Refem al·lega que el PDU del Direccional beneficia als privats i no a la ciutat
17 de desembre de 2019 a les 11:38El col·lectiu Refem el Direccional ha presentat al•legacions al Pla Director Urbanístic (PDU) del Centre Direccional al considerar que “no atén als interessos i necessitats de la ciutadania de Cerdanyola”, sinó al contrari ja que creuen que “afavoreix els interessos econòmics tant de l’Incasòl com dels propietaris” i que promou “una ciutat futura menys saludable i sostenible”.
Els integrants de Refem insisteixen que el seu és un projecte alternatiu que actua sobre l’ordenació del territori, les necessitats d’habitatge, la mobilitat sostenible, el desenvolupament del sector de l’I+D i la salut de les persones.
En aquest sentit, des de Refem consideren que el PDU presenta serioses incompatibilitats amb el PDU metropolita en tramitació, amb el Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del Parc Natural de la Serra de Collserola, amb el Pla Territorial Metropolità de Barcelona i amb la Legislació d’Habitatge i de Salut Ambiental.
De fet, Refem apunta que el PDU suposa una incoherència amb les actuacions que caldria tenir en relació a l’Emergència climàtica existent. Per al col·lectiu, “la reducció d’espais naturals i la seva substitució per urbanitzats implica una contradicció entre el que el mon científic alerta i la pràctica especulativa que actua pel benefici immediat”.
Abocador
En relació a l’abocador de Can Planas, Refem insisteix que la solució definitiva ha de ser la descontaminació, no la remediació, i consideren que “continua sent un risc per a la salut de les zones properes per contaminació dels aqüífers i de l’aire”.
De fet, el col·lectiu indica que la construcció d’una barrera hidràulica “hipoteca el futur de tot un espai problemàtic reservat com a ‘verd’ i qualificat com a parc, així com el de la gent que pot viure-hi i treballar al voltant”. L’associació considera que s’aposta per un fet inèdit com el “seguiment perpetu” de l’abocador i creuen que suposa la protecció de la zona a que “no hi hagi cap error en la maquinària”.
Refem considera que ja a la modificació de PGM del 2005 s’amagava “l’autentica dimensió del problema” i critica que des d’aleshores no s’hagi descontaminat i “ni tan sols s'ha acotat la zona per evitar l'accés del veïnat”, com asseguren que ja apareixia a l'informe realitzat per la consultora IDOM l’any 2008
A més, l’entitat insisteix en els propietaris dels terrenys on hi ha l’abocador no haurien de tenir drets urbanístics “si s'apliqués la llei 26/2007 de responsabilitat mediambiental, sota el principi de ‘qui contamina paga’”.
Habitatge i mobilitat
L’habitatge és un altre dels elements que centren les al·legacions de Refem que consideren excessiu els 5.377 habitatges perquè “a la necessitat que té el sector a l'escala metropolitana i no en resposta a les necessitats de la ciutat de Cerdanyola”.
En aquest sentit, apunten que aquesta xifra d’habitatges es planteja sense tenir en compte ni els habitatges buits ni alternatives de creixement en altres espais de la ciutat, entre els que esmenten el “sector de la Clota, el futur àmbit de transformació de la zona industrial la Bòbila, entre el torrent dels Gorgs i el centre o la carretera de Barcelona”.
La memòria que acompanya el PDU en aquesta matèria és, per a l’entitat, un instrument insuficient per a determinar aquesta necessitat d’habitatge ja que “l'Ajuntament no ha promogut la redacció d'un Pla Local de l'Habitatge per a resoldre aquesta incògnita i valorar si el sòl residencial dins del Centre Direccional és necessari per al desenvolupament del municipi” .
Aquest augment de població, unit a la relacionada amb l’activitat econòmica, suposarà, segons Refem, un augment del col·apse de la mobilitat en un espai ja saturat que afegirà 147.040 desplaçaments diaris. Això, consideren, “promourà la necessitat de més vials capaços d’assumir-lo” amb la ressuscitació d’antics “polèmics projectes com el Túnel d’Horta, Interpolar , Ronda del Vallès o la de Cerdanyola”, cosa que també apunten que afectarà la salut de la gent per la qualitat de l’aire.
Un altre element de les al·legacions de Refem passa per la necessitat d’una ampliació i actuació sobre l’espai de connector de Via Verda, tant com espai de connexió amb Collserola en la funció de Pre-parc, com en la continuïtat amb les altres zones d’aquest via al Vallès fins a Sant Llorenç del Munt.