Titelles. L’obra, organitzada per l’entitat Bambalina, està adreçada per a infants a partir de 3 anys.
I per tancar l’agenda del cap de setmana, el Pavelló de Can Xarau acollirà diumenge a partir de les 19.30h un ball amb música en directe a càrrec de Duet Esquitx.