Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

Reflexions dels sindicats sobre la precarietat laboral

Reflexions dels sindicats sobre la precarietat laboral

5 de maig de 2006 a les 0:00

Les Joventuts d’Esquerra Republicana (JERC) han organitzat una xerrada a l’Ateneu sota el títol La precarització en la primera feina amb l’objectiu de donar a conèixer les condicions en les que els joves accedeixen a la seva primera feina i a les característiques d’aquest primer treball.

La secretària d’Organització de la permanent comarcal d’ERC, Concepció Miró, presentava la xerrada explicant que es tractava “d’un acte emmarcat dins de la diada reivindicativa del primer de maig”. Miró va destacar que la precarització arriba a uns nivells “dramàtics” entre la joventut però que no és exclusiva d’aquest col.lectiu.

En aquest sentit, Roger Gili, portaveu de l’Espai Jove de la Intersindical (Confederació Sindical de Catalunya), va refermar l’afirmació de Miró i va dir que actualment la precarietat al món laboral s’ha d’analitzar amb paràmetres diferents de que s’havien utilitzar fins ara perquè la situació ha canviat. Les deslocalitzacions, per exemple, han afectat a treballadors i treballadores de més de 40 anys. Segons Gili, entre els elements que caracteritzen la situació de precarietat es troben les Empreses de Treball Temporal (ETT), unes entitats que “estan influint en debats macroeconòmics sobre com ha de ser el mercat laboral”.

Per al representant de l’Espai Jove de la Intersindical, els ens públics haurien d’assumir el paper de la intermedicació entre empreses i treballadors. Roger Gili va explicar que la sensació d’inseguretat a la feina no permet articular el projecte vital de les persones i que hi ha alguns col.lectius com les dones que es volen incorporar al mercat laboral per a les quals és molt més difícil aconseguir una feina en condicions.

La manca de garanties i estabilitat a la feina és la causa d’un elevat índex de sinistralitat laboral sobretot entre el col.lectiu jove. A més, la temporalitat a la feina impossibilita fer acció sindical i provoca la pèrdua de drets socials i els plusos que ofereixen les empreses.

L'experiència de l'Assemblea de precaris

Per la seva banda, Jordi Gassiot, membre del comitè d’empresa del Personal d’Administració i Serveis de la UAB, en representació del sindicat assembleari CAU-Iac, va parlar de la creació, ara fa 3 anys, de l’Assemblea de precaris, formada amb la unió de col.lectius amb petites bosses de precarietat com són els becaris, membres del PAS, personal extern a la universitat, etc. que ha resolt moltes situacions on els sindicats no podien actuar.

Gassiot va enumerar les feines positives que l’Assemblea de precaris de la universitat ha anat aconseguint com ara l’eliminació dels falsos autònoms o els acords per passar a contracte indefinit a personal que durant anys ha anat enllaçant contractes temporals.

Per a Jordi Gassiot, la precarietat laboral no s’ha de tractar únicament des del sindicalisme ja que requereix una resposta global perquè és un problema del conjunt de la societat.

Després de les exposicions dels ponents es va obrir un torn de preguntes per part dels assistents. Els ponents van dir que els motius de la precarietat són molt diversos, però que un dels factors que contribueix és la competència internacional que afecta a les petttes i mitjanes empreses, la qual cosa repercuteix en els treballadors.