Romeva posa en dubte la legitimitat democràtica del tractat per a la Constitució
11 de febrer de 2005 a les 0:00L'eurodiputat d'Iniciativa per Catalunya-Verds/Esquerra Unida i Alternativa (ICV/EUiA) Raül Romeva assegurava ahir a Cerdanyola el tractat per a la Constitució Europea que es presenta a referèndum el 20 de febrer no ha comptat amb la participació necessària perquè es pugui dir que té una legitimitat democràtica, que no jurídica, idònia. Romeva remarca que el No d'ICV/EUiA és a un text amb greus mancances de contingut que provoca confusió, i en cap cas al fet que Europa tingui una Constitució.
Romeva assegura que el No de la seva formació és "clar, nítid i europeista que fa més activa i dinàmica Europa" ja que el que es demana és una nova direcció "sense aturar el tren".
L'eurodiputat destaca que oficialment s'ha utilitzat la propaganda i la poca informació per sotmetre amb preses a referèndum un tractat pel qual hi ha dos anys de termini per poder fer la consulta. Romeva indica que això comporta la confusió a l'electoral i s'ha agreujat amb "la criminalització del que es surt de la postura oficial i la negació de les veus discrepants" sobre un tractat en què hi ha elements molt positius però "també aspectes foscos", per exemple en política social.
Dèficit de debat, procés i continguts
Romeva considera que hi ha hagut un dèficit de debat i falta de participació, de procés amb precipitació i poca informació, i també de continguts amb greus contradiccions. L'eurodiputat destaca que el tractat defensa uns valors democràtics amb els que posteriorment entra en contradicció perquè hi ha un buidat de competències del Parlament. Altra contradicció del text seria la defensa d'una política de creixement davant el que hauria de ser una política de sostenibilitat ambiental necessària o les contradiccions socials amb drets que no estan clarament garantits. Un quart element contradictori, segons Romeva, seria l'aposta per organismes i despesa militar sense apostar per un control d'armes i la seva venda. Finalment, l'eurodiputat ecosocialista remarca que es un tractat entre Estats però "no de la pluralitat de pobles d'Europa i així s'ignora a la gent com a poble i com a llengua".
Falta de participació preocupant
Romeva ha remarcat la falta de participació en tot el procés que ha envoltat aquest tractat per a la Constitució Europea i indica que "al tractat no apareix ni un sol cop l'expressió Participació Ciutadana". Raül Romeva considera que això també es deixarà notar en el moment de les votacions en un referèndum que, recorda, no és vinculant i serà ratificat a un Congrés amb clara majoria dels partits que defensen el Si. L'eurodiputat d'ICV/EUiA considera que, sent optimistes, hi haurà un 40 percent de participació a les urnes "i això hauria de fer reflexionar als convocants del referèndum perquè suposa una desafecció de la gent envers el projecte europeu" i un tractat que tindria conseqüències importants.
Des de Cerdanyola, suport al No
Responsables d'ICV i d'EUiA de Cerdanyola van deixar clar ahir també la seva oposició a aquest text. Rosa Guallar, portaveu d'Iniciativa recorda que el 77 percent de la formació a la ciutat es va manifestar en contra del projecte en una votació interna amb un No positiu ja que s'oposa a un text "que va cap a la dreta". Des d'EUiA, Jose Antonio Plaza manifesta que el referèndum el que reclama és que "es legalitzi la política de la globalitat" i critica durament la campanya informativa institucional.