Riure per lluitar contra l’esclerosi múltiple
15 de febrer de 2024 a les 12:54La recepta del FEM Monòlegs contra l’esclerosi múltiple arriba puntual un any més aquest dissabte, 17 de febrer, al teatre Ateneu: fer riure i investigar. Comèdia, animació, música, un combinat que busca arrencar riure mentre es recapten diners per millorar la qualitat de vida de les persones afectades.
Audios
15-02-2024 Entrevista amb Xavier Cases i Carlos Soler (FEM Monòlegs)
Els monologuistes seran Alberto Castro, Anskar Caballero, Carlos del Pozo i Alba Brown més un artista sorpresa. La presentació anirà a càrrec de Maite Fortuna i Nathalie Le Gosles i la companyia de pallassos Caulababa i l’actor Isaac Alonso seran animadors en la vetllada. Entre monòlegs, hi haurà un espai per a la música a càrrec de la Beer Band, formada expressament per a l’ocasió. El muntatge està dirigit per Carlos Soler i Xavier Cases, referents de la lluita contra l’esclerosi múltiple a la ciutat, i la direcció tècnica anirà a càrrec d’Héctor Bahillo i Abraham Gómez.
Tots participen de forma altruista en un muntatge que s’ha anat perfeccionant al llarg d’onze edicions i 20 anys -el certamen inicialment era bianual- però que segueix un model similar ja que, com diu Carlos Soler, “si una cosa funciona, no la toquis massa”.
L’èxit acompanya el FEM Monòlegs que pràcticament ha penjat ja el cartell d’exhaurides les localitats -però els organitzadors recorden que sempre hi ha alguna entra que finalment queda lliure- i que ha consolidat la cita al calendari cultural i cívic de Cerdanyola. Xavier Cases creu que el FEM Monòlegs s’ha convertit, com pot passar amb altres esdeveniments com el Blues de Cerdanyola, en una marca que el públic espera fidelment. La fórmula, indica Cases, passa per ser “una manera més de buscar la solució a la malaltia: rient”.
La malaltia i la investigació
L’esclerosi múltiple (EM) és una malaltia autoimmune que afecta el cervell i la medul·la espinal (sistema nerviós central). Afecta entre dues i tres vegades més les dones que els homes i és la principal causa de discapacitat en els joves, després dels accidents de trànsit. L' esclerosi múltiple es coneguda també com la malaltia de les mil cares per la simptomatologia tan gran que presenta.
Els símptomes de la malaltia variaran en funció de les àrees en què tinguin lloc les lesions. Per això, encara que diferents persones comparteixin el mateix diagnòstic, la malaltia i la seva evolució seran diferents en cada persona. Val a dir que, la majoria de les lesions són asimptomàtiques.
Cada any, la recaptació és destina íntegrament a la Fundació Esclerosi Múltiple -d’aquí el FEM del nom de l’espectacle- i Cases recorda que tot i que la investigació, de moment, no ha aconseguit una cura per a la malaltia si que s’ha assolit una millora de la qualitat de vida de les persones afectades.
L’onzena edició del FEM Monòlegs de Cerdanyola es farà aquest dissabte, 17 de febrer, a les 19 hores, al teatre Ateneu.