Rosa Cervantes: “Ja és hora que les dones ocupin l’espai públic”
5 de desembre de 2023 a les 7:49La periodista, estretament vinculada amb Cerdanyola, acaba de guanyar el premi Bones Pràctiques en la Ràdio dels guardons de Comunicació no sexista per un programa que visibilitza dones com referents a les professions més variades.
Audios
5-12-2023 Entrevista amb Rosa cervantes Premi Comunicació no sexista
Rosa Cervantes rebia la setmana passada un dels premis que atorga l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC) pel seu programa Con elles, de Radio 5, guardons que enguany han distingit altres professionals com Paloma del Río, María Eugenia Ibáñez, Danae Boronat o Maruja Torres que rebia el premi Margarita Riviére al rigor periodístic amb perspectiva de gènere.
Rosa Cervantes, que va començar la seva trajectòria a Cerdanyola Ràdio i ha viscut més de 20 anys a la nostra ciutat, explica que Con ellas. Mujeres que cuentan és un programa amb l’objectiu de donar referents femenins i la vocació que tant nens com nenes se n’adonin que poden liderar qualsevol àmbit de la nostra societat.
La músic Andrea Motis, la traductora Nuria Barrios, la bateeira Loli Gómez, la gastrònoma Roser Torras o la fotoperiodista Myasun són algunes de les darreres dones que han explicat la seva història al programa de Cervantes. L’únic requisit, indica la periodista, és que tinguin vides interessant per enganxar l’audiència i que siguin molt variades, de totes les autonomies i de professions molt diferents. El resultat és, per a Cervantes, que “quedes bocabadada amb les històries que expliquen i que fan que t’interessis per les professions que practiquen”.
Un programa que constata que “queda molt camí per recórrer” ja que malgrat trobar-nos al segle XXI “ens estan matant perquè a la nostra societat encara perviu el pensament que els homes són superiors a les dones”. Rosa Cervantes emfatitza que les dones “han quedat relegades des del principi dels segles a l’espai privat” i subratlla que “ja és hora que ens adonem que les dones poden arribar on vulguin” i ocupin l’espai públic . En aquest sentit, la periodista recorda les paraules d’una de les entrevistades a Con ellas. Mujeres que cuentan, la traductora Nuria Barrios que destacava a la seva conversa a Radio 5 que una mala traducció d’una paraula hebrea a l’Antic Testament va fer que el que havia de ser “al costat de” es convertís en “la costella de”.
Premi Comunicacio no sexista
Rosa Cervantes explica que per a ella va ser “un gran honor” rebre el premi Bones Pràctiques en Ràdio i reconeguda “des de Catalunya on he viscut 23 anys”, encara més quan va saber que entre les premiades hi havia “un referent” com Maruja Torres o compartir la gala amb emblemes com Rosa Maria Calaf o Núria Ribó i escoltant testimonis que demostren el camí que queda per fer per arribar a la igualtat com que encara s’han censurat informacions sobre l’assetjament patit per les jugadores de la selecció espanyola de futbol.
🟣 Premi Bones Pràctiques en Ràdio a @RosaCervantes77 per l’espai “Con ellas. Mujeres que cuentan”, a @radio5_rne.
— Associació de Dones Periodistes de Catalunya (@ADPCdones) November 30, 2023
Lliura el guardó @montserratboix, periodista i delegada de @rtveigualdad.#PremisADPC pic.twitter.com/LIgXCrkbb6
A més de Rosa Cervantes i Maruja Torres, aquesta edició dels premis de Comunicació no sexista distingien el treball de professionals com Paloma del Río - Bones Pràctiques a la Difusió televisiva de l’esport femení- , María Eugenia Ibáñez - Bones Pràctiques a la Trajectòria Professional-, Danae Boronat - Bones Pràctiques en Visibilitzar el futbol femení-, les jugadores del FC Barcelona Mapi León, Patri Guijarro i Alexia Putellas - Bones Pràctiques a la Lluita per la dignitat esportiva- o Roser Vilallonga - Bones Pràctiques en Fotoperiodisme-, entre d’altres.