Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Resistents i deportades, Ca n'Oliver recupera la història de la resistència i la...
Resistents i deportades, Ca n'Oliver recupera la història de la resistència i la deportació femenina a Ravensbrück

Resistents i deportades, Ca n'Oliver recupera la història de la resistència i la deportació femenina a Ravensbrück

22 de març de 2023 a les 11:53

L’exposició Resistents i deportades mostra al museu de ca n’Oliver, fins el 8 de maig, la història de la resistència i la deportació femenina, a partir de la trajectòria de dones de diferents nacionalitats d’Europa i amb especial èmfasi en les dones republicanes espanyoles i en la història i evolució del camp de Ravensbrück.

La mostra combina informació històrica amb textos i dibuixos extrets d’obres de les pròpies deportades que ajuda a descobrir la participació de les dones en la lluita contra els feixismes durant la primera meitat del segle XX.

Rosa Toran, comissària de l’exposició i expresidenta de l’Amical Mauthausen, entitat que produeix la mostra, considera l’exposició Residents i deportades com “inèdita, en el sentit que a Europa no coneixem altra exposició dedicada específicament a les dones”. Toran explica que la mostra reflecteix la situació d’un ampli nombre de deportades anomenades asocials, que no s’avenien amb el cànon que el règim nazi imposava sobre la dona ària -com podien ser les mares solteres- o per raó de fe, raça o política, com les jueves, les gitanes o les republicanes espanyoles. En aquest sentit, la historiadora recorda que moltes d’aquestes republicanes havien tingut un paper important en la Resistència francesa abans de ser traslladades al camp de Ravensbrück.

L’exposició aborda la història del camp de concentració i extermini de Ravensbrück, molt a prop de Berlin i concebut inicialment només per a dones, tot i que es va construir un annex per a homes. Es calcula que entre 1938 i 1945, unes 50.000 presoneres van morir al camp a causa de les duríssimes condicions a què estaven sotmeses i 2.200 més van ser assassinades a les seves cambres de gas.

Toran destaca que també es van construir fàbriques per a la construcció d’armament, entre elles una de l’empresa Siemens, que utilitzava les presoneres de Ravensbrück com a mà d’obra esclava.

La mostra recupera així de l’oblit aquestes dones perquè Toran subratlla que la història no només recrea fets del passat, sinó que ha de servir per reflexionar sobre les causes dels successos amb l’objectiu d’evitar que es repeteixen. La comissària de Resistents i deportades explica que aquesta repetició “no es fa en les mateixes circumstàncies” i per això creu que cal detectar “les alertes” sobre situacions com el racisme o la desigualtat que poden “arribar a la violència i a la mort”.

Resistents i deportades es mantindrà oberta al Museu de Ca n’Oliver fins el 8 de maig i aquest 25 de març, dissabte, es farà una visita guiada a les 18 hores. La mostra vol recordar les històries de les dones de l'exili republicà que van formar part de la resistència francesa contra l'ocupació dels nazis i es va enfrontar a la repressió, la persecució i la deportació als camps de concentració.

Galeria d'imatges