Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Refem es mostra optimista davant la resolució del contenciós contra el PDU del C...
Refem es mostra optimista davant la resolució del contenciós contra el PDU del Centre Direccional

Refem es mostra optimista davant la resolució del contenciós contra el PDU del Centre Direccional

10 de novembre de 2023 a les 9:48

El col·lectiu organitzava dimecres una xerrada per explicar els quatre peritatges realitzats al planejament i les incongruències trobades i per demanar col·laboració per acabar de fer front a les despeses que ha comportat el procés.

Refem el Direccional, una de les entitats que impulsa el recurs judicial contra el Pla Director Urbanístic (PDU) del Centre Direccional, organitzava dimecres una xerrada a la Biblioteca per donar a conèixer la situació actual del Centre Direccional i del contenciós administratiu al PDU que va comptar amb la presència dels pèrits del contenciós.

El portaveu de Refem el Direccional Àngel Gaston recorda que l’entitat treballa per un Centre Direccional més saludable i sostenible i que la seva entitat, juntament amb altres entitats com l’Associació per la Defensa i l’Estudi de la Natura a Catalunya (ADENC), Cerdanyola sense abocadors, la Plataforma Cívica per la Defensa de Collserola i els partits polítics Esquerra Republicana de Catalunya, Guanyem Cerdanyola i En Comú Podem van presentar a l’octubre de 2021 un recurs judicial contra aquest planejament urbanístic del que s’espera sentència. Una sentència que esperen sigui favorable als seus interessos ja que  “hem mostrat punts suficients d’incompliments”. 

Ângel Gaston critica la falta d’informació en relació a la situació del PDU del Centre Direccional i, molt especialment, els estudis en relació als abocadors de la plana del Castell i la manca de resposta municipal a reiterades peticions d’informació, així com la no convocatòria del  Consell Municipal de Medi Ambient.

Quatre peritatges tècnics

El recurs presentat compta amb quatre peritatges tècnics –abocadors, la biodiversitat, la mobilitat i l’habitatge- en base a incompliments de normativa, incongruències i mancances del PDU. 

El peritatge abocadors indica que el Can Planas no contempla un estudi sobre l’exposició conjunta a la totalitat de contaminants de l’abocador. Se sap que hi ha elements cancerígens, tòxics de diversa procedència i  contaminants que superen els nivells genèrics de referència, explica Mercè Cisneros, membre de Refem qui també apunta que també estan desactualitzats els estudis hidrogeològics i que Can Planas no ha estat mai un dipòsit controlat ni s’ha clausurat de manera definitiva. 

El peritatge de biodiversitat i connectivitat natural destaca que el PDU del Centre Direccional contradiu el PEPNat (Pla Especial per la Protecció de Collserola), que preveu unes franges de protecció a l’entorn del parc per garantir la connectivitat natural. 

A més, segons Joan Carles Sallas de l’entitat ADENC, el PDU no garanteix la connectivitat i els espais funcionals (definits com zones en les que no es posaria fanals que puguin afectar la fauna o es planti vegetació aliena a la zona i on hi hagi predomini dels espais no artificialitzats). Sobre el transport públic manifesta que en un sector d’iniciativa pública semblaria rellevant que l’aposta pel transport públic fos important per garantir la mobilitat en tot el sector, però en aquest cas no és així. A més, assegura que el PDU no defineix la ubicació dels equipaments bàsics i aquest fet no permet dissenyar un pla de mobilitat.

Sallas lamenta l’Ajuntament de Cerdanyola no hagués obert un procés de participació ciutadana constant, que hagués fet una taula amb entitats per informar del que va fent el consorci a la ciutadania. Segons comenta, les entitats (no només les relacionades amb el tema) haurien estat interessades en estar en una taula d’explicació del procés d’execució del Centre Direccional. 

Pel que fa al peritatge de l’habitatge recorden que el Pla preveu la construcció de 5.377 habitatges sense tenir en compte ni el Pla Territorial Sectorial d’Habitatge de Catalunya ni el Pla Local d’Habitatge de Cerdanyola, quan suposa un increment de la població del 27%”, segons Míriam Robles

Robles assegura que no s’està apostant per la realitat social  d’habitatge i que no està justificat l’increment de sostre que s’ha realitzat en els darrers anys. També assegurava que no es concreten els equipaments, “només si són amb sostre o sense sostre” i que no es fa una previsió d’ús. Segons Robles amb un  barri nou és important saber on anirà l’escola, el CAP o la llar d’avis.  

Sobre els sòls contaminats, Míriam Robles remarca que si la sentència finalment no tomba el PDU, hauran de demanar informes cada cop que s’atorgui una llicència d’obres, per comprovar que el nivell de contaminació del sòl admet l’ús previst allà o no. És a dir, que els  diguin que aquell sòl és compatible amb l’ús que se li vol donar.

Esperançats a guanyar

Després de la xerrada es va obrir un torn de preguntes en els que els ponents van oferir les seves sensacions sobre el resultat del contenciós. Tots van coincidir en assenyalar que si bé tenen a l’altra banda oponents molt forts, també és cert que hi ha aspectes legals que són incongruències i que s’han de solucionar. També es va expressar la sensació d’haver perdut l’oportunitat de fer un desenvolupament pioner. 

La Plataforma va demanar col·laboració per acabar de fer front a les despeses de l’advocat que ha portat el tema i han posat a la venda loteria de Nadal. També han anunciat un acte que es farà el proper diumenge, 3 de desembre, la Fira del Dia Mundial del Sòl, una matinal amb activitats familiars que es farà a la plaça de Jaume Grau i Altayó.